În zorii zilei de 4 decembrie 2004, Teo Peter înceta din viață, în urma unui accident de circulație care a revoltat toată țara. Taxiul în care se afla a fost lovit de jeep condus de Christopher Van Goethem, un militar american ce șofa sub influența alcoolului. Astăzi, 20 de ani mai târziu, fiul lui Teo Peter își amintește cum a aflat că a rămas orfan de tată.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
În urmă cu fix 20 de ani, Teo Peter și-a pierdut viața într-un cumplit accident rutier, provocat pe Bulevardul Dacia, din București, de un soldat american, angajat al Ambasadei Americane. Basistul și fondatorul trupei Compact, care avea doar 50 de ani, a murit pe loc.
Cum a aflat fiul lui Teo Peter că tatăl său a murit
Tragedia de acum 20 de ani a provocat o undă de șoc în România, nu doar din cauza circumstanțelor tragice în care și-a pierdut viața Teo Peter, ci și din cauza modului controversat în care cazul a fost gestionat de autorități. Teo Peter junior rememorează acea zi neagră, de 4 decembrie 2004.
„4 decembrie 2004, București. Ora 7 dimineața. Sună telefonul, era Costi Cămărășan: „Teuț, am o veste proastă… m-a sunat Adrian Ordean, azi-noapte a murit Teo… era într-un taxi și a intrat cu jeep-ul în ei unul beat, un fost pușcaș marin, bodyguard al ambasadei americane”.
Cu o seară înainte, pe 3 decembrie, cântasem cu ALTAR la festivalul internațional „Rock in my heart” organizat tatăl meu, Teo Peter de la formația Compact. Ca de obicei când ne vedeam, am povestit și am râs mult, că nu aveai cum sa nu râzi când te întâlneai cu el, fiind mereu pus pe bancuri, glume și jocuri de cuvinte. Am plecat de la festival imediat după ce am terminat recitalul, pentru că mai aveam un concert în seara aceea în Club A, am rămas că ne vedem dimineață la micul dejun, ceea ce, din păcate, nu s-a mai concretizat…
„Au urmat 5 ani în care am dus o luptă inegală cu autoritățile americane”
Puscașul marin a fost extras de urgență din țară, invocându-se imunitatea diplomatică de care acesta beneficia. Au urmat 5 ani în care am dus o luptă inegală cu autoritățile americane, alături de avocații noștri, de colegi artiști, de prieteni ai lui Teo și de câțiva politicieni români mai curajoși ai momentului, în încercarea de a face dreptate și pentru ca Teo să aibă parte de un proces echitabil în România. Nu am reușit, în cele din urmă pușcașul marin a fost judecat de un Tribunal militar american, sentința dată în acel proces fiind halucinantă.
Curtea marțială a acceptat faptul că a existat un accident și că acesta a fost provocat de pușcașul marin, însă, la pledoaria finală, procurorul militar cu rol de avocat al pușcașului, a solicitat instanței să rețină că pe parcursul procesului nu s-au administrat suficiente probe care să dovedească că tatăl meu se afla în taxi în momentul producerii accidentului. Instanța a ținut cont de această intervenție și l-a declarat pe pușcaș vinovat de producerea accidentului, dar nu și pentru uciderea lui Teo, prin urmare acesta fiind achitat.
Unele voci ( Corneliu Vadim Tudor atunci, de curând acesta fiind scenariul enunțat și de Cozmin Gușă) au susținut că totul a fost o cacealma, că în fapt la volan și cel care a produs accidentul ar fi fost nepotul sau chiar fiul ambasadorului american de atunci, că acesta ar fi fugit imediat de la locul accidentului și că bodyguardul său, respectiv pușcașul marin a fost doar băgat la înaintare, urmând ca acesta să fie scos basma curată ulterior, ceea ce s-a și întâmplat.
Azi se împlinesc 20 de ani de când „Goofy”, așa cum îi spuneau prietenii, a plecat, nouă rămânându-ne amintirile frumoase și haioase cu și despre el. Dumnezeu să-l odihnească acolo sus, lângă colegii și prietenii săi Leluț Vasilescu, Leo Iorga și Emil Laghia, plecați între timp și ei în veșnicie„, a scris Teo Peter junior pe Facebook.
Ce s-a întâmplat cu americanul care l-a accidentat mortal pe Teo Peter
Conform informațiilor de la acea dată, Christopher Van Goethem s-ar fi aflat, în acel moment, în mașină cu amanta sa, deși era căsătorit. Soldatul american se afla sub influența băuturilor alcoolice și nici măcar nu era prima sa abatere, intrând, anterior, cu mașina într-un copac.
Lui Van Goethem i s-au luat teste și s-a descoperit că avea 0,09 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat. Deşi se urcase beat la volan şi nu acordase prioritate taxiului, câteva ore mai târziu Vangoethem, care beneficia de imunitate diplomatică, era îmbarcat într-un avion şi readus în SUA, la o bază militară.
„Legea penală română nu se aplică în cazul infracţiunilor săvârşite de către reprezentanţii diplomatici. Acest text din Codul Penal are la bază dispoziţiile Convenţiei de la Viena din aprilie 1961 privind relaţiile diplomatice care conferă imunitate de jurisdicţie penală reprezentanţilor diplomatici', declara Răzvan Radu, șeful direcției de drept internațional din Ministerul Justiției, în 2006.
Procesul de peste Ocean s-a terminat doar cu o mustrare scrisă pentru autorul accidentului. Pe 1 februarie 2006, Curtea Marțială a statului Virginia a decis că Vangoethem este nevinovat la acuzația de omor prin neglijență, dar că este vinovat la acuzația de adulter! Și asta pentru că, deși căsătorit, Vangoethem recunoscuse că petrecuse în noaptea tragediei cu o altă femeie, potrivit unei investigații newsweek.ro.
După ce s-a retras oficial din armata americană, ucigașul lui Teo Peter a încercat o reconversie profesională, terminând o facultate cu profil economic din Wisconsin. Cum nu a găsit însă de lucru în domeniu, Vangoethem și-a asigurat existența reparând mașini în Iron River (Michigan), orașul său de baștină. În prezent, Van Goethem deține un lanț de magazine unde se vând bonguri din sticlă (cunoscute și sub denumirea de pipe cu apă), inclusiv o gamă de lux, pentru care folosește și aur, argint pur și pietre semiprețioase, el fiind și cel care le lucrează.