Cine sunt Ion Stoica și Matei Zaharia, cei mai bogați români în 2025. Ion Țiriac nu mai este de ceva timp cel mai bogat român și nici măcar Daniel Dines, cofondator și CEO al UiPath. Pe locul 1 în topul Forbes al celor mai bogați români sunt, în 2025, Ion Stoica și Matei Zaharia, fondatorii companiei Databricks.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Cine sunt Ion Stoica și Matei Zaharia, cei mai bogați români în 2025. Daniel Dines, cofondator și CEO al UiPath, deținea titlul de cel mai bogat român la începutul anului 2024, cu o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari. Până la sfârșitul anului, acesta a fost depăşit de frații Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman, cu o avere cumulată de 4 miliarde de dolari.
Cine sunt Ion Stoica și Matei Zaharia, cei mai bogați români în 2025
Anul 2025 aduce un nou duo în topul miliardarilor români. Conform Forbes, Ion Stoica și Matei Zaharia, fondatorii companiei Databricks, sunt în prezent cei mai bogaţi români, fiecare cu o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari, ocupând primele două poziții în clasament.
Databricks, o companie producătoare de servicii software, a obținut o finanțare de peste 5 miliarde de dolari, de la creditori precum Blackstone, Apollo Global Management Inc. și Blue Owl Capital Inc. Compania este deținută de doi români, mai precis de Ion Stoica, președintele executiv și co-fondator al Databricks, și Matei Zaharia, CTO și co-fondator Databricks.
Ion Stoica (60 de ani) este preşedinte executiv şi co-fondator al Databricks. De asemenea, Ion Stoica este profesor în cadrul Departamentului EECS de la UC Berkeley şi co-director al AMPLab. La AMPLab, Ion a condus efortul de sisteme software, care a inclus dezvoltarea proiectului de cercetare Spark, precum şi a altor două proiecte open source de profil înalt: Apache Mesos şi Tachyon.
În 2006, a co-fondat Conviva, un start-up pentru comercializarea tehnologiilor de distribuţie video la scară largă, unde îndeplineşte funcţia de CTO. Ion este membru ACM şi a primit numeroase premii, printre care SIGCOMM Test of Time Award (2011) şi ACM doctoral dissertation award (2001). Ion deţine un doctorat în inginerie electrică şi informatică de la Universitatea Carnegie Mellon şi un masterat în informatică şi inginerie de control de la Universitatea Politehnică Bucureşti.
Ion Stoica e un nume de referință în Silicon Valley. Profesor la universtatea UC Berkeley, el a fondat, în 2019, startup-ul Anyscale, alături de doi tineri antreprenori, Robert Nishihara și Philipp Moritz.
Matei Zaharia este CTO şi co-fondator al Databricks şi profesor asociat de informatică la UC Berkeley. Miliardarul s-a născut în România, dar, când era copil, s-a mutat cu familia în Canada. El a făcut facultatea la Universitatea din Waterloo, Canada, iar apoi și-a luat doctoratul în SUA, la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica.
Matei Zaharia este cunoscut ca inventator al Apache Spark, unul dintre cele mai utilizate framework-uri în procesarea de date, în timpul programului său de doctorat la UC Berkeley în 2009 şi a lucrat la alte software-uri de date şi AI utilizate pe scară largă, inclusiv MLflow, Delta Lake şi Dolly.
Cele mai recente cercetări ale sale se referă la combinarea modelelor lingvistice mari (LLM) cu surse de date externe, cum ar fi sistemele de căutare, şi la îmbunătăţirea eficienţei şi calităţii rezultatelor acestora. Cercetarea lui Matei a fost recunoscută prin Premiul pentru disertaţie doctorală ACM 2014 şi prin Premiul prezidenţial pentru carieră timpurie pentru oameni de ştiinţă şi ingineri (PECASE) din SUA.
Pe locul trei în topul Forbes al celor mai bogați români din 2025 se află Ion Țiriac, cu o avere de aproximativ 2 miliarde de dolari, urmat de Dragoș Pavăl cu 1,9 miliarde de dolari, Daniel Dines cu 1,7 miliarde de dolari şi Adrian Pavăl cu 1,3 miliarde de dolari.
La nivel mondial, Ion Stoica şi Matei Zaharia se află pe poziția 1.386, în timp ce Ion Țiriac este pe locul 1.685.
Cine au fost cei mai bogați români în 2024. Top Forbes
Frații Pavăl (Dedeman) au fost, în 2024, pentru al treilea an consecutiv, liderii clasamentului, cu o avere de 17 miliarde de lei (n.r. 3.415.708.000 euro), și domină sectorul retailului de bricolaj. Ion Țiriac și Daniel Dines (UiPath) împart locul al doilea, fiecare cu câte 11 miliarde de lei (n.r. 2.210.164.000 euro).
„Românii cu o avere de peste 500 de milioane de lei au împreună peste 123 de miliarde de lei, cu 10 miliarde mai mult decât în anul anterior. Topul Forbes al celor mai bogați oameni din România include, la fel ca și anul trecut, 30 de miliardari în lei.
Primul loc în clasamentul celor mai bogați români este ocupat, pentru al treilea an la rând, de către frații Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman. Averea netă cumulată a miliardarilor în lei a depășit, în premieră, 100 de miliarde de lei', potrivit Forbes.
Ion Țiriac rămâne, însă, singurul reprezentant al sportului românesc în top 10, consolidându-și poziția printre cei mai influenți și bogați oameni din țară.
![](https://thumbor.unica.ro/unsafe/760x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/02/c1-001-cover-6-110.jpg)
Clasamentul anual publicat de Forbes reflectă schimbările semnificative din lumea afacerilor, iar ediția din acest an aduce un nou lider după ce, în trecut, Țiriac a dominat ierarhia.
Top 10 cei mai bogați români din 2024:
1. Frații Dragoș și Adrian Pavăl (Dedeman) – 17 miliarde de lei
2. Ion Țiriac – 11 miliarde de lei
3. Daniel Dines (UiPath) – 11 miliarde de lei
4 – 5. Matei Zaharia și Ion Stoica (Databricks) – 6 miliarde de lei
6. Familia Talpeș (Bitdefender) – 5 miliarde de lei
7. Anastasia Soare – 4,5 miliarde de lei
8. Anca Vlad (Catena Fildas) – 4 miliarde de lei
9. Ștefan Vuza (Chimcomplex) – 4 miliarde de lei
10. Zoltan Teszari (Digi Communications NV) – 3,4 miliarde de lei