Cosmin Savu, din culisele "România, te iubesc!" și jurnalismului de investigație: "Au existat și amenințări, însă încerc să nu provoc"/ EXCLUSIV

 Raiciu Adriana
.

Cosmin Savu s-a specializat în jurnalism de investigație, însă pasiunea lui rămâne video-jurnalismul. Astfel, de mai bine de 15 ani, este corespondent special, dar face parte și din echipa „România, te iubesc!”, emisiune difuzată la PRO TV. Într-un interviu exclusiv, jurnalistul ne-a vorbit deschis despre proiectele pe care le are în curs de desfășurare, dar a făcut publice și detalii neștiute despre viața sa personală.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Cosmin, s-a încheiat sezonul de România, te iubesc!, ce pregătești pentru la toamnă?

La noi se încheie sezonul pe post, dar continuăm documentările și filmările. Este un never ending story pentru că și subiectele de investigații sunt alimentate permanent. Am câteva idei în dezvoltare, dar până să capete o formă pot doar să-ți spun că este vorba despre corupție la nivel înalt. Continuăm dezvăluirile despre incompetența și pervertirea profesională în instituțiile statului. Va fi un sezon plin în care evaziunea și cheltuirea banului public vor fi sub lupa noastră.

cosmin-savu-8cosmin-savu-8

Au fost, de-a lungul timpului, anchete sau persoane din materialele tale care ți-au dat „bătăi de cap'?

Asta face parte din fișa postului. Nu este confortabil să deranjezi personaje politice influente sau potente financiar. Dar noi ne vedem de treabă, indiferent de presiunile sau șicanele prin care trecem. Investigațiile nostre au ca scop informarea publicului, iar determinarea cu care noi o facem este și rețeta împotriva „durerilor de cap'.

Citește și: Gerard Pique şi Clara Chia se căsătoresc! Când vor anunța cei doi logodna

Citește și: Cum a trecut Damian Drăghici peste dependența de alcool și substanțe interzise: „Tot acest freamăt interior creează goluri. M-am eliberat de aceste vicii, odată ce…’ / EXCLUSIV

Citește și: Theo Rose și Anghel Damian, ipostază romantică după ce au devenit părinți: ‘E băiatul lui Theo Rose. Suntem bine și…’. Au mers la primul control cu fiul lor, Sasha

Citește și: Chefi la cuțite 2023 – Sezonul 11. Constantin Onuț și Matthew Ehsanmehr s-au certat în semifinală: „Eu sunt de vină?’

Cosmin Savu, din culisele „România, te iubesc!”

Te-ai simțit vreodată în pericol? Ai fost amenințat?

De-a lungul celor 15 ani de „România, te iubesc!' au existat destule momente tensionate. Au existat și amenințări la integritatea personală sau a familiei venite din partea unor interlopi, au existat filaje sau hărțuiri dintr-o zonă gri a statului român, au existat procese intentate de entități deranjate de dezvăluirile făcute. Dar merg mai departe. Încerc să nu provoc, să mă protejez pe cât pot și să-mi fac meseria cu responsabilitate.

Care sunt motivele pentru care nu reușești să duci o anchetă la bun sfârșit? Dacă se întâmplă asta…

Eu încep documentarea multor subiecte în paralel. Nu întotdeauna sunt finalizate – uneori realitatea din teren nu corespunde informațiilor din spațiul public, alteori nu reușesc să obțin informații suficient de relevante. Noi nu venim cu un subiect din sertar, ci îl documentăm, îl întoarcem pe toate părțile, o facem cu bună credință și argumentat.

Cum vă împărțiți tu și colegii tăi subiectele? S-a întâmplat să vreți să abordați același lucru? Cum procedați?

Avem discuții împreună, ne împărțim experiențe sau informațiile. S-a întîmplat să reluăm câte un subiect făcut de alt coleg cu ani în urmă și atunci ne sfătuim, ne dăm sugestii, ne completăm. Suntem o echipă și funcționăm bine.

Ce planuri ai pentru vara asta? De fapt, cum arată vacanța perfectă pentru tine?

Eu sunt un călător, așa că toate vacanțele sunt legate de călătorii. Vara asta o să plec împreună cu Catrinel, fiica mea, prin Europa cu trenul. Ne luăm rucsacul în spate și venim din vestul Europei până în România, oprindu-ne prin orașe și locuri încărcate cu povești și istorie. Nu o să ratăm Parisul, Londra sau Amsterdamul, o să vizităm locuri cheie din al doilea razboi mondial sau studiourile unde s-a filmat seria Harry Potter.

Din câte știu, fiica ta este adolescentă. Cum te înțelegi cu ea, ținând cont că este o perioadă dificilă a tinerilor?

Din păcate, noi nu locuim împreună și ne despart niște sute de kilometri, mări și țări, dar încercăm să petrecem cât mai mult timp împreună. Și atunci să fie de calitate. Încerc să-i fiu prieten, înainte de a fi un tată autoritar. Ne schimbăm filme, muzică, povești, experiențe faine. Asta nu înseamnă că nu o mai cert atunci când cred că mai greșeste sau e luată de val.

Ce te-a impresionat cel mai tare în călătoria din Africa?

Pentru mine, Africa este un continent fascinant. Nu am fost pentru prima dată și revin tot timpul cu bucurie. Anul trecut am fost într-un raliu împreună cu doi prieteni buni, un raliu care pe lângă aventură a avut și un scop caritabil. Am trecut prin Vestul Africii pe patru roți, am traversat munții Atlas, deșertul Sahara, pădure tropicală, plaje spectaculoase la Atlantic. Ne-am implicat în ajutorarea unor comunități din Senegal sau Sierra Leone, am dus echipamente IT, cărți pentru copii și am donat chiar mașina care ne-a dus până în Freetown – Departamentului pentru situatii de urgență de acolo. A fost o experiență memorabilă – popoare, locuri, istorii, dar o experiență care va continua pentru că am rămas conectați cu organizații și oameni de acolo.

Ținând cont de ritmul alert și multele deplasări pe care le ai, ai timp suficient pentru viața personală?

Sunt câteodată regrete. De exemplu, timpul insuficient petrecut cu fiică-mea sau pentru că ajung rar la părinți, la Sibiu. Pe de altă parte, m-am înconjurat cu prieteni și oameni cu care împărtășesc aceleași valori și ne susținem în ce facem. Iar când nu mai pot, fug la cabana mea de pe Valea Avrigului, mă pun pe un bolovan în mijlocul râului și zâmbesc către munții Făgăraș. Și așa mă încarc de energii și resurse pentru încă o tură de anchete.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton