Soprana Angela Gheorghiu nu a avut copii biologici, motiv pentru care a adoptat-o pe Ioana. Artista spune că a considerat-o pe Ioana de la început fiica ei, și s-a comportat cu ea ca atare. Ioana este fiica Elenei, sora Angelei Gheorghiu, așa că pe cele două le leagă și un grad destul de strâns de rudenie.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!
Ioana Dan a rămas, în 1996 în grija tatălui ei, după ce Elena, mama sa naturală și sora Angelei Gheorgiu, a decedat într-un cumplit accident de mașină. La vremea la care fetița avea doar 11 ani, s-a stins din viață și tatăl ei. Astfel că Angela Gheorghiu a adoptat-o pe fiica surorii ei.
Tânăra a fost înfiată la scurt timp de către mătușa ei, soprana Angela Gheorghiu, care a luat-o cu ea în Anglia, acolo unde locuia la vremea respectivă alături de tenorul Roberto Alagna, cu care se căsătorise în 1996.
„Am considerat-o fetiţa mea de la început. Am zis „avem copil' dar, efectiv, s-a întâmplat când avea 6 ani. Pe Ioana am văzut-o prima oară pe scenă, la Covent Garden. Făceam „Turandot', eram machiată şi îmbrăcată în chinezoaică, nu m-a recunoscut. Deja vorbea engleza cu toată lumea. Împreună cu mama şi tata au nimerit exact în timpul actului doi. Au venit direct de la aeroport, i-am văzut de pe scenă. Cântam şi i-am văzut în culise, mama, tata, Ioana. Am avut nişte emoţii…', a povestit în trecut soprana, potrivit Libertatea.
Ioana a locuit la Londra, alături de Angela Gheorghiu și de fiica tenorului Alagna, Ornella. Potrivit sursei citate, cele două au studiat în Anglia și au ajuns să se înțeleagă ca două surori.
Nu a debutat niciodată pe scena din România
Renumita soprană Angela Gheorghiu are o carieră impresionantă în străinătate, însă nu a debutat niciodată pe scena vreunei opere din România.
„Sunt toate lucruri reale, despre care e adevărat că vorbim tot mai puțin și nu e drept că facem asta. Nu trebuie să le uităm, pentru a nu repeta greșelile trecutului. În volum am inclus doar câteva dintre amintiri, dar poveștile de atunci sunt mult mai multe și mult mai dezolante. Iar ce e cel mai trist pentru mine este să văd cum, pe o cale sau alta, multe dintre personajele sumbre ale acelei perioade au supraviețuit până în ziua de azi, ba chiar dictează în continuare în anumite domenii artistice'
Citește și: Cătălin Botezatu, declarație neașteptată despre despărțirea dintre Bianca Drăgușanu și Alex Bodi:„Mai bine rămânea cu…’
„Dacă în acea perioadă era greu pentru un artist din România să treacă de granițele țării, astăzi constat că pentru un artist valoros de origine română este greu sau aproape imposibil să performeze, culmea, în România. Eu nu am debutat nici până acum în România, nu am fost invitată și nu am cântat niciun rol pe nicio scenă de operă românească…
Oricât de absurd ar părea, este adevărul pe care eu îl trăiesc și consider că asta spune multe astăzi despre respectul și aprecierea, sau mai bine zis despre lipsa lor, față de cultură, față de artă, față de muzică și de oamenii cu adevărat valoroși. Totuși, în această carte, îmi amintesc cu mare drag și recunoștință de oamenii care m-au susținut, m-au admirat și de cei care o fac în continuare', a explicat Angela Gheorghiu