Ion Caramitru, fostul director al TNB, va fi condus mâine pe ultimul drum, la Cimitirul Bellu din București. Cortegiul funerar se va opri în fața TNB, unde admiratorii săi îi vor putea aduce un ultim omagiu.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!
Regretatul actor și regizor Ion Caramitru a încetat din viață pe 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani, și a lăsat în urmă o moștenire valoroasă. A terminat Facultatea de Actorie în 1964, însă a debutat cu un an mai devreme, la Teatrul Bulandra, cu rolul principal din Hamlet. Pe marele ecran a debutat în anul 1964, în producția „Comoara din Vadul Vechi’, iar de atunci a jucat în peste 50 de filme și sute de piese de teatru. Mai bine de 15 ani, reputatul actor și regizor a ocupat funcția de director al TNB, iar în semn de omagiu, mâine, cortegiul funerar se va opri în fața instituției pe care a condus-o.
Omagiu pentru Ion Caramitru la TNB
Actorul și omul de cultură Ion Caramitru, care a încetat din viață duminică, va fi înmormântat vineri, 10 septembrie, pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu. „În drumul de la Biserica Visarion spre Cimitirul Bellu, cortegiul se va opri în faţa Teatrului Naţional IL. Caragiale pentru a ne lua rămas bun de la el şi a-i aduce, ca omagiu, aplauzele noastre', au transmis joi reprezentanţii TNB.
Ion Caramitru, actor legendar al României, a ocupat funcţia de director al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB) timp de 16 ani, iar numele său este legat și de cel mai important moment al istoriei recente – Revoluția din 1989. Atunci, marele actor a fost primul care a luat cuvântul din studioul liber al TVR, după căderea dictatorului.
În foaierul Sălii Mari a TNB a fost amenajat un spațiu în care se pot depune coroane, flori, iar cei care l-au iubit pe marele actor pot păstra un moment de reculegere.
Citeste si: Ce se întâmplă cu procesul dintre Mihai Călin și Ion Caramitru: „Legea prevede că…'
Sute de români au scris în cartea de condoleanțe
Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Ion Caramitru nu a fost depus în holul Teatrului Naţional din Bucureşti, instituţie pe care acesta a condus-o din 2005 până în ultima clipă. Decizia a aparținut familiei, care a cerut să se păstreze o discreţie cât mai mare în legătură cu funeraliile îndrăgitului actor. Totuși, Teatrul Naţional din Bucureşti a deschis marți o carte de condoleanţe pentru ci care doresc să îi aducă un ultim omagiu lui Ion Caramitru.
Sute de români au lăsat mesaje emoționante în memoria lui Ion Caramitru, fostul director al TNB, în cartea de condoleanțe.
„Noi veneam la spectacolele dumnealui, l-am iubit. Încep să ne moară valorile / Sunt regizor tehnic, l-am cunoscut personal pe domnul Caramitru și am lucrat de câteva ori împreună. Lumea teatrului e mai săracă acum / Speram să-l văd aici, de altfel, cred că multă lume spera asta. Îmi va lipsi în fiecare zi. Eram prieteni de 50 de ani, jucam tenis împreună. Am învățat multe de la el, a fost un Titan al culturii și al politicii, un om integru, a creat carectere, a modelat personalități. Nu i-am găsit niciodată nici măcar o singură greșeală. Un mare OM! Mult timp îl voi plânge, foarte mult timp /
Am venit pentru a aduce un pios omagiu maestrului Caramitru, pentru un ultim gest de rămas bun față de un om pe care l-am apreciat. Eu l-am văzut în foarte multe spectacole, dar nu în atât de multe cât aș fi vrut pentru că mereu se întâmpla ceva, știți cum e… Mă îneacă emoția. Tuturor o să ne fie dor de dumnealui / Aș fi vrut să particip și la înmormântare, dar am înțeles că familia nu a dorit să comunice ora, pentru a nu participa publicul, ceea ce e regretabil’, sunt doar câteva dintre mesajele românilor care au mers la TNB pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Ion Caramitru, potrivit Click.