Cine este Dragoș Dumitru. De etnie romă și cu o mamă schizofrenică, actorul a luptat cu discriminarea și sărăcia: "Aveam un an când a plecat tata şi simţeam nevoia să-l cunosc, să afle că-l iubeşte cineva"

.

Cine este Dragoș Dumitru. Dragoș Dumitru a cunoscut viața în toate aspectele ei. Părăsit de tată când avea un an, crescut, până la un punct, de o mamă schizofrenică, actorul Dragoș Dumitru a luptat din greu cu sărăcia și discriminarea și a învins. Astăzi este unul dintre cei mai apreciați actori ai tinerei generații, însă cel mai greu rol jucat vreodată rămâne cel al propriei vieți, în care a auzit atât de des că nu se poate până când s-a încăpățânat să audă aplauze.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Cine este Dragoș Dumitru. Absolvent de Actorie, de etnie romă şi cu o copilărie petrecută pe străzi și în centrele de plasament, Dragoș Dumitru a trecut peste toate provocările vieții și astăzi este aplaudat la scenă deschisă. Astăzi, Dragoş este actor al Teatrului Naţional din Bucureşti. Probabil l-aţi văzut în serialele TV „Băieţi de oraş' sau „Mangaliţa'.

73403898_3093215740751457_2435599679237390336_n73403898_3093215740751457_2435599679237390336_n

Cine este Dragoș Dumitru

Cine este Dragoș Dumitru. Dragoș Dumitru a venit pe lume acum 38 de ani, o lume care nu i-a fost deloc prietenoasă și care l-a supus la cumpene imposibile pentru mulți dintre noi. Etnia romă l-a trimis într-o luptă grea cu discriminarea, iar tatăl care l-a părăsit atunci când avea un an l-a învățat ce înseamnă singurătatea, experimentată din plin mai târziu, când mama sa s-a îmbolnăvit de schizogfrenie.

Pe fondul pierderii locului de muncă, mama lui Dragoş a suferit un şoc, fiind diagnosticată cu schizofrenie şi internată. Dragoş şi-a petrecut copilăria pe străzi și prin centrele de plasament. A fost ajutat timp de patru ani de tatăl unui copil din cartier, care s-a oferit să îl ia în grijă, după care a fost nevoit să reintre în sistemul de protecţie a copilului.

Nu și-a uitat niciodată mama, a părăsit-o nici după ce, într-o clipă de slăbiciune, femeia care i-a dat viaţă a sărit cu cuţitul la el.

Ce studii are Dragoș Dumitru

Cine este Dragoș Dumitru. Dragoş Dumitru a absolvit Liceul de Arte „Margareta Sterian' din Buzău şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale'. Prin clasa a XI-a, a ieşit din sistemul de protecţie a copilului. S-a mutat la rudele de la ţară, în comuna Verneşti, de unde făcea naveta zilnic pentru a ajunge la liceu.

Când s-a prezentat la examen la UNATC a ve­nit îmbrăcat de unchiul său, lăutar din Verneşti, care i-a dat unul dintre costumele lui – „pantaloni vişinii şi o haină vişinie la asorte', iar în picioare o pereche de pantofi negri cu cioc, lăcuiţi. Când a urcat pe scenă, membrii comisiei de examinare au izbucnit în râs. A doua zi nu a avut curaj să meargă la avizier să vadă ce notă a primit. I-a spus un prieten. Intrase la UNATC cu 9,75, potrivit opiniabuzau.ro.

Când a absolvit, a fost ales de regizorul Dan Piţa să joace în filmul său „Ceva bun de la viaţă'.

S-a înscris la UNATC pentru a avea o locuință

Cine este Dragoș Dumitru. Pentru că nu avea unde să stea, pe timpul probelor, Dragoș Dumitru a dormit în parc. Şi-a jucat ultima carte.

„Îmi era teamă că, dacă rămân în Buzău, mă pierd ca individ. Şi asta s-ar fi întâmplat, pentru că nu aveam pe nimeni care să mă susţină. Rolul părintelui care să-mi dea un acoperiş deasupra capului şi posibilitatea de a învăţa trebuia să-l joace UNATC-ul.

Trebuia să-mi ofere un cămin, o şcoală unde să pot învăţa liniştit. Mă găseam atunci într-o situaţie destul de critică. În garsoniera mea nu se mai putea locui. Facultatea reprezenta practic singura mea speranţă”, spunea Dragoş Dumitru într-un interviu mai vechi.

A candidat pe locurile pentru romi şi, pe lângă talentul pe care profesorii l-au apreciat la admiterea la facultate, a avut şi puţin noroc. „Nu mi-e ruşine că am can didat pe locurile pentru romi, nu are niciun fel de relevanţă. Îmi ştiam drepturile şi am încercat să profit la maximum”, adaugă, sigur pe el, actorul.

