Gabriel Dorobanțu a lucrat ca proiectant, dar a început la un moment dat să cânte în cluburile selecte din Capitală, când a și câștigat primii bani din muzică. Erau anii 80 și cariera lui era la început. A lansat apoi șlagăr după șlagăr și a devenit unul dintre soliștii de top, care reușește să atragă cu muzica lui și astăzi.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI
În ciuda succesului, Gabriel Dorobanțu a rămas același artist modest, cu o ținută aleasă, care își respectă publicul și îl tratează cu multă dragoste. A bucurat tot timpul oamenii, iar piesa „Hai vino iar în gara noastră mică’ continuă să atragă ca un magnet generație după generație, să spună povestea unei iubiri cum alta nu-i.
Cum a ajuns Gabriel Dorobanțu să cânte
Gabriel Dorobanțu a început să facă muzică din pasiune, dar nu s-a gândit niciodată că va ajunge și să fie plătit pentru asta.
„Nu pentru asta, nici nu m-am gândit vreodată că pot primi bani. Cred că eram cam prostuț, nu am avut în cap chestia asta. Eu m-am dus să cânt, pentru că trebuia să mă duc să cânt. Pe urmă, sigur că ne-au dat salariu, ne-au plătit acolo. Sigur că am văzut ce fac oamenii din jurul meu și am văzut cum pregăteau repertoriul pentru restaurant, ca să putem să câștigăm mai mulți bani. Dar nu era un repertoriu pe placul consumatorului. Noi aduceam consumatorul la noi. Se făcea un repertoriu destul de bine și cântam cu instrumentiști foarte buni. Prima dată am cântat la Grădina Icoanei, la restaurantul Moldova. Era un bar de noapte acolo, un club.
Dintr-o întâmplare am cântat acolo, pentru că solistul principal s-a îmbolnăvit. A plecat în America și a trebuit eu să învăț, în tonalitatea lui, tot repertoriul de la Kool & The Gang, să-l cânt cu trupa. Pentru că se cânta în limba engleză, iar în a doua parte a programului se cânta în limba română. Așa era modelul, așa a rămas și acum’, a spus Gabriel Dorobanțu în podcastul lui Adrian Artene.
Șlagărele care i-au definit cariera lui Gabriel Dorobanțu
Solistul a explicat și cum a ajuns să aducă în fața publicului piese precum Să nu vii iar să mă cauți și „Hai vino iar în gara noastră mică’, două piese care nu vor dispărea niciodată din memoria publicului.
„Ele au fost niște cântece făcute din suflet și cu mult talent de Dumitru Lupu. Gara Mică și Să nu vii iar să mă cauți și încă alte multe cântece pe care mi le-a scris. Versurile actorului Florin Pretorian, care scria la vremea aia versuri și se împăca foarte bine cu Dumitru Lupu, el reușea să facă niște versuri surprinzătoare prin adresarea sinceră, directă, prin cuvintele bine alese, căutau să exprime o stare de moment a lumii de atunci și a prins foarte bine. Pe mine mă preocupă altceva… După atâta vreme, eu cânt Gara Mică, de exemplu, și succesul este și mai mare decât la început. Nu pot să înțeleg, e de neînțeles.
Eu abia acum înțeleg cât de mare este acest cântec, și nu numai ăsta. La început, când am cântat cântecele… le-am cântat pentru că îmi doream să cânt și că trebuiau înregistrate și mai era încă un cântec în palmares sau pe disc. Intuiam că vor fi niște cântece, că le alegeam după gustul meu, însă nu credeam că vor avea un asemenea impact. Însă vezi, există un Dumnezeu în toate. Probabil că și întâlnirea mea cu astfel de compozitori a fost binevenită și faptul că de multe ori am avut neobrăzare» să refuz, dar am avut și păreri de rău…’, susține Dorobanțu.