Cum arată casa în care au locuit soții Ceaușescu. Soții Nicolae și Elena Ceaușescu au locuit, în perioada celor 22 de ani în care s-au aflat la cârma țării, în Palatul Primăverii. Impunătoarea clădire din centrul Bucureștiului are 176 de încăperi și a fost proiectată de arhitectul Aron Grimberg Solari.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!
Nicolae și Elena Ceaușescu s-au aflat la conducerea țării, în timpul perioadei comuniste, din 1967 până în decembrie 1989, când a izbucnit Revoluția. Cât timp a fost președintele României, Nicolae Ceaușescu alături de soția sa, Elena, și cei trei copii, Zoia, Valentin și Nicu, au locuit în Palatul Primăverii. Vila a fost construită la mijlocul anilor 60, proiectant fiind arhitectul Aron Grimberg Solari. Somptuoasa vilă are 176 spații și 80 de camere, ce adăpostesc numeroase lucrări de artă ale unor pictori importanți. Unul dintre elementele spectaculoase de la Palatul Primăverii este piscina acoperită din mozaic, locul preferat al soților Ceaușescu, mai ales în weekend-uri.
Cum arată casa în care au locuit soții Ceaușescu
Palatul Primăverii a fost exclusiv reședința lui Nicolae și al Elenei Ceaușescu, alături de cei trei copii al lor, Nicu, Valentin și Zoia, în perioada când cuplul s-a aflat la conducerea țării. Impunătoarea vilă cu 176 de spații avea un design interior luxos și confortabil, grație arhitecților Robert Woll și Agrippa Popescu. În prezent, casa Ceaușescu a fost transformată în spațiu muzeal și este deschisă vizitatorilor.
Ornamentele interioare sunt create în mare parte din esențe de lemn autohton precum stejar, paltin, cireș, nuc și dar și exotic: mahon, trandafir, păr african, cireș canadian, se arată pe siteul instituției casaceausescu.ro. Palaul Primăverii găzduiește o colecție impresionantă de tablouri ale unor pictori români precum Octav Băncilă, Camil Ressu, Rudolf Cumpăna, Dumitru Ghiață, George Baron Lowendal, dar și tapiserii lucrate manual. Un alt element decorativ deosebit sunt mozaicurile realizate manual de prof. Olga Porumbaru și prof. Florin Pârvulescu.
Soții Ceaușescu au construit în Palatul Primăverii și o piscină interioară din mozaic, de 14 metri lungime, cu valuri și apă încălzită.
De ce a fost transformată casa Ceaușescu într-un muzeu
În prezent, Palatul Primăverii este deschis publicului ca spațiu muzeal, unde românii și turiștii străini deopotrivă pot afla mai multe despre stilul de viață al soților Ceaușescu. Academicianul Răzvan Theodorescu subliniază însemnătatea deschiderii acestei clădiri pentru cetățeni, ca un act necesar de revendicare a istoriei recente.
Ideea organizarii unui muzeu în reședința prezidențială din Primăverii 50, mi se pare bine venită. Cunoașterea ultimei perioade a comunismului românesc 1965-1989 – este necesară generațiilor actuale, în o prezentare muzeală obiectivă poate să-și găsească aici o împlinire. Viața cotidiană, manifestările de tot felul, cultură, sport, politică, chiar și «cultul personalității» pot fi luminate prin documente și opere de artă sau artizanat. Refacerea unei pagini de istorie romanească recentă se impune.’., se arată pe site-ul oficial casaceausescu.ro.
Nicolae Ceaușescu a fost cel de-al treilea copil din cei 10 ai familiei Andruță și Alexandrina Ceaușescu. Acesta a absolvit patru clase, iar la 11 ani a plecat la București unde a lucrat ca ucenic într-un atelier de cizmărie. Fostul dictator a fost arestat de patru ori, ultima dată fiind condamnat la doi ani și jumătate de închisoare. Nicolae Ceaușescu și soția lui, Elena Ceaușescu, au fost fost executați pe data de 25 decembrie 1989.
FOTO CREDIT: CASACEAUSESCU.RO