Multă lume s-a întrebat cum își educă Adela Popescu și Radu Vâlcan cei trei copii. Ei bine, acum a sosit momentul adevărului, unul pe care l-am aflat chiar de la frumoasa mămică. Ea și soțul ei au împreună trei băieți superbi, pe Alexandru, Andrei și Adrian, și recunoaște că tema creșterii lor este una foarte prezentă în familia lor. Iată la ce metode apelează cei doi prezentatori TV în privința celor mici!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Ai un top al celor mai mari năzbâtii pe care le-au făcut toți trei sau replici amuzante cu care te-au surprins? Țineți un jurnal foto/video al acestor momente importante?
Eu fac foarte multe poze și filmulețe. Am zeci de mii de poze și filmulețe. Uneori îmi place să pun camera pe masă și să ne desfășurăm activitatea. Mi se pare că de momentele acestea îmi va fi cel mai dor. Nu îmi mai place să fotografiez și să filmez momente perfecte. Îmi amintesc de momentul în care am fost la masă în Atena, când am pus telefonul pe masă și se întâmpla ce se întâmpla!
Un copil se urca, voia papa, altul striga după noi: „Tata! Mama!. Când ne-am uitat la filmuleț, atmosfera de acolo era ceva absolut superb. Filmez foarte mult și, culmea!, am o agendă în care îmi notez despre vacanță. De exemplu, scriu „Vacanța în Thailanda și încep să spun când am plecat, pe ce dată, dacă s-au întâmplat anumite lucruri ieșite din comun, dacă unul a renunțat la scutec, dacă altul a dormit toată noaptea, dacă Andrei a avut nu știu ce intoxicație. Îmi notez acolo evenimente destul de importante, dar nu foarte pe larg. Baza e în fotografii și în filmulețele pe care le am în telefon.
Cum își educă Adela Popescu și Radu Vâlcan cei trei copii
Acum, Alexandru este deja la școală, are prieteni de vârsta lui și alte preocupări. Cum se înțelege cu frățiorii lui? Se mai ceartă, există gelozii?
Nu știu de ce în familie geloziile sunt de la cei mici către cei mari. Pur și simplu, Alexandru este de departe cel mai înțelept dintre frați, Andrei este destul de gelos, iar Adrian, pentru că e cel mai mic și i se acordă destul de multă atenție din partea tuturor, nu prea simte nevoia să ne atragă atenția. Cel mai gelos mi se pare că este mijlociul.
Alexandru deja se simte băiat mare: citește, calculează, are expresii noi pe care nu le știe din familie, a început să ne întrebe despre Ronaldo și Messi, discuții pe care Radu nu le avusese până acum cu el, deși el este microbist. Clar împrumută foarte multe de la școală și îmi place etapa asta în care descoperă lumea. Se face băiat mare, așa mi se pare. Am vorbit și cu Radu și spuneam că el este la vârsta la care am putea pleca oriunde în lumea asta cu el, indiferent de condiții. Înțelege orice, vorbim cu el lucruri foarte importante. Suntem foarte mândri de el, Adrian și Andrei, dar făceam referire la Alexandru pentru că el este la școală și s-a făcut băiat mare.
Adela Popescu și Radu Vâlcan nu fac lecții acasă cu fiul lor cel mare: „Am fost foarte mândră că învățătoarea a spus…’
Obișnuiți să faceți lecțiile cu Alexandru? Te întreb fiindcă știu părinți care de la clasa a treia încolo s-au cam declarat depășiți… El spre ce are înclinație?
Alexandru e în grupa pregătitoare, este anul în care nu se fac teme. Doar în vacanță a avut câteva chestii de făcut, iar noi nu facem cu el acasă. Chiar am fost foarte mândră că învățătoarea a spus: „Se vede că lucrați cu el. Citește atât de bine!. Eu mă uitam la Radu, Radu se uita la mine și am spus: „Da, da, sigur, sigur!, dar noi nu lucrăm cu el acasă. Are el o plăcere deosebită în a citi, este un talent, atâta tot. Nu știu cum va fi în clasa a doua sau a treia, mi-a zis și Dana, prietena mea, că va fi din ce în ce mai complicat. Nu știu, vom vedea. Momentan nu are teme acasă și ne bucurăm de perioada aceasta.
„Radu îmi reproșează că sunt foarte permisivă, iar eu îi reproșez că el este foarte rigid’
Recunosc că mi-e teamă să intru pe grupurile de parenting din mediul online, unde se merge, mai nou, pe ideea că trebuie să-ți încurajezi copilul „no matter what, să nu-l refuzi, să nu-l dojenești, dar, sincer, mi se pare greșit să-i dai iluzii false, pentru că, la intrarea în colectivitate, va avea de suferit. Voi cum gestionați situațiile astea? Cum le spuneți nu?
Tema creșterii copiilor este o temă foarte prezentă în familia noastră, între mine și Radu. Oscilăm destul de mult, nu mi se pare că suntem destul de constanți în opinii… cât are trebui, cât spun oamenii că este cazul. Mi se pare că facem cât putem. E adevărată regu la aceea: dacă copilul îți cere ceva, trebuie să ai o secundă în care să te gândești dacă ai capacitatea să spui „nu și să rămâi pe poziții până la capăt. Dacă știi că nu vei rezista la rugămințile lor, deoarece copiii pot să fie foarte insistenți, mai bine spui din prima „da decât să cedezi după trei rugăminți. Asta este o regulă valoroasă. Noi am mai încălcat-o pentru că suntem oameni și încercăm să ne facem viața ușoară. De aceea, părinții uneori greșesc. Săracii de noi încercăm… să ne facem viața ușoară.
Atunci când aplicăm regulile de parenting „real, puțini suntem cei care ne gândim la viitor. Noi, de fapt, vrem niște copii educați pentru a avea o viață ușoară. Nu pot deloc să îmi dau cu părerea despre subiectul acesta. Reacționăm destul de mult instinctiv. E adevărat că reacționăm după modelul de parenting pe care l-am avut noi în copilărie. Ne mai tragem de mânecă reciproc, ne mai spunem că am exagerat. Radu îmi reproșează că sunt foarte permisivă, iar eu îi reproșez că el este foarte rigid. Tocmai diferența asta din tre noi doi creează un soi de echilibru. Trebuie să mai treacă niște ani ca să ne dăm seama ce funcționează.
CITEȘTE INTERVIUL INTEGRAL ÎN VIVA! DE APRILIE! REVISTA SE GĂSEȘTE LA PUNCTELE DE DIFUZARE A PRESEI!
Sursă foto: Instagram, Revista Viva