Cunoscutul om de televiziune a explicat de ce i se spune că este zgârcit. Într-un interviu pentru viva.ro, prezentatorul de la Kanal D susține că el este cumpătat, așa cum sunt oamenii la el în Banat. Numai că, în București, acest lucru este altfel interpretat.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Dan Negru explică de ce mulți spun că este zgârcit. Într-un interviu pentru viva.ro, Dan Negru vorbește despre acest aspect, dar și despre carieră și familie și plaiurile natale. Vedeta susține că în Banat, oamenii sunt cumpătați.
CItește și: Fiica lui Dan Negru muncește la 13 ani. Unde s-a angajat Dara: „Să vadă cum se câștigă banii'
Dan Negru: 'Amestecul acesta de Orient și Occident mă face să mă simt bine'
Dan Negru și-a câștigat renumele de 'regele audiențelor'. Cu ceva timp în urmă a schimbat macazul și a plecat de la Antena 1 la Kanal D. Spune că a refuzat să mai prezinte formate vechi și este bucuros că este un public la fel de numeros și pentru actualele emisiuni al căror amfitrion este. Într-un interviu pentru viva.ro, Dan Negru a vorbit despre televiziune, dar nu numai.
Ai călătorit mult prin lume. Unde ți-a plăcut cel mai mult?
D.N: De departe în Timișoara! Haha. Așa cum cred că cea mai bună mâncare din lume e pâinea cu lapte din copilărie. Sunt locuri, emoții, gusturi, amintiri pe care nu le mai întâlnești în viață. Dar dincolo de asta, mă simt confortabil în Europa. Cred că e adevărat că Europa e o grădină și că restul planetei e o junglă. După cum cred că jungla poate cuceri grădina în scurtă vreme.
Ți-ar plăcea să trăiești în altă țară? Unde și de ce?
D.N: Mi-ar plăcea, dar m-aș plictisi după câteva săptămâni. Eu nu-mi doresc o țară ca afară, dimpotrivă îmi place originalitatea românească, amestecul acesta de Orient și Occident mă face să mă simt bine. Cel mai mult am stat plecat departe de țara vreo luna de zile, în Japonia și pe final numărăm zilele până la întoarcerea acasă deși am dat o grămada de bani să fiu acolo.
Dan Negru: 'Mereu îi apostrofez pe cei care au văzut Creta dar n-au văzut Delta'
Care sunt locurile tale preferate din România? Aici unde îți place să mergi?
D.N: Nu cred că există loc din România pe care să nu-l fi văzut măcar o dată. Și nu există localitate mai mare de 50 mii de locuitori în are să nu fi dormit cel puțin o noapte. Așa că sunt un expert de România. Înainte de a fi văzut New York am văzut Reșița și înainte de a fi văzut Taj Mahalaul am văzut Mărășeștiul. Mereu îi apostrofez pe cei care au văzut Creta dar n-au văzut Delta. Eu sunt unul din puținii care apreciază că nu avem avioane și că trenurile merg prost. Astfel, fac drumuri multe cu mașina și văd pe îndelete totul.
Ce crezi că ne lipsește pentru a deveni mai vizibili pe harta turismului internațional?
D.N: Reperele istorice, culturale. Turiștii merg să vadă Coloseumul din Roma pentru că au învățat despre el la școala. Și japonezii și nemții sau americanii învață despre Imperiul Roman. Noi nu suntem pe harta istorică a reperelor mondiale. E la fel în cultură. Oamenii merg să vădă Luvru că acolo e Mona Lisa despre care au învățat în școala primară.
Dar reperele astea sunt greu de făcut și de asta trebuie să ne bazăm pe natură. E cel mai bun aliat al nostru.
Dan Negru: 'Am aterizat pe burta avionului pe…'
Circuli mult, ai zburat cu avionul, mergi cu mășina… Ai avut cumpene la viața ta?
D.N: Strict legat de astfel de călătorii, da. Am aterizat la Chicago cu un avion căruia nu i s-a deschis trenul de aterizare. Era o cursă internă și pasagerii erau tare liniștiti. Ne-am învârtit în aer vreo 2 ore să scăpăm de combustibil și am aterizat pe burta avionului pe o spumă ignofugă. Totul a fost relaxant și nimeni n-a pățit nimic…
Copiii de vedete sunt, vrând-nevrând, în atenția publicului. Tu cum gestionezi acest lucru cu copiii tăi?
D.N: Ai mei nu sunt copii de vedetă. Tati e prezentator și mami e medic. Vedete sunt artiștii, cântăreții, sportivii. Și noi am ales să evităm aparițiile publice, nu apărem prin ziare, pe la televzior. Copiii mei nu merg în platouri de televiziune niciodată. Stăm departe de lumea asta și se poate. Nu-i condamn pe cei care-și arată copiii peste tot, spun doar că noi, ca famile, am ales liniștea și discreția.
Fiica ta, Dara 's-a angajat' la 13 ani la cabinetul soției. Care este motivația ei? Ce școli ar vrea să urmeze? Soția ta ce spune?
D.N: E exagerat că s-a angajat. Deloc. Nici nu ar putea. Câțiva pacienți de-ai soției mele au văzut-o pe Dara cum ia notițe despre ce se întâmpla într-un cabinet stomatologic. Pe la 13 ani mă apucasem și eu să-i ajut pe ai mei cu ce puteam. Asta face Dara acum. Învață că banii nu cad din cer.
Dan Negru: 'Cât despre înțelegerea de acasă, asta nu ține de profesie…'
Cum se împacă un om de televiziune cu un medic stomatolog?
D.N: Fiecare vedem relaxați problemele celuilalt de la serviciu și atunci sfaturile sunt mult mai bune. Aveam un coleg care și-a angajat în aceeași televiziune și soția și sora și povestește mereu că fiind dependent de un singur angajator și-a pierdut independența. Cât despre înțelegerea de acasă, asta nu ține de profesie…
Ai vreun regret pe plan profesional sau personal, a rămas ceva nebifat în lista ta de dorințe?
D.N: Personal am de bifat încă multe, sper să apuc să-mi văd copiii mari cu toate celelate care decurg și asta. Profesional nimic nu am bucuria mai tare decât că Jocul Cuvintelor sau Tu Urmezi sunt hituri de tv la Kanal D. Valeriu Lazarov, mentorul meu, mă îndemna mereu să demonstrez că nu sunt prizonierul unui singur format tv sau a unei singure televiziuni.
Unde te vezi, să zicem, peste 10 ani?
D.N: Facă-se voia Lui. Am învățat vorba asta. La primele mele emisiuni de tv, Vali Sterian, un cântăreț folk, fuma atât de mult încât nu se mai vedea nimic din cauza fumului la tv. De neimaginat așa ceva, azi. De asta, nimeni nu știe ce ne aduce viitorul. Dar mă văd lângă ai mei. Și poate și lângă niște ecrane, ori de care ar fi ele. Oamenii vor avea mereu ecrane la care să se uite la alți oameni.
Dan Negru: 'Ce era la modă acum 20 de ani nu cred că ar mai fi valabil azi'
Ai depășit multe recorduri de rating de-a lungul timpului. Care emisiune ți-a adus cele mai multe satisfacții?
D.N: Mi-e tare greu să fac o ierarhie pentru că toți au fost copiii mei. Cu ceva vreme în urmă mi s-a propus să refac Te pui cu Blondele. Am refuzat pentru că nu m-aș mai întoarce niciodată la show-uri a căror vreme a trecut. Ce era la modă acum 20 de ani nu cred că ar mai fi valabil azi. Și, recunosc , sunt show-uri cu care mă mândream acum 15-20 de ani, dar pe care nu le-aș mai face azi.
Cum reacționează oamenii când te recunosc pe stradă? Tu ce le spui?
D.N: Mă bucură când oamenii vorbesc cu mine pe stradă sau îmi cer să facem fotografii împreună. Asta e dovada faptului că show-urile mele și-au atins ținta.
Dan Negru: 'Am avut șansa să primesc porecla asta în două țări'
Îți pare rău că ai plecat de la Antena 1? Te mai întreabă oamenii de ce ai plecat de acolo?
D.N: Am rămas în relații excelente cu colegii mei din Antena. A fost decizia mea, puteam să ies la pensie de acolo cu revelioane sau Next Star sau alte showuri, dar simțeam că ruginesc. Antena a rămas captiva acelorași tipuri de formate pe care, culmea, eu le-am consacrat acolo. Același genuri de reality-uri, de talent show-uri, am obosit să mă învârt în cerc, chiar dacă câștigam bani mulți în cercul ăla. Kanal D mi-a dat șansa să mă reinventez, Jocul Cuvintelor sau Tu Urmezi au arătat că există și public smart pe tv și audiențele mari ale show-urilor au arătat că publicul asta nu e deloc puțin. Dar, mai ales mi-a dat mie șansa mă mă întâlnesc cu publicul ăsta. Dar sunt convins că Antena va avea puterea și ea să se reinventeze și își va găși oamenii care-i vor reda strălucirea de altă dată.
Ce părere ai despre titulatura care ți s-a dat, aceea de 'Regele audiențelor'?
D.N: Am avut șansa să primesc porecla asta în două țări, și în România și în Moldova, dar norocul meu a fost că am prins 'golden age' în televiziunea din România, de aici porecla de regele audiențelor. Din vremea în care românii se uitau în număr mare la tv . Vremurile astea au dispărut. Social media, Tik Tok, YouTube, chiar site-ul Viva.ro, pe care suntem noi acum, toate astea nu existau atunci și singura ofertă de divertisment era televizorul. Asta a fost norocul meu. Așa am ajuns eu regele audiențelor.
Dan Negru: 'La mine, în Banat, oamenii atenți la bani sunt cumpătați. În regat, în București, ei sunt zgârciți. E o diferență de mentalitate'
Ai spus că ești cumpătat cu banii. Așa ai fost mereu?
D.N: La mine, în Banat, oamenii atenți la bani sunt cumpătați. În regat, în București, ei sunt zgârciți. E o diferență de mentalitate; Banat, Ardeal vs Regat. Ardelenii, bănățenii nu pun mare preț pe ce se vede, bucureștenii pun totul la vedere. Când am venit din Timișoara în Banat m-am lovit de mentalitatea de aici. Așa că am ajuns zgârcitul suprem al showbiz-ului românesc. Nu-mi pare rău.
Spuneai că acum vreo 20 de ani ai avut colegi care, cu banii câștigați, și-au cumpărat mașini la mâna a doua. Tu erai 'zgârcitul' care și-a băgat banii în „cărămizi'. Te-a deranjat vorba aceasta la adresa ta?
D.N: Am avut colegi în tv care au crezut că televiziunea e pe viață. Eu nu am crezut asta niciodată, și acum sunt sigur că ea se va termina la un moment dat. Dar acum 25 de ani, când am început, nu am crezut că va dura atât de mult. Dar, chiar dacă aș fi știut, tot așa aș fi fost, cumpătat și deloc risipitor.
De ce ai investit în imobiliare și nu în altceva?
D.N: Pentru că, deocamdată, e singura investiție care o să tot crească. 'Cumpărați pământ, nu se mai fabrică', spunea Mark Twain. Dar există și în imobiliare multe falimente. Trebuie să ai mare grijă și în imobiliare ce să faci cu banii. Și cel mai important, imobiliarele mi-au dat relaxarea de a face tv după propria mea alegere. Când mi s-au oferit formate tv în care nu am crezut, am avut puterea să le refuz doar pentru că am avut relaxarea financiară a imobiliarelor. Datorită lor am ajuns „regele audiențelor” pentru că am acceptat doar show-uri care mi-au plăcut. Mi-au dat relaxarea să nu fac televiziune pentru bani.
Dan Negru: 'Port mereu o cruciuliță la gât'
Spuneai că ai niște acte pentru un pământ de 100 de ani din Banat? Unde este el situat și ce valoare are, în afară de cea sentimentală?
D.N: O să-ți arăt poze cu actele pământurilor pe care le-am moștenit de la stră-străbunicii mei. Încă din anii 1920. Bunicul le-a ținut, tatăl le-a ținut, eu le țin și le dau mai departe.
Dacă ar fi să mai investești în ceva, în afară de imobiliare, ce ai alege?
D.N: Ceva pentru care m-aș pregăti câțiva ani, pentru care aș face o facultate și un master. E o greșeală în anii care vin să investești în domenii pentru care n-ai nicio pregătire.
Porți vreun talisman norocos?
D.N: Port mereu o cruciuliță la gât.
Ești superstițios?
D.N: Sunt credincios și nu e loc de superstiție dacă ești credincios.
Am răspuns la întrebarea cu pământul moștenit. Uite și câteva acte din anii 1920. Ți-am subliniat anii când bunicul meu a cumpărat pământul. Îl am și eu azi. După 100 ani.
Foto: Facebook, Kanal D, arhiva personală.