Aurelian Andreescu ar fi împlinit 81 de ani. De ce a murit marele artist, la doar 44 de ani: "Niște nenorociți, așa-ziși admiratori, l-au convins să bea..."

 Oana Pantazi
.

Cei care l-au iubit și l-au prețuit s-au întrebat nu o dată de ce a murit Aurelian Andreescu la doar 44 de ani, lăsând în urmă multă tristețe. Din păcate, artistul a avut parte de multe piedici și neîmpliniri atât în viața profesională, cât și în cea personală… dar cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost, cu siguranță, cea cu boala, pentru că reputatul artist a suferit de ciroză hepatică. Iată care a fost momentul care a dus la acest deznodământ nefericit!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Născut pe 12 mai 1942, la București, reputatul artist Aurelian Andreescu ar fi împlinit, pe 12 mai, 81 de ani. Din nefericire, nu a apucat să trăiască nici măcar o jumătate de secol… Pe 22 iulie 1986, Aurelian Andreescu, poate cea mai mare voce masculină autohtonă a tuturor timpurilor, se stingea din viață, în urma unui infarct miocardic. Avea doar 44 de ani și suferea de ciroză hepatică. La un an după ce suferise o comă hepatică, aflat la mare, deși nu avea voie să se expună la soare, artistul a cedat invitației de a bea venite din partea unor admiratori…

aurelian_andreescu_1aurelian_andreescu_1

Aurelian Andreescu suferea de ciroză

Fără să fi avut o pregătire de specialitate în muzică, Aurelian Andreescu a dominat scena încă de la debut, care a avut loc în 1963, la Festivalul Național de muzică de la Mamaia, devenind ulterior unul dintre cei mai curtați interpreți de către compozitorii vremii.

'Aurelian n-a luat nici un minut lecţii de canto. Singur a învăţat. Singur şi-a format un stil', povestea soția artistului, decedată și ea, între timp.

Fire discretă, Aurelian Andreescu nu a lăsat să se vadă dramele care i-au marcat viața, începând cu boala cumplită de care suferea și încheind cu obstacolele pe care le-a avut în carieră. Artistul s-a bucurat de mult succes peste hotare, dar și în țară, localurile în care cânta fiind pline până la refuz. Din nefericire, talentul său nu a fost apreciat la adevărata valoare de regimul comunist. De asemenea, artistul s-a lovit de cerințe aberante pentru a putea să apară pe micul ecran… În cele din urmă, a fost interzis la TV deoarece nu a vrut să renunțe la perciunii lungi care îl consacraseră.

Călin Geambașu nu mai vorbește de ani de zile cu cea care l-a născut, dar există o persoană pe care o consideră mamă. Are poza ei în telefon

Citește și:Claudia Pătrășcanu, după ce Gabi Bădălău și Bianca Drăgușanu s-au afișat la petrecerea Sabinei, sora lui: „Când doi oameni se iubesc…'

Citește și:Marcel Pavel, reacție dură după ce Theodor Andrei nu s-a calificat în finala Eurovision: „Totul a lăsat de dorit. Un începător…’

Pe lângă dramele profesionale, a mai apărut o provocare imensă – după 1980, hepatita netratată, de care artistul suferea de mic, în contextul unei vieți agitate, s-a transformat în ciroză. Cinci ani mai târziu, Aurelian Andreescu suferea o comă hepatică, fiind tratat la Spitalul Militar. Medicii i-au salvat atunci viața, dar i-au spus că existau niște restricții…

Cornel Constantiniu: „Cum a termincat de cântat, a intrat în comă”

Un an mai târziu, deși medicii i-au spus să evite expunerea la soare și, evident, alcoolul, Aurelian Andreescu s-a dus la mare, în Eforie Nord. Aflat în restaurantul în care cânta Petre Geambașu, artistul a dorit să cânte câteva melodii. Niște fani i-au oferit, din păcate, vin, convingându-l pe artist să bea câteva pahare. Imediat ce a terminat de cântat, artistului i s-a făcut rău și a intrat în comă. A încetat dina viață în aceeași seară, la spitalul din Constanța.

„Cu un an înainte de a muri, avusese o comă hepatică. Generalul Șuteu a fost cel care l-a tratat și l-a salvat de la operație. Una dintre recomandările doctorului a fost să evite Litoralul și, implicit, expunerea la soare. În anul dispariției, adică în 1986, s-a dus la Eforie Nord, în restaurantul în care cânta Petre Geambașu.

Niște nenorociți, așa-ziși admiratori, l-au convins să bea câteva pahare de vin, care i-au fost fatale. L-a rugat pe Geambașu să-l lase să cânte două melodii, iar spre finalul ultimei piese i s-a făcut rău. Imediat cum a terminat de cântat, a intrat în comă. A murit în aceeași seară la Spitalul Județean Constanța. În acea zi cumplită, menajera m-a trezit din somn, spunându-mi să vin urgent la telefon.

Era Mirabela Dauer, care mi-a zis că Aurelian încetase din viață. La înmormântare mi s-a făcut rău și a trebuit să fiu scos afară din biserică. Portretul lui era pus pe catafalc, iar din stația de amplificare se auzeau melodiile „Copacul', „Oameni' sau „Tu ești prima vara mea'. La câteva zile după ceremonia funerară, m-am dus la mormânt și i-am plantat doi brăduți', a povestit Cornel Constantiniu, pentru Jurnalul.

Petre Geambașu: „Știam că este bolnav și că nu mai bea alcool de șase luni”.

Petre Geambașu a fost printre ultimii care au apucat să-l vadă pe regretatul artist Aurelian Andreescu, chiar noaptea în care acesta a murit. Artistul a simțit nevoia să clarifice ce s-a întâmplat în noaptea în care l-a întâlnit pe Aurelian Andreescu la Restaurantul Perla Mării, din Eforie Nord. Iar asta deoarece Călin Geambașu a susținut că tatăl său ar fi putut să-l salveze pe Aurelian Andreescu, ținându-l departe de băutură în acea seară.

„Cu Aurelian Andreescu nu am avut vreme nici măcar să schimbăm câteva vorbe. În timpul desfășurării unei reprize de dans, de 45 minute, am observat de pe scenă intrarea în Grădina Perla Mării a lui Aurelian Andreescu, însoțit și sprijinit serios de un bărbat înalt.

S-au așezat la o masă iar eu, după circa 10 minute, am trimis unul dintre membrii orchestrei (trompetistul), care nu avea de cântat în acel moment, ca să-l invite pe Aurelian Andreescu la scenă și să prezinte publicului una-două piese.

Știam că este bolnav, că la Restaurantul Bulevard, din București, unde era colaborator, cânta șezând pe un scaun și că nu mai bea alcool de 6 luni. M-am așezat cu el pe treptele scenei în șezut, ca și când așa ar fi fost regia, și am cântat împreună două piese foarte cunoscute: „Blue Spanish Eyes’ și „I Just Called To Say I Love You’.

Lumea a aplaudat, l-am sprijinit să se ridice, domnul cu care venise l-a preluat și s-au întors la masă. Au mai stat câteva minute, au făcut cu mâna gestul de „La revedere!’ și au plecat. Noi am mai cântat 2-3 melodii și am făcut pauză. Totul s-a petrecut pe parcursul unei reprize muzicale: „A sosit – a cântat -a plecat!’, a povestit Petre Geambașu pentru Impact.

 

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton