Cum a ajuns, de fapt, regretatul Mitică Popescu să fie actor. Tatăl nu l-a văzut vreodată pe scenă: "Spunea că-i este rău când mă vede la televizor" / Interviu din noiembrie

.

După moartea actorului Mitică Popescu, a ieșit la iveală un interviu care nu a fost făcut public până acum. Într-o discuție avută cu Ionuț Vulpescu, fostul ministru al Culturii, marele artist a dezvăluit cum a ajuns, de fapt, să facă profesia de actor. De asemenea, a mai recunoscut că părinții lui nu au fost deloc de acord cu această decizie, pentru că își doreau ca el să urmeze o altă cale în viață. Mai mult decât atât, tatăl lui Mitică Popescu a refuzat să își vadă vreodată fiul pe scenă.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!


A fost unul dintre cei mai apreciați actori din România. S-a stins discret, așa cum a trăit o viață întreagă, parcă nedorindu-și să deranjeze pe cineva. Un munte de talent, șarm și multă muncă pentru meseria care i-a fost atât de dragă. A suferit enorm pe vremea lui Ceaușescu, dar acele clipe nu au fost singurele dificile din viața lui. Pierderea celor dragi l-a marcat și durerea i-a rămas în suflet, peste ani.

Tatăl a refuzat să îl vadă pe scenă


Din cauză că a refuzat să îi îndeplinească dorința tatălui în privința unei meserii „serioase', bărbatul nu a mai vrut să îl vadă vreodată pe Mitică Popescu pe scena vreunui teatru.

„Am tot avut discuții cu taică-meu. De câte ori mai stăteam așa, la un pahar de vin, mă întreba: de meserie când te apuci? Asta până când nu a mai fost. El nu a venit la spectacolele mele. Așa, spunea, că îi e rău când mă vede la televizor. Și pentru asta s-a încăpățânat, că eu nu am făcut o meserie. Am făcut un liceu industrial, tot datorită lui, nu am făcut liceul teoretic.

Am ieșit subinginer și spera să mă duc la Politehnică…. Fără Dumnezeu nu se întâmplă nimic, pentru că talentul nu se învață. E dăruit de Dumnezeu. Șansa ți-o dau oamenii, tu ești obligat să muncești. Fără muncă nu se poate! Talentul, cum am spus, vine de la Dumnezeu, și trebuie să muncești, să îl respecți, ca să îl întreții viu’, a dezvăluit Mitică Popescu, în interviul postat abia acum pe Youtube.


Citește și: Văduva lui Cornel Patrichi, despre povestea de iubire dintre Mitică Popescu și Leopoldina Bălănuță: „Erau aproape ireali. M-a fascinat…’ / EXCLUSIV

Citește și: Vlad Gherman locuiește tot cu chirie. Motivul pentru care nu și-a cumpărat propria casă: „Am investit banii în mașina mea’

Citește și: Mitică Popescu, înmormântat cu onoruri militare lângă fosta lui soție, Leopoldina Bălănuță. Marele actor este condus pe ultimul drum

Citește și: De ce a divorțat Andreea Perju de soțul ei, după 13 ani de mariaj: „Mi-a luat patru ani să mă decid'


Cum a ajuns Mitică Popescu să fie actor

În anul 1957, Mitică Popescu era student la Teatru, în anul II. Atunci a fost arestat, condamnat la trei ani de închisoare și a fost trimis apoi în coloniile de muncă de la Periprava, Salcia, Balta Brăilei.

‘Niște prieteni, la o petrecere de Sf. Ștefan, scriseseră la Ambasada Americană scrisori. Bineînțeles că acestea n-au ajuns nicăieri, iar unul dintre invitați a anunțat pe cine trebuie. Ei au fost arestați prin ianuarie-februarie, și probabil că au fost întrebați cine a mai fost pe acolo. Eu și cu o domnișoară, care era prietena unuia dintre ei, am fost arestați în noiembrie. De la Institut au venit și m-au luat. E greu de crezut că tineretul poate, acum, să înțeleagă… Acesta, pierderea părinților și a sorei… (n.r. care au fost cele mai grele momente din viața lui)


Am cunoscut în Colonie un impresar de teatru care lucrase cu maestrul Beligan, cu Mircea Șeptilici, a se vedea Steaua fără nume, a lui Sebastian, spune Mitică Popescu. Am fost în foarte bune relații, îl mai ajutam să își facă norma, că eu totuși aveam 22 de ani, el era în vârstă, și ne-am împrietenit. Și mi-a spus să merg, nu știu dacă era finul sau nașul lui Șeptilici, să merg la domnul Șeptilici, care făcuse și el cinci ani de Canal, că a vrut să plece din țară, și să îi spun că am fost împreună cu dumnealui și să mă ajute.


Și într-adevăr, m-au luat la Teatrul de Comedie, m-au și angajat! Am fost și salariat. Toată trupa s-a purtat frumos cu mine. Și domnul Șeptilici, toată ziua, în întreba pe Maestrul Beligan: „Ce facem cu băiatul acesta?’ În orice caz, eram solicitat de directorii de provincie. Cum se putea atunci, fără Institut să devii actor.  

Mi-a spus Maestrul Beligan cândva: „O să vină ziua când fără școală nu o să poți face nimic!’ Și a avut dreptate. „Ei, las, că se aranjează!’ După trei ani de zile, mi-a spus: „Dacă vrei să te duci la școală, dai examen de admitere.’ Și am dat examen de admitere. Bineînțeles că m-am dus cu materialele pe care luasem note destul de mari pe vremea când am fost student. Cred că acum, cu școală e mai greu’, a mai dezvăluit actorul, conform DC News.


De ce s-a retras Mitică Popescu din teatru

După ce a ajuns la vârsta pensionării, a decis să se retragă și să nu mai joace în piese de teatru, cu toate că avea numeroși admiratori care și-ar fi dorit să mai rămână pe scenă.


„Vine o vreme când nu mai poți să faci ce ai făcut, și atunci de ce să nu rămâi în memoria spectatorilor într-un fel… nu să spună sala… Când nu mai poți să faci ceva la același nivel. Așa și cântăreții, chiar dacă acum există și scule, care mai schimbă situația. Dar și un cântăreț e bine să se retragă. Un Tom Jones de acum și unul de acum zece ani, dacă asculți o melodie, e o diferență’, a mai adăugat Mitică Popescu.

Sursă foto: Captură Youtube, arhivă Viva