Cum a devenit Laura Badea campioana olimpică la scrimă. Accidentul unui alt sportiv a marcat-o: "Fragmentul de lamă ascuțit a provocat leziuni pe creier" / De ce s-a retras din domeniu

 Dumba Gabriela
.

Cum a devenit Laura Badea campioana olimpică la scrimă. Laura Badea, campioană olimpică România la floretă individual și singura sportivă din România care se poate mândri cu o astfel de performanță, a vorbit despre riscurile carierei sale. La 54 de ani împliniți pe 28 martie, Laura Badea concluzionează că floreta a ales-o pe ea și nu invers. Fascinată de „Cei trei muschetari”, Laura Badea s-a îndrăgostit de acest sport care i-a adus, într-un final, 22 de medalii.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Laura Badea a vorbit despre cel mai rău scenariu care se poate întâmpla în acest sport și a dezvălui, totodată, cum a luat decizia de a renunța la carieră pentru familie. Laura Badea este singura campioană olimpică la individual din scrima românească – aur la Atlanta în 1996, Laura are în palmares patru participări la Jocurile Olimpice.

28538892853889

Cum a ales Laura Badea scrima, deși a cochetat și cu atletismul și cu handbalul

Laura Badea n-a început direct cu scrima, ci cu atletismul și handbalul, apoi la vârsta de 13 ani a mers la Clubul Sportiv Școlar nr. 1 din București și s-a înscris la scrimă. În 1988 a semnat cu CSA Steaua, unde s-a întâlnit cu idolul ei, Reka Szabo.

Inițial, eu cochetam cu handbalul, îmi plăcea foarte mult. Într-o zi, în școala noastră a venit doamna Rodica Popescu, antrenoare la Clubul Sportiv Școlar Nr 1 din București, pentru a face selecție la scrimă. Mi-a plăcut mult prezentarea domniei sale deoarece eram generația care a crescut cu romanul lui Alexandre Dumas, Cei trei muschetari.

Am mers la primele antrenamente și mă fascina faptul că urmă să am un adversar cu care să mă duelez. Trebuia să gândesc cu o fracțiune de secundă înaintea lui și să găsesc procedeele cele mai eficiente pentru a-l lovi, a puncta.

Pot spune că scrima m-a ales pe mine. De ce floretă? Pentru că era singura armă accesibilă fetelor în acea perioadă. Scrima a fost prezența în programul olimpic încă de la prima ediție a Jocurilor Olimpice modern, Atena, 1896. Proba de floretă feminin a fost introdusă în programul olimpic în 1924 la Jocurile Olimpice de la Paris. Ulterior, a fost introdusă spadă feminin în 1996 la Jocurile Olimpice de la Atlanta, iar sabia la Jocurile Olimpice de la Atena, 2004„, a declarat Laura Badea pentru fanatik.ro.

Citește și: Ce face Carmen Grebenișan în Tunisia alături de nașa Alina Ceușan, după anunțul divorțului de Alex Militaru: ‘O zi plină, o zi de vis’ / Ce face soțul ei, în acest timp

Citește și: Colegii Andreei, studenta la Medicină ucisă în Timișoara, au făcut un monument funerar în memoria tinerei. Imagini cu altarul din curtea facultății

Citește și: Un fost angajat din Gașca Zurli susține că primea un salariu derizoriu, de doar o mie de lei lunar: ‘În fișa postului eram paznic, dar am făcut pe șoferul, am fost îngrijitor, ospătar, zugrav…’ / Acuzații dure la adresa Mirelei Retegan

Care sunt cele mai grele momente din cariera Laurei Badea

Laura Badea a luat primul titlu național la juniori în 1987. Prima Cupa a României – la seniori – a cucerit-o în 1987, la doar 17 ani. A trecut, evident, și prin momente foarte grele, dar trăgând linie, nu are nici un regret privind cariera sa.

De multe ori m-am simțit epuizată din punct de vedere fizic și emoțional, dar m-am redresat și am mers mai departe. Echilibrul din viața de familie, satisfacțiile obținute în competiții erau mai multe în comparație cu dezamăgirile. A fost o competiție cu mine însămi. Am iubit ceea ce am făcut cu toată ființa mea. Îmi doream să fiu mai bună azi decât am fost ieri, să fiu creativă, să mă depășesc constant. Pe scurt, să fiu cea mai bună versiune a mea.

Mi-am învins de nenumărate ori tentația de a renunța, eșecurile m-au învățat perseverența. Așa cum spunea Mandela: 'Secretul reușitelor în viață nu este să nu cazi, ci de câte ori te poți ridica.'

Scrima a impus, încă de la început, costume speciale de protecție pentru corpul sportivilor. Mască, mănuși, apărători și pantofi sport special confecționați pentru scrimă. De-a lungul timpului au existat accidente în scrimă, unele ușoare, altele mai grave.

În anul 1982 s-a întâmplat cel mai tragic accident din scrima mondială, atunci când a decedat un scrimer rus, campion mondial și olimpic. În timpul asaltului arma adversarului s-a rupt, fragmentul de lamă ascuțit a străpuns masca deasupra ochiului stâng provocând leziuni în creierul acestuia. După acest accident au fost introduse lamele din maraging (oțel) și costumele confecționate din Kevlar, un material rezistent la glonț, foc, coroziune„, a mai declarat Laura Badea.

Laura Badea a renunțat la carieră, după 23 de ani, în favoarea familiei

Laura Badea a renunțat la carieră după 23 de ani în favoarea familiei și spune că nu i-a fost greu să facă acest lucru. A simțit că este momentul să acorde atenție și altor lucruri și nu regretă o secundă decizia luată.

Nu a fost o decizie grea, a venit firesc. Am simțit că e momentul potrivit să mă retrag ca să mă pot bucura de următoarea etapă a vieții mele ca om, nu ca sportiv. Știam că în viață sunt și alte lucruri în afară de scrimă. Am avut suportul familiei și îmi doream să fac altceva cu viața mea, să pornesc într-o nouă călătorie. Nu putem să rămânem toată viața pe podium.

Toată lumea greșește, chiar și cei mai de succes dintre noi. Am învățat din greșelile mele, dar și din ale altora, așa am progresat. După încheierea carierei sportive mi-am analizat de multe ori acțiunile și întâmplările din viața mea.

Cum am avut succes și unde am eșuat, oportunitățile pe care le-am ratat și cele de care am profitat, m-am gândit la ceea ce îmi place să fac și ceea ce aș vrea să schimb. Cel mai important a fost cum îmi doresc să fie călătoria mea de aici încolo. Nu aș mai acorda credit anumitor persoane, dar greșelile sunt pământene, iar eu mi-am învățat lecțiile„, a completat Laura Badea.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton