Cum arată și cu ce se ocupă acum Diana Mocanu, prima campioană olimpică la înot din România. S-a retras din activitate la 19 ani: "Eram tot timpul obosită... Nu puteam nici să văd apa în pahar"

.

Cum arată și cu ce se ocupă acum Diana Mocanu, prima campioană olimpică la înot. A câștigat peste 30 de titluri de campioană națională și a stabilit peste 100 de recorduri naționale, la juniori și seniori, iar prin cele două medalii de aur cucerite la JO de la Sydney (2000), Diana Mocanu a pus România pe harta internațională a înotului.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!


Cum arată și cu ce se ocupă acum Diana Mocanu, prima campioană olimpică la înot din România. Născută pe 19 iulie 1984 în Brăila, a început să practice înotul la vârsta de șase ani, sub îndrumarea antrenoarei Laura Sachelarie, la Liceul cu Program Sportiv din Brăila, și a devenit una dintre cele mai remarcabile înotătoare din istoria sportului românesc.

Cum arată și cu ce se ocupă acum Diana Mocanu, prima campioană olimpică la înot din România


La doar 16 ani, Diana Mocanu a scris istorie la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, devenind prima înotătoare din România care a cucerit medalia de aur olimpică. Ea a obținut două medalii de aur în probele de 100 m și 200 m spate, stabilind un record olimpic și european în finala de 100 m spate cu timpul de 1:00.21.

Pe lângă succesele olimpice, Diana Mocanu a înregistrat performanțe notabile la alte competiții internaționale: Campionatele Mondiale 2001 – medalie de aur și medalie de argint; Campionatele Europene 1999 și 2000: trei medalii de argint și două de bronz.

Citește și: Ce decizie au luat Adriana Bahmuțeanu și George Restivan, după ce instanța a decis că băieții ei rămân în casa lui Silviu Prigoană: „Orice bărbat, într-o astfel de situație, trebuie să fie alături de logodnică. Am hotărât…

Citește și: Ilie Bolojan, anunț privind indexarea pensiilor în 2025: „Nu voi fi un ipocrit și nu o să le spun oamenilor lucruri care nu pot fi susținute’


În mod surprinzător, la doar 19 ani, Diana Mocanu s-a retras din sportul de performanță. Decizia a fost influențată de epuizarea fizică și mentală acumulată în anii de antrenamente intense și competiții la cel mai înalt nivel. Ulterior a făcut Facultatea de Educație Fizică și Sport, iar acum trăiește în Brăila și antrenează viitori campioni, fiind profesoară de înot. s-a căsătorit și are o fiică, pe nume Karina.

„Mă mai sună jurnaliștii să mă întrebe ce mai face Diana Mocanu. Le spun că Diana nu face nimic deosebit, antrenează o grupă de copii la CSM. Are un soț, are un copil, și e fericită, spunea ea', cu niște ani în urmă, pentru lead.ro.


Diana Mocanu s-a retras din sport la 19 ani

În mod surprinzător, pe data de 20 iunie 2005, Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon a organizat ceremonia de retragere a Dianei Mocanu, care a anunțat că nu va participa în competiții înaintea Jocurilor Olimpice din 2004 de la Atena. Ce a stat în spatele acestei decizii neașteptate? diana Mocanu a făcut înot de la vârsta de 6 ani, iar antrenamentele epuizante și-au pus amprenta asupra ei în timp.

„În fiecare dimineață, la 7 fără un sfert eram în apă. Nu făceam mult până la bazin, 10 minute pe jos, dar uneori, iarna, înaintam plângând prin zăpada până la genunchi. Știam că n-am încotro, astea-s variantele. Ce puteam să fac, dacă am mers până atunci pe drumul ăla, să zic stop?', a povestit sportiva.


Și totuși, după câștigarea aurului olimpic, a decis să spună stop…

„(…) Dar eu eu eram super sătulă de la antrenament, nu-mi mai trebuia altceva. După Olimpiadă, vorbiserăm să fac pauză un an. Simțeam că nu mai pot să înot atâția kilometri – 10-12 dimineața, 8 seara –, zi de zi, de la șase ani. N-a înțeles (n. red. antrenoarea ei) că corpul meu avea nevoie de o pauză, mi-a zis mereu „Hai să mai mergem și la concursul ăsta, hai să mai tragem și anul ăsta’.


Eram tot timpul obosită. Nu mai aveam chef de absolut nimic, nu mă mai duceam cu drag la bazin. Nu mai simțeam nici motivație. De la juniori am avut mereu medalii, recorduri, am urcat pe podium la seniori fiind junioară, plus medaliile olimpice. La mondialele din 2001 am luat aur la 200 metri spate și argint la 100 metri spate, apoi a început declinul. În 2002, la Europenele la Berlin, efectiv m-am chinuit să prind o finală. Și de atunci am zis gata, nu mai vreau.

Eram într-un cantonament în Hunedoara când, după o discuție mai aprinsă, i-am sunat pe ai mei și le-am zis că vin acasă. Au încercat să mă convingă să nu renunț. Șefa de la CSM Brăila mi-a spus și ea că sunt prea tânără, aveam doar 19 ani. Am încercat câteva luni cu un alt antrenor, dar n-a mai fost la fel, pentru că nu-mi mai doream eu. Antrenorul poate să-ți ceară orice, să-ți facă antrenamentul ca pentru Michael Phelps, dacă tu n-ai ce oferi, degeaba se luptă el.


Nu mi-a fost greu să iau decizia să mă opresc. Când nu mai ai atracție către ceva, încerci să schimbi direcția. Iar eu voiam să fac orice altceva, sau cel putin să fac o pauză, apoi să mă gândesc. În primele zile, am stat acasă și am dormit. Foarte mult timp am dormit. M-am gândit apoi dacă să merg pe varianta antrenoratului sau nu, fiind sătulă de atâta apă. Nu puteam nici să văd apa în pahar, iar când pronunțam cuvântul înot, îmi venea să-mi iau câmpii', a mai povestit Diana pentru sursa citată.


Diana Mocanu – palmares

A activat cu dublă legitimare la LPS – CSM Brăila, sub îndrumarea antrenoarei emerite Laura Sachelarie. A câștigat peste 30 de titluri de campioană națională și a stabilit peste 100 de recorduri ale României, la juniori și seniori.

S-a afirmat pe plan internațional în 1999 la CE de juniori (Moscova), unde a obținut 3 medalii de aur în probele de 50, 100 și 200 metri spate. La ediția din 2000 a CE de juniori (Dunkerque) a câștigat, din nou, 3 medalii de aur în probele de 100 m spate, 200 m mixt (record european și național) și 100 m fluture, precum și o medalie de argint la 200 m fluture (record național).

În 1999 a participat pentru prima dată la CE de seniori (Istanbul), obținând medalia de bronz la proba de 100 m fluture. La ediția din 2000 (Helsinki) a obținut 3 medalii de argint la 50, 100 și 200 m spate și o medalie de bronz la ștafeta de 4×100 mixt – toate noi recorduri naționale.

La JO de la Sydney a câștigat medalii de aur la 100 m spate, probă în care a stabilit 3 recorduri naționale și un nou record olimpic (primul din istoria înotului românesc) și la 200 m spate, probă în care a mai stabilit 2 recorduri naționale.

Pentru performanțele realizate i-a fost acordat titlul de ‘Cetățean de Onoare’ al municipiului Brăila și a fost declarată, în anul 2000, cea mai bună sportivă a României.