În şcoala de teatru i-a cunoscut pe oamenii care nu s-au uitat că e „întunecat” la piele. „În facultatea de actorie sunt altfel de oameni, mai deschişi la minte, mai în ţelegători. Sunt genul de oameni care au răbdare să te cunoască, înainte să-ţi pună o etichetă. Nu pot să spun că m-au marcat toate situaţiile în care am fost tratat discriminatoriu din cauza faptului că sunt ţigan. Şi au existat câteva astfel de momente în şcoala generală, dar nu le-am pus la suflet. După ce am intrat la liceu am stat numai printre oameni cumsecade, artişti, care m-au văzut aşa cum sunt eu”, explică Dragoş.

Dacă s-ar fi făcut un scurtmetraj intitulat „Prima zi de facultate”, Dragoş ar fi trebuit să adune toată bucuria din lume şi s-o lase să joace în locul lui. „Eram foarte fericit şi împlinit. Îmi amintesc perfect acele momente: eram strânşi într-o sală – Ileana Berlogea – şi primul curs era de Istoria teatrului. Eu am avut mari probleme în timpul facultăţii la Istoria teatrului, dar atunci eram foarte atent. Toată acea bucurie venea de fapt din împlinirea că eram student”, îşi amintea Dragoş Dumitru.

Citește și: Reacția lui Makaveli, după ce Călin Georgescu a spus că se delimitează de declarațiile lui jignitoare la adresa soției lui Mihai Gâdea: „E una să nu te asociezi și alta să ne faci nebuni. Ai ajuns să dai explicații, te credeam altceva…’

Citește și: Călin Georgescu se delimitează de declarațiile lui Makaveli, care a jignit-o pe soția lui Mihai Gâdea: „Anumiți influenceri pretind că mă susțin și fac afirmații denigratoare…’

Dragoș Dumitru a luptat să-și cunoască tatăl, dar nu a reușit

Cine este Dragoș Dumitru. Măcinat de dorul familiei, cu o mamă care abia îl mai recunoştea din cauza bolii, şi un tată pe care nu şi-l aducea aminte, Dragoş s-a hotărât să îşi caute părintele. Când a ajuns la poarta lui, acesta nu era acasă. A aflat de la un unchi tot ce voia să ştie: că are o soţie şi copii, adică pe cineva care să-i fie alături.

S-a întors totuşi la Bucureşti cu inima uşoară, ca vindecat de o boală grea, iar la două luni după a aflat că tatăl său a murit.

„Îmi doream mult să-l văd. Eu aveam un an când a plecat şi simţeam nevoia să-l cunosc şi să ştiu că e bine. Să afle că-l iubeşte cineva, că are pe cineva alături şi că totul e în regulă. Şi voiam să ştie că şi eu sunt bine. Nu-mi doream să rămân la el, să mă integrez în familia lui sau să-i cer ceva. Nu mi-a trecut asta niciodată prin minte şi nici n-o să-mi treacă.”, spunea Dragoș Dumitru într-un interviu mai vechi.

A făcut şi un documentar inspirat din povestea vieții sale, „Eu, viaţa mea şi unele lipsuri”. La doar 20 de ani, Dragoș Dumitru a jucat propriul rol din dorinţa de a trimite în lume „speranţa”, singura „învăţătură” care vrea să le rămână spectatorilor când genericul se scurge pe ecran.

Câteva dintre cele mai cunoscute roluri ale lui Dragoș Dumitru

Cine este Dragoș Dumitru. Astăzi, Dragoş este actor al Teatrului Naţional din Bucureşti. Probabil l-aţi văzut în serialele TV „Băieţi de oraş' sau „Mangaliţa', iar în 2020 a jucat în filmul lui Bogdan George Apetri, „Neidentificat', care a fost selectat în Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia. I-a avut parteneri de în film pe Andrei Aradits, Vasile Muraru şi Kira Hagi, fiica lui Gheorghe Hagi, absolventă New York Film Academy.

Roluri la TNB

Translatorul – Neguțătorul din Veneția' de William Shakespeare, regia Alexander Morfov, 2019

Alioşa – Papagalul mut – Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat', text şi regie Nae Caranfil, 2018

Arnold Epstein – Biloxi Blues' de Neil Simon, regia Mircea Rusu, 2019

Bancherul – Două loturi' după I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija, 2012

Roluri în teatru:

„Fanteziile sexuale ale soţului meu aproape m-au înnebunit”de John Tobias, regia Puiu Şerban, Teatrul „Sică Alexandrescu”, Braşov

„Boul şi viţeii” de Ion Băieşu, regia Al. Jitea, Teatrul Nottara, Bucureşti

Roluri în film:

„Ceva bun de la viaţă”, regia Dan Piţa

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton