Cine este Constantin Lătărețu. Constantin Lătărețu este unul dintre cei mai apreciați lăutari ai timpurilor noastre, nepot prin alianță al regretatei Maria Lătărețu. Cântă la vioară de la 12 ani, iar de la 16 face canto. Deși are o pregătire academică, Constantin preferă să fie cunoscut ca „lăutar”, un termen care reflectă mai bine spiritul muzicii tradiționale pe care o interpretează cu pasiune.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Cine este Constantin Lătărețu. Constantin Lătărețu provine dintr-o familie de lăutari și se mândrește că poate duce mai departe talentul înaintașilor săi. Desigur că toată lumea a fost curioasă, încă de la primii săi pași în muzică, dacă are legătură cu iubita Maria Lătărețu sau este doar o coincidență de nume. Ei bine, nu! Unchiul lui Constantin Lătărețu a fost căsătorit cu marea artistă de muzică populară.
Cine este Constantin Lătărețu
Cine este Constantin Lătărețu. Născut în Runcu-Gorj, sat de lângă Cheile Sohodolului, Constantin Lătărețu provine dintr-o familie de lăutari și a știut încă din copilărie că aceasta avea să fie drumul său în viață. A început să cânte la 12 ani la vioară, în mijlocul naturii, ceea ce i-a consolidat legătura cu tradițiile satului natal, iar de la 16 ani canto.
Doi ani mai târziu, Constantin Lătărețu câștiga deja marele premiu și trofeul Festivalului Concurs ,,Maria Tănase', la Craiova. În 1999, câștigarea Marelui Premiu la Festivalul Național „Maria Tănase' i-a deschis drumul către recunoaștere națională. Repertoriul său variat include piese tradiționale gorjenești și melodii inspirate din muzica lăutărească interbelică, fiind influențat de mari artiști precum Zavaidoc.
După finalizarea studiilor la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși din Peștișani și la Liceul Constantin Brăiloiu, Constantin Lătărețu a urmat cursurile Universității Spiru Haret din București, absolvind în 2005 la specializarea Pedagogie Muzicală.
Constantin Lătărețu: „Mi se pare extrem de nobil să fii lăutar în secolul acesta'
Cine este Constantin Lătărețu. Deși are o pregătire academică, Constantin preferă să fie cunoscut ca „lăutar', un termen care reflectă mai bine spiritul muzicii tradiționale pe care o interpretează cu pasiune.
„Mi se pare extrem de nobil să fii lăutar în secolul acesta! Nu suport termenul de artist, mi se pare superficial… eu iubesc ce fac, am crescut în familie de lăutari. Tatăl meu cântă foarte frumos, bunicul meu a fost lăutar și bunicii din partea mamei și din partea tatălui la fel, neamul nostru a tot cântat. Dragostea de muzică mi-a apărut după vârsta de 11 -12 ani, atunci când am conștientizat eu că pot să fac ceva cu muzica.
Niciodată să nu spui unui copil că ar putea sau nu să facă ceva! Când vrei și îți dorești, se poate. Mulțumesc lui Dumnezeu că am fost înzestrat cu talent. Pentru mine a fost simplu, dar am și muncit foarte mult! Când mi-am dat seama că există talent, am mers să mă pregătesc, să studiez, să înțeleg cu adevărat ce înseamnă, cum trebuie cântat, cum trebuie păstrat„, spunea Constantin Lățărețu într-un interviu pentru cooltneamt.ro.
„Mentorul meu a fost Maria Lătărețu, care după mine este pasărea măiastră a muzicii lăutărești, este esența muzicii românești, este cea mai profundă voce„, a punctat lăutarul.
Constantin Lătărețu a cântat o perioadă în restaurantele din București, iar din 2005 a înființat taraful care-i poartă numele și a demarat diverse proiecte muzicale în colaborare cu TVR 1, alături de Valentina Ionescu sau Elise Stan.
Legătura lui Constantin Lătărețu cu Maria Lătărețu
Cine este Constantin Lătărețu. Devotamentul său față de muzica populară îl plasează printre cei mai dedicați susținători ai culturii românești, fiind implicat în păstrarea și transmiterea valorilor autentice către noile generații. Încă de la primii săi pași în muzică, oamenii au fost curioși să afle dacă numele lăutarului are legătură cu al iubitei Maria Lătărețu sau este doar o coincidență.
„Pentru mine, numele de Lătărețu este o povară dulce, mă onorează acest nume. Nu sunt rudă de sânge cu Maria Lătărețu, doamna se numea Borcan înainte de a se căsători cu unchiul meu, Tică Lătărețu. De acolo e elementul de legătură.
Repet, suntem rude prin alianță, dar e un nume care m-a obligat, mă obligă și mă va obliga să-l duc în continuare, cu mândrie, cu onoare și sper ca Dumnezeu să-mi țină înțelepciunea și sănătatea, să pot duce mai departe drumul pe care l-am început, așa cum l-a dus și Maria Lătărețu – cu onoare, demnitate și cinste„, spunea Constantin Lătărețu în același interviu.
Cine este Constantin Lătărețu. Întrebat cum se inspiră pentru piesele sale, Constantin Lătărețu a dezvăluit că locul natal, zona Gorjului, îi este muză atunci când cântă.
„Sunt piese din zona Gorjului, de la lăutari. Noi avem acolo o zonă folclorică foarte bogată. Lucrarea mea de licență se numește ,,Lăutari și lăutărițe pe fir de apă', pentru că fiecare zonă avea lăutarii ei. Aproape că era casa și lăutarul. Cu timpul s-au dus, dar vin din urmă copiii, pentru că se pare că s-a reactivat dragostea pentru instrument și muzica tradițională.
La mine, toate melodiile transmit o emoție; dacă reușești să transmiți emoția asta în fiecare vers, e ca și cum vezi în fiecare cuvânt un tablou. Atunci poți să transmiți omului acea frumusețe! Sunt mulți oameni care cântă frumos, dar lipsește acel ceva, care te face să ai ,,pielea de găină'. Mulțumesc lui Dumnezeu că am reușit, dar, bineînțeles, mă influențează și pe mine foarte mult publicul, dacă este receptiv. Cânt despre dragoste, natură, despre bucurie, și necaz și mult mai profund pe doină, pentru că ai lejeritatea să te desfășori și să cânți liber. Toate melodiile au frumusețea lor și te obligă să te exprimi într-un anume fel„, a mai spus Constantin Lătărețu.