Cine este Leonard Doroftei. Este unul dintre cei mai titrați pugiliști români și a locuit cinci ani în Canada, alături de familie

 Oana Pantazi
.

Cine este Leonard Doroftei. A pornit de jos și a devenit unul dintre cei mai titrați pugiliști din România. Are o familie superbă care, spune el, i-a fost alături permanent și l-a ajutat să meargă mai departe, indiferent de greutăți.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI

Cine este Leonard Doroftei. Când spui box românesc, primul nume care-ți vine în minte este Leonard Doroftei. „Moșu', cum i se spunea în perioada în care lupta în ring, este unul dintre cei mai titrați pugiliști români, acesta setând un nivel greu de atins de către sportivii care i-au urmat. Pe lângă cariera fabuloasă, boxerul se mândrește și cu o familie extraordinară, el și soția sa au o căsnicie de peste 30 de ani și trei copii de care îi fac mândri. „Familia a fost, este și va fi singurul lucru important în viața mea. Mă motivează să merg mai departe și să trec peste toate greutățile. Este exact ce mi-am dorit să am!”, spunea pugilistul într-un interviu pentru pandurul.ro.

În anul 2019, într-o perioadă dificilă a vieții sale, Leonard Doroftei a plecat în Canada, alături de soția Monica și de cei trei copii ai lor, Vanesa, Alex și Adrian. Au avut parte de o viață frumoasă, însă dorul de țara natală i-a determinat să se întoarcă.

Doroftei-Jr-a-facut-accident-2Doroftei-Jr-a-facut-accident-2

Cine este Leonard Doroftei. Are 54 de ani și este unul dintre cei mai titrați pugiliști români

Cine este Leonard Doroftei. S-a născut, la Ploieşti, la 10 aprilie 1970. A fost descoperit de antrenorul emerit Titi Tudor și a început să practice boxul la vârstă de 14 ani la clubul Prahova Ploiești, continuându-şi cariera la Steaua şi Freedom Star Farul Constanţa, avându-i ca antrenori de-a lungul timpului pe Relu Auraş, Emil Popa şi Ilie Dascălu.

Între 1986 și 1988, Leonard Doroftei a cucerit în fiecare an titlul național la juniori. Ulterior, a obținut cinci titluri naționale la seniori în 1992, 1993, 1994, 1996 și 1997. A câștigat medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona în 1992 și la Atlanta în 1996. De asemenea, a fost campion mondial în 1995 și campion european în 1996 și 1997. Palmaresul său la amatori este de 239 de victorii și 15 înfrângeri.

Citește și: Leonard Doroftei povestește cum e viața în Canada, în plină pandemie de coronavirus: „Te simți ca în basmele cu Harap Alb

Citește și: Andreea Esca susține că profesia a ajutat-o mult să treacă peste momentele personale dificile: „Aveam mereu în minte că orice s-ar întâmpla, nu e treaba telespectatorilor…'. Ce spune despre rolul lui Adrian Sârbu în cariera sa / EXCLUSIV

Citește și: Oana Roman, adevărul despre relația cu Petre Roman. Cum se înțeleg acum și cât de des se întâlnesc: „Nu știu dacă l-ați văzut cum arată, dar este spectaculos tata' / EXCLUSIV

Cine este Leonard Doroftei. În 1997, Leonard Doroftei a devenit boxer profesionist, încheind un contract cu clubul canadian Interbox. Pe 5 ianuarie 2002 a devenit campion mondial profesionist la categoria semi-ușoară a versiunii WBA, învingându-l la puncte pe argentinianul Raul Horacio Balbi. În acelaș an, pe 31 mai, la București, pugilistul a luptat din nou împotriva lui Balbi, de data asta impnându-se în mod clar.

A urmat meciul memorabil dintre Dorin și americanul Paul Spadafora, contând pentru unificarea titlurilor WBA și IBF, la categoria semi-ușoară. După o luptă dominată clar de român, cei trei judecători de ring au dat însă o decizie total greșită, cea de egalitate. Conform statisticii, Doroftei a punctat de 344 de ori, în timp ce Spadafora numai de 259 de ori.

Pe 24 octombrie 2003, Doroftei urma să dispute un meci împotriva panamezului Miguel Callist. Meciul a fost anulat însă după ce românul a depășit greutatea categoriei sale la cântarul oficial. Doroftei a pierdut astfel titlul de campion mondial WBA.

Doroftei s-a retras din activitatea sportivă pe 24 iulie 2004, dupa lupta pierdută impotriva canadianului Arturo Gatti contând pentru centura WBA de la o categorie superioara. Pe 23 noiembrie 2012, a devenit noul președinte al Federației Române de Box, înlocuindu-l pe Rudel Obreja.

Leonard Doroftei a plecat cu familia în Canada, dar s-a întors după 5 ani

Cine este Leonard Doroftei. În anul 2019, într-un moment greu al vieții sale, Leonard Doroftei a plecat în Canada împreună cu soția sa, Monica, și cei trei copii ai lor, Vanesa, Alex și Adrian. În cei 5 ani petrecuți în Canada, Leonard Doroftei și-a luat licența de antrenor și a început să predea lecții de box copiilor de emigranți români, deschizându-și ulterior propria sală de box. Cu toate că-și făcuseră un rost acolo, dorul de casă i-a determinat să se întoarcă.

„Familia a decis să revenim. Dacă eu i-am rugat să meargă cu mine pentru că aveam nevoie de o schimbare, mi-am revenit, m-am refăcut și acum am spus gata, e timpul să ne întoarcem acasă. Nu am plecat să rămân afară, am plecat pentru că aveam nevoie de o schimbare. Sunt pregătit de acțiune, m-am întors la box, de data asta ca antrenor.

Mi-a mers foarte bine, știu ce fac, sunt la un nivel înalt și cred că pot ajuta boxul românesc să renască. O spun din toată inima, pentru că știu ce fac, fac cu inima. Nu spun elevului ce să facă, lucrez odată cu el. Din păcate, ăsta-i boxul, asta-i perioada, va trebui să o luăm de la zero, va trebui să construim, să creștem sportivi, să învățăm să pregătim un meci, să nu ne mai pregătim la grămadă.

S-au schimbat foarte multe în box, iar noi am rămas în urmă cu pregătirea, cu gândirea. Sunt într-o formă fantastică, am întinerit. Am fost într-un moment greu în care nu mă regăseam, nu știam ce vreau, am fost nevoit să fac anumite lucruri. Am spus: Ce știu să fac? Box, hai să facem box și mi-a mers din plin. Acum am spus că e timpul să mă întorc și să le arăt și altora ce știu să fac. Noi putem să dăm sfaturi și să le arătăm cum să facă. Totul depinde de sportivi, dacă vor să facă ceva’, a declarat Doroftei, pentru sport.ro.

Soția lui Leonard Doroftei și-a dorit prima întoarcerea în România

Cine este Leonard Doroftei. Pugilistul a făcut un pas riscant alegând să plece cu familia în Canada, pentru o viață mai bună. Iată însă că, paradoxal, nu el a fost cel care nu s-a adaptat în țara de adopție, iar acum, după 5 ani, membrii familiei Doroftei au decis să revină în România.

„Am avut nevoie să merg în Canada pentru că a trebuit să trec printr-un șoc, prin ceva, am zis că am nevoie de ceva. (…) În România a fost doar vina mea pentru că nu am știut exact ce vreau, m-am lăsat târât de colo-colo. Acum sunt bine, mulțumesc lui Dumnezeu, m-am regăsit, antrenez copii, nu sunt bine, sunt foarte bine, a dezvăluit Leonard Doroftei, prezent recent la emisiunea lui Cristi Brancu, acum ceva timp.

Fostul pugilist a vorbit apoi despre cei trei copii ai săi, mărturisind că Vanessa nu s-a adaptat deloc în Canada, așa că a ales să-și facă studiile în România, după terminarea liceului.

„Fiecare e cu drumul lui, Vanesa este acum în vacanță, în România, ea își termină liceul, mai are cam două săptămâni ca să își poată finaliza examenele pentru sfârșit de liceu. Apoi se întoarce în România, ea nu vrea să trăiască în Canada. În cinci ani de zile ea nu știu dacă a ieșit de două ori din casă, adică cu prieteni, decât cu noi. A zis Stop! Pentru ea aici e acasă. Sperăm să fie studentă la Medicină sau la Drept, a povestit pugilistul.

Și fiul cel mic al lui Doroftei lucrează în România, în timp ce Adrian, băiatul cel mare, e angajat în Canada. Drept urmare, balanța a înclinat spre revenirea în țară.

„Noi am plecat pentru că eu aveam nevoie de o schimbare. (…) Alex a terminat facultatea fizic, în Măgurele, a stat aici și apoi a venit după noi acolo, în Canada. Este IT-ist. E deja în România, și-a început jobul. (…) El lucrează în Canada, e manager la Air Canada. Dacă noi vom fi aici, va veni și el. Dacă hotărâm să ne întoarcem, va fi și el. 99,9% s-a luat hotărârea, acum să vedem, a mai declarat Doroftei.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton