Pe vremea lui Ceaușescu era de neconceput ieșirea din țară cu ocazia Revelionului sau petrecerile în stradă, în noaptea dintre ani. Nici măcar fostul președinte nu făcea acest lucru, însă Ceaușescu ținea la o tradiție pentru noaptea de Revelion și avea același program strict an de an, pe 31 decembrie.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Înainte de 1989, Revelionul era petrecut în fața televizorului sau cu petreceri foarte restrânse și în nici un caz de amploarea celor din zilele noastre. Sau, cel puțin, al celor dinaintea pandemiei COVID-19 pentru că în acest an restricțiile nu permit petreceri grandioase.
În seara de 31 decembrie, după discursul lui Nicolae Ceauşescu, televiziunea publică difuza aproape toată noaptea muzică populară și ușoară şi scenete cu cei mai îndrăgiți actori, situație excepțională care era permisă doar în noaptea de Revelion.
În lipsa petrecerilor la restaurante, care erau rezervate atunci doar de nomenclaturişti, românii se adunau în grupuri mici, în casele lor, şi se bucurau de momentele de distracţie difuzate de programul TVR, potrivit stiridinlume.ro.
Citește și:
Ce nu e bine să faci de Anul Nou. Ferește-te de ghinioane
Superstiții pentru Revelion. Ce trebuie să faci de Anul Nou pentru noroc, bani și dragoste
Ce se mănâncă în Noaptea de Revelion. Idei de meniu pentru noaptea de Anul Nou
Cum petrecea cuplul Ceaușescu de Revelion
Ziua de 31 decembrie începea cu faimoasele urări în direct adresate celor doi. Fiecare regiune istorică a României își prezenta urările pentru noul an şi aducea cadouri.
Zeci de persoane lucrau săptămâni în șir pentru a construi decorurile uriașe din sala de sport a clubului Floreasca din Bucureşti, unde avea loc acest eveniment.
Zeci de brazi, înalţi de patru până la opt metri, trimişi de ocoalele silvice fruntaşe ale României constituiau decorul principal al platoului imens de filmare, totul pentru a compune o veritabilă „feerie' de Revelion.
Nicolae Ceauşescu întregistra și el un mesaj de Anul Nou, care era difuzat, în fiecare an, la miezul nopţii.
Soții Ceaușescu petreceau seara de Revelion cu cei mai importanţi reprezentaţi ai nomenclaturii, pe acordurile celor mai în vogă artiști ai vremii. La masă se serveau mâncărurile tradiţionale româneşti, precum sarmale, însă lui lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura, dar preparatul lui favorit rămânea în continuare sarmalele.
Participanţii la aceste petreceri spuneau că Elena Ceauşescu consuma băuturi dulci, pentru femei, dar avea grijă să nu se îmbete. Petrecerea se încheia, de obicei, în jurul orei 02.00, atunci când cuplul Ceauşescu se retrăgea la culcare.
foto: stiridinlume.ro