Cine este J.D. Vance, vicepreședintele SUA. Susține că alegerile din România au fost anulate din cauza unor bănuieli neclare / E căsătorit și are trei copii

.

Cine este J.D. Vance, vicepreședintele SUA. James David Vance a avut un parcurs remarcabil de la o copilărie dificilă la cele mai înalte funcții politice, azi fiind vicepreședintele Statelor Unite ale Americii. Paradoxal, fostul senator de Ohio a fost unul dintre criticii înfocați ai lui Donald Trump, însă acesta l-a propus pentru funcție.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!


Cine este J.D. Vance, vicepreședintele SUA. James David Vance, cunoscut și sub numele de J.D. Vance, a parcurs un drum impresionant de la o copilărie marcată de dificultăți în Middletown, Ohio, până la ocuparea funcției de vicepreședinte al Statelor Unite în administrația președintelui Donald Trump. Autor al bestsellerului „Hillbilly Elegy', Vance a devenit o figură proeminentă în politica americană, reprezentând o poveste de succes și reziliență.

Cine este J.D. Vance, vicepreședintele SUA


Născut pe 2 august 1984 în Middletown, Ohio, James David Vance a crescut într-o familie din clasa muncitoare, confruntându-se cu provocări precum sărăcia și instabilitatea familială. După absolvirea liceului, s-a înrolat în Corpul Marin al Statelor Unite, servind în Irak. Ulterior, a obținut o diplomă în științe politice și filosofie de la Universitatea de Stat din Ohio în 2009 și a continuat studiile la Facultatea de Drept a Universității Yale, unde a obținut titlul de Juris Doctor în 2013.

Citește și: Melania Trump, apariție elegantă la învestirea lui Donald Trump. Cum comentează Iulia Albu ținuta Primei Doamne: „Ne dă o lecție despre cum să-i stingi lumina soțului tău în cinci pași simpli sau cum să furi definitiv scena’ / EXCLUSIV

Citește și: Cine este Tyler Moldovan, românul căruia Donald Trump i-a mulțumit înainte de ceremonia învestirii. E ofițer de poliție în Phoenix și a supraviețuit după ce a fost împușcat de opt ori într-o misiune


După finalizarea studiilor la Yale, Vance a lucrat ca avocat corporativ și ulterior ca investitor în capital de risc. În 2016, a publicat „Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis', o lucrare autobiografică ce explorează dificultățile comunității albe din clasa muncitoare din America. Cartea a devenit rapid un bestseller și a fost adaptată într-un film de succes pe Netflix în 2020.

J.D. Vance, de la critic înfocat al lui Donald Trump la susținător al președintelul SUA


Cine este J.D. Vance, vicepreședintele SUA. În 2016, după publicarea „Hillbilly Elegy', el a fost critic față de Donald Trump, afirmând: „Sunt un tip ‘niciodată Trump. Nu l-am plăcut niciodată'. De asemenea, într-o conversație privată, a menționat: „Încă nu m-am hotărât între a crede că Trump este un nemernic cinic ca Nixon, ceea ce nu ar fi chiar atât de rău – şi chiar s-ar putea dovedi util – sau că este Hitler al Americii'.

Deși inițial critic al lui Trump, Vance și-a schimbat ulterior poziția, devenind un susținător al acestuia. În timp, și-a schimbat poziția și a devenit un susținător al acestuia. În 2022, a fost ales senator al Statelor Unite, reprezentând statul Ohio. În 2024, Trump l-a ales pe Vance ca partener de cursă pentru alegerile prezidențiale, iar în ianuarie 2025, Vance a fost învestit ca cel de-al 50-lea vicepreședinte al Statelor Unite.


Acesta a mărturisit că, în timp, a realizat că opoziţia sa faţă de fostul preşedinte avea legătură mai degrabă cu forma decât cu fondul. În ultimii ani, Vance a devenit unul dintre cei mai fervenţi apărători ai lui Donald Trump, sprijinindu-l chiar și când propriii colegi de partid nu i-au fost alături.

Oponent al ajutorului pentru Ucraina și al dreptului la avort

Cine este J.D. Vance, vicepreședintele SUA. În timp, Vance și-a creat o nișă ca opozant vocal al ajutorului pentru Ucraina, susținând că SUA ar trebui să încurajeze un acord în care Ucraina cedează teren Rusiei pentru a pune capăt războiului. El a respins îngrijorările că Vladimir Putin își va continua marșul teritorial prin Europa dacă va cuceri Ucraina. Și, deși a continuat să își exprime sprijinul pentru Israel, s-a pronunțat în general împotriva politicilor externe intervenționiste ale Statelor Unite.


„Există încă această incapacitate fundamentală de a face față limitelor puterii americane în secolul XXI’, a declarat Vance pentru NBC News în aprilie, după ce Senatul a aprobat un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, adăugând că colegii săi – care „au prezidat la declinul puterii relative a acestei țări' – ar trebui, în schimb, să lucreze la reconstruirea acesteia.

La fel ca majoritatea republicanilor, Vance a votat în mod constant împotriva dreptului la avort. Acesta s-a opus inițiativei democraților pentru protejarea dreptului la avort, calificând adoptarea măsurii drept „o lovitură în stomac’, nota NBC.


De asemenea, a respins apelurile pentru legi mai dure privind armele și a intrat în conflict cu democrații pe această temă spinoasă din punct de vedere politic.

J.D. Vance este căsătorit și are trei copii


Cine este J.D. Vance, vicepreședintele SUA. James David Vance este căsătorit cu Usha Chilukuri Vance, o avocată de succes și fiică a unor imigranți indieni. Cei doi s-au cunoscut în timpul studiilor la Facultatea de Drept a Universității Yale și s-au căsătorit în 2014. Împreună, au trei copii: Ewan, Vivek și Mirabel.

Usha Chilukuri Vance a fost crescută în suburbiile din San Diego, California, și a urmat o carieră în domeniul juridic, devenind avocat pledant. După ce l-a cunoscut pe J.D. Vance la Yale, el a descris-o drept „ghidul său spiritual’ în cadrul prestigioasei instituții.

În ceea ce privește familia sa, J.D. Vance a subliniat importanța valorilor familiale în discursurile sale publice. La un miting recent, el a declarat: „Familia este fundamentul societății noastre și trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a o sprijini și proteja.’

J.D. Vance susține că alegerile din România au fost anulate din cauza unor bănuieli neclare formulate de o agenție de informații

J.D. Vance susține că alegerile din România au fost anulate din cauza unor bănuieli neclare formulate de o agenție de informații. Vicepreședintele american a declarat că anularea alegerilor prezidențiale din țara noastră s-a bazat „pe baza suspiciunilor șubrede (n.r.: flimsy, în engleză) ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali’.

El a pus sub semnul întrebării ideea că o democrație poate fi slăbită prin publicitatea digitală care vine dintr-o altă țară, argumentând că, dacă acest lucru este adevărat, atunci democrația respectivă „nu a fost foarte puternică de la început’.

„Amenințarea care mă îngrijorează cel mai mult față de Europa nu este Rusia, nu este China, nu este niciun alt actor extern; ceea ce mă îngrijorează este amenințarea din interior, retragerea Europei de la unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale, valori împărtășite cu Statele Unite ale Americii’, a spus Vance, înainte de a critica, fără a-l numi, un fost comisar european – Thierry Breton – care „a apărut recent la televizor și părea încântat că guvernul român tocmai a anulat un întreg scrutin’ și a sugerat că „același lucru s-ar putea întâmpla și în Germania’, a transmis J.D. Vance la Conferința de securitate de la München.

El a subliniat faptul că astfel de situații „sunt șocante pentru urechile americanilor’ și a atras atenția asupra instanțelor europene care anulează alegeri sau oficialilor de rang înalt care amenință cu astfel de măsuri.

Mai mult decât atât, J.D. Vance i-a criticat pe organizatorii conferinței de la München pentru excluderea partidelor populiste, spunând că „nu trebuie să fim de acord… dar este de datoria noastră să participăm cel puțin la dialog cu acestea’.

„De ani de zile, ni se spune că tot ceea ce finanțăm și sprijinim este în numele valorilor noastre democratice comune, totul, de la politica noastră față de Ucraina la cenzura digitală, este prezentat ca o apărare a democrației. Spun noi înșine, pentru că eu cred în mod fundamental că suntem în aceeași echipă.

Pentru mulți dintre noi, de cealaltă parte a Atlanticului, seamănă din ce în ce mai mult cu vechi interese înrădăcinate care se ascund în spatele unor cuvinte urâte din era sovietică, precum dezinformare, cărora pur și simplu nu le place ideea că cineva cu un punct de vedere alternativ ar putea exprima o opinie diferită sau, Doamne ferește, ar putea vota diferit sau, chiar mai rău, ar putea câștiga alegerile’, a mai adăugat el.

Foto: Hepta