David Popovici, despre începuturile sale în cariera de înotător: "Eram destul de leneș. Mă prefăceam că mă doare umărul, că mă doare mâna. Ai mei, ca orice familie modestă, au făcut eforturi pentru a mă ajuta să continui cu sportul"

 Dumba Gabriela
.

David Popovici a început înotul la 4 ani, din cauza unei probleme de sănătate descoperite la vârsta aceea, scolioză, pentru care medicii au recomandat bazin. Pe parcurs, David Popovici s-a îndrăgostit de apă și de adrenalina comperițiilor, însă campionul recunoaște că principala forță care l-a împins tot timpul de la spate a fost a părinților săi. Aceștia l-au susținut necondiționat și au făcut tot timpul sacrificii pentru ca David Popovici să ajungă cine este în prezent.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI

David Popovici a câștigat medalia de aur a probei de 200 de metri liber din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris și medalia de bronz în cursa de 100 metri liber. Este extrem de mândru de reușitele sale și recunoștința lui se îndreaptă, în primul rând, către părinții săi.

195495024_1166684343799319_5208744814937155740_n195495024_1166684343799319_5208744814937155740_n

David Popovici, despre începuturile în lumea înotului și sacrificiile părinților săi

După ce a explodat la recentele Europene de juniori de la Roma, unde a obținut timpi uluitori la 100 m liber, David Popovici a intrat pe radarul internațional. O scolioză diagnosticată la patru ani, recomandarea de a merge la bazin și dragostea la prima vedere între David și viteza din apă. La „Lia Manoliu', inițierea cu Bogdan Stroe și Bogdan Manea, apoi întâlnirea cu antrenorul Adrian Rădulescu.

Acestea au fost elementele cheie ale debutului lui David Popovici în lumea înotului. Până să fie legitimat de Clubul Sportiv Dinamo, în 2021, David era la CS Steaua. David Popovici s-a bucurat de susținerea necondiționată a familiei, părinții săi fiind motorul care l-au ținut în priză de când a intrat prima oară într-un bazin de înot.

La început, de la 4 la 12 ani, cumva forța care m-a împins din spate a fost adusă de părinții mei, care îmi plăteau fiecare deplasare, îmi cumpărau fiecare echipament de care aveam nevoie, îmi plăteau abonamentul la înot. Înotul nu este cel mai ieftin sport de practicat. Ai mei, ca orice familie modestă, au făcut eforturi pentru a mă ajuta să continui cu sportul', a povestit înotătorul într-un interviu acordat lui Dragoș Pătraru.

Cu toate acestea, chiar dacă la antrenamente era pus pe șotii, în cadrul concursurilor, David Popovici avea rezultate spectaculoase.

După ce am început ușor-ușor să obțin rezultate, vorbind despre podiumuri la campionate naționale. Eram destul de leneș când eram mic. Pe la 10-11 ani am început să câștig. La 10 ani am bătut și primul meu record național, devenind cel mai rapid băiat de 10 ani din istoria țării. Totuși, la antrenamente nu prea făceam nimic. Deseori mă prefăceam că mă doare umărul, că mă doare mâna, că trebuie să ies să ajung undeva. Încercam să fentez antrenamentul.

Când ești mic, vrei să faci asta. Era complet de înțeles. Nu eram cel mai ascultător, nu eram cuminte, căutam motive să ies de la antrenament și totuși câștigam. Asta îi făcea confuzi pe mulți antrenori, pe mulți părinți, pe mulți colegi de-ai mei care nu înțelegeau, erau frustrați. Pe bună dreptate, pentru că la antrenament nu făceam decât să îi trag de picior și să ies, iar la concursuri îi distrugeam. Asta a funcționat cam până pe la 12 ani', a mai povestit tânărul.

Citește și: Ce se întâmplă în viața amoroasă a Oanei Zamfir: „La 37 de ani nu mai simt aceeași presiune ca acum 5 ani. Nu e nicio surpriză pentru părinți că nu mă înscriu în norma socială. De mică am fost rebelă și…' Ce spune despre căsătorie și copii / EXCLUSIV

Citește și: Marina Voica a povestit cum l-a cunoscut pe Florin Piersic și lămurește ce relație au avut, de fapt: „M-a admirat enorm, dar niciodată nu a îndrăznit mai mult. Nu a fost o chimie a iubirii. Și acum mi-e tare drag de el…'

Lui David Popovici i-ar fi plăcut să devină călugăr Shaolin, când era mic

David Popovici a povestit în trecut și că, pe când avea 7-8 ani, i-ar fi plăcut să devină călugăr Shaolin, dar, ca în cazul celor mai mulți dintre copii, preferințele sale au oscilat.

„Nu știu ce aș fi ales, ca orice copil am avut faze în care voiam să fiu…ceva: călugăr Shaolin pe la 7-8 ani, magician (am făcut și meditații pentru a deveni magician), pe urma am mers la teatru în trupa Brainstorming, unde am cunoscut niște oameni foarte tari dar nu știu dacă as fi devenit actor. Nu știu ce as fi ales eu dar cred ca m-ar fi ales altceva pe mine dacă nu mă alegea apa', spunea David Popovici.

„Mama mai râde și acum cu prietenii mei că mâncam de pe jos, aduceam gândaci prin casă, răsturnam gunoiul și mâncam din el, mă cățăram toată ziua prin copaci, mă jucam cu bețe și pietre. A fost interesant', povestea campionul acum ceva timp.

David Popovici a început să câștige medalii de la vârsta de 10 ani

Dar momentul care a aprins cu adevărat beculețul spre performanță s-a întâmplat când David Popovici avea 10 ani. „Atunci a bătut primul record național, deși nu avea cea mai bună tehnică, dar baza era mindsetul. Și-a pus în cap un scop și a ajuns acolo. De aici am pornit', explică Rădulescu.

Iar etapa următoare s-a produs la 14 ani, la Campionatele Naționale de cadeți: „A luat medalie la toate cele 15 probe, de la 50 m până la 1.500 m, toate versiunile de concurs. 12 de aur, un argint și două bronzuri. Ca să domini de asemenea manieră o competiție, trebuie să fii chiar foarte bun'.

La juniori, campion național la 400 m mixt, pe podium la 200 m liber, 200 m mixt și 100 m liber. Medaliile au început să curgă înlănțuite într-o avalanșă amețitoare care crea, puțin câte puțin, racheta futuristă. Apoi, la Festivalul Olimpic al Tineretului European, la Baku, cel mai bun timp înregistrat vreodată de un sportiv la 14 ani în proba de 100 m liber: 49,82 secunde.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton