Manuela Hărăbor a dezvăluit cum a aflat că fiul ei, Andrei, are autism. La început, nici medicii nu reușeau să îi găsească un diagnostic. Și-au dat seama abia când acesta avea 3 ani, în urma simptomelor. Potrivit spuselor îndrăgitei artiste, băiatul ei a avut o evoluție absolut normală în primul an de viață, însă ceva s-a întâmplat în luna a 10-a. Iată confesiunea vedetei!
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Manuela Hărăbor a abordat un subiect extrem de sensibil la Ego Life, dezvăluind cum a aflat că fiul ei are autism. În cadrul celei de-a 10-a ediții, Dana Săvuică a avut-o ca invitată atât pe actriță, cât și pe Nicoleta Mariana Orlea, Director of Fundraising Autism Voice. Mame a doi copii cu autism, acestea au acceptat să vorbească despre experiența lor.
Manuela Hărăbor și Nicoleta Mariana Orlea au răspuns la cele mai frecvente întrebări legate de acest subiect, cum ar fi „Ce este autismul?', „Când un copil are autism?', „Care este comportamentul care ar putea să le dea de gândit părinților?', etc. Actrița a mărturisit că a descoperit diferențele de comportament după primul an de viață, în cazul fiului ei.
Citește și: Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit:„După o lungă perioadă de timp în care…'. Motivul separării
Citește și: Delia spune stop glumelor misogine:'În momentul în care vorbim, o femeie este bătută undeva'
Cum a aflat Manuela Hărăbor că fiul ei are autism
Potrivit spuselor Manuelei Hărăbor, fiul ei a avut o evoluție normală în primul an de viață. În luna a 10-a însă, s-a întâmplat ceva. Aceasta a explicat că a existat o stare febrilă care a cauzat starea lui de sănătate. Astfel, din păcate, pe la 11 luni a început o regresie.
„În primul an de viață a avut o evoluție absolut normală. S-a întâmplat ceva în luna a 10-a. Se pare că a fost totuși o stare febrilă care a cauzat starea lui de sănătate și undeva pe la 11 luni a început o regresie. De unde gângurea foarte des, avea un comportament absolut normal, încet, încet s-au diminuat toate lucrurile astea.
Toate acestea se petreceau în 1990 când nu se știa mare lucru despre autism', a declarat Manuela Hărăbor pentru sursa citată.
„Nici medicii nu îi găseau un diagnostic'
Artista a mărturisit și că vreme de doi, trei ani, a refuzat să creadă că autismul este diagnosticul pentru fiul ei. Aceasta a declarat medicilor le-a luat ceva timp până să afle cu ce anume se confruntă Andrei. Manuela Hărăbor a trăit ani buni cu semne de întrebare, pentru că nu înțelegea de ce băiatul el nu vorbea și avea un comportament diferit.
„Nici medicii la rândul lor nu îi găseau un diagnostic. El a fost diagnosticat la 3 ani și jumătate. A mers la un an și o lună, dar avea stereotipii', a adăugat artista.
În prezent, ținând cont de toată experiența dobândită, ar putea diagnostica un copil care suferă de aceste tulburări în circa două ore.
Băiatul artistei a început să facă terapie de la 5 ani
La acea vreme nu existau însă prea multe informații și nici nu se făcea terapie. Din acest motiv, Manuela Hărăbor a început primele sesiuni de terapie cu fiul ei, Andrei, pe vremea când el avea 5 ani. Din fericire, aceasta i-a fost de mare ajutor. Datorită ei, în cinci săptămâni a început să vorbească complet. De altfel, în doi ani a reușit să acumuleze și mai multe informații. Și sprijinul celorlalți e foarte important. În tot acest timp, artista i-a avut alături pe părinții ei, dar și pe tatăl urmașului ei.
Manuela Hărăbor a povestit că l-a tratat pe fiul ei chiar și în SUA. Atunci când s-a întors în țară, în anul 2001, a vrut să implementeze anumite lucruri în beneficiul altor părinți și în România. Însă, spune ea, s-a lovit de multă indiferență și delăsare.
„Am găsit atâta indiferență și atâta delăsare, încât la un moment dat m-am lăsat păgubașă', a mai explicat ea.
Care sunt simptomele autismului
Cât despre simptomele autismului, trebuie să existe mai multe care se manifestă în același timp. Nicoleta Mariana Orlea, și ea mama unui copil cu autism, a enumerat unele dintre ele.
„Majoritatea societății crede că dacă copilul nu vorbește sau nu face contact vizual e suficient. Nu este adevărat. În aceste cazuri vorbim despre întârziere în dezvoltare. La autism vorbim de mult mai multe lucruri, începând de la lipsa contactului vizual, faptul că nu îți răspunde când îl strigi, nu interacționează, nu se joacă adecvat cu nimic', a explicat Nicoleta Mariana Orlea.
Sursă foto: Captură video, Facebook, Arhivă VIVA!