De ce a murit Maria Tănase, "Pasărea măiastră" a muzicii românești și care a fost ultima dorință din testament: "În loc de acele parastase, pe care le interzic..."

.

De ce a murit Maria Tănase, „Pasărea măiastră” a muzicii românești și care a fost ultima dorință din testament a artistei. Maria Tănase a trăit și a iubit pătimaș viața și muzica. A fost comparată cu Edith Piaf și supranumită „Pasărea măiastră” a muzicii românești, sau „Privighetoarea Bucureștiului”. Născută în mahalaua Cărămidari, Maria Tănase a murit ca o emblemă a culturii naționale, condusă pe ultimul drum de mii de oameni. A fost marea iubire a geniului Brâncuși și este considerată un fenomen unic în muzica românească.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!


De ce a murit Maria Tănase, „Pasărea măiastră' a muzicii românești și care a fost ultima dorință din testament a artistei Maria Tănase a văzut lumina zilei la 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidari din București, fiind al treilea copil al Anei Munteanu, care venea din Țara Făgărașului, și al florarului doljean Ion Coandă Tănase.

Maria Tănase a fascinat o lume întreagă cu talentul ei inegalabil și prezența scenică de un magnetism aparte. Artista a avut o ascensiune fabuloasă, care a adus-o pe culmile gloriei, cântând pe scene din Paris sau New York. Din păcate, Maria Tănase s-a stins din viața la 49 de ani, din cauza unui cancer pulmonar, la data de 22 iunie, 1963, la spitalul Fundeni.


De ce a murit Maria Tănase, „Pasărea măiastră' a muzicii românești și care a fost ultima dorință din testament a artistei

Mii de bucureșteni au condus-o pe marea artistă pe ultimul drum, iar bunul ei prieten, lăutarul Fărâmiță Lambru, a cântat, cu lacrimi șiroindu-i pe obraji, la acordeonul „mohner', primit cadou de la „Doamna', așa cum îi spunea el Mariei Tănase, cântecul ei de taină, Jalea Țiganului’.

Maria Tănase a închis ochii la 22 iunie 1963, la Spitalul Fundeni. Atunci când a simțit că sfârșitul este paropae, MAria Tănase a părăsit scena vieții cu aceeași aitudine demnă care a caracterizat-o dintotdeauna. Și-a chemat notarul şi i-a dictat testamentul și i-a rugat pe nepoții ei să nu fumeze niciodată.

După moarte, corpul nescăldat, numai şters cu alcool să fie la dispozitia medicilor dacă vor considera că este cazul să se foloseasca de el la autopsie. Una dintre cele două cămăşi albe de mătase pe care le am în dulap să fie puse pe sub rochia de pichet albă ce se găseşte la spital şi care se butonează în spate. Pe cap să-mi puna pichetul de colţar alb, iar în picioare ciorapi albi scurţi.


Citește și: Lavinia Șandru joacă rolul principal din filmul „Maria Tănase': „Nu mi-a venit să cred!'

Citește și: Ce s-a întâmplat cu filmul Maria Tănase, ultima dorință a lui Sergiu Nicolaescu: „Producătorii ar fi vrut să facem un film mai sărăcuț, dar…'

Dacă se va putea şi nu va fi greu aş vrea ca pe un drum secetos şi dornic de apa să se facă o fântână şi în loc de acele parastase, pe care le interzic, din când în când să fie ajutat câte un student şi o studentă cu plata cantinei sau a posibilităţilor de masă şi să nu fie nimeni trist. Le doresc viaţă lungă şi sănătate tuturor acelora pe care i-am cunoscut, chiar dacă unora le-am stat greu în drum şi au considerat să mă cunoască după placul lor şi nu după caracterul şi firea mea. Îmbratisez pe toţi şi doresc să le fie viaţa îmbelsugată, liniştită, sănătoasă şi în voie bună!‘, au fost ultimele cuvinte scrise de Maria Tănase, notează Adevărul.ro.


Motivul pentru care Maria Tănase nu a putut avea copii

Maria Tănase a trăit primii fiori ai dragostei la vârsta de 16 ani, când a întâlnit un tânăr medic. Adolescentă fiind, artista a rămas însărcinată cu medicul respectiv, iar acesta a ajutat-o să facă o întrerupere de sarcină. Acest moment i-a marcat viața Mariei Tănase, care după acea intervenție nu a mai putut face copii și s-a apucat de fumat, obicei care avea să-i aducă sfârșitul înainte de vreme.

În spatele imaginii de artistă de desăvârșită, Maria Tănase a fost o femeie care a trăit viața cu pasiune, iar bărbații pe care îi întâlnea se îndrăgosteau iremedabil de ochii ei verzi și atitudinea demnă, care adeseori intimida. Maria Tănase a trăit povești de povești de dragoste cu jurnalistul şi spionul Maurice Negre, regizorul Sandu Eliade, diplomatul Mircea Cruţescu, sau sculptorul Gheorghe Anghel. Însă destinul marii artiste a fost marcat de iubirea pentru Constantin Brâncuși și Clery Sachelarie, moșier cu origini grecești, care i-a devenit soț. Se spune că pe patul de moartea, Maria Tănase și-a mărturisit iubirea față de Clery Sachelarie.


Maria Tănase, declarație de dragoste pentru soțul ei, pe patul de moarte: „Îţi scriu acum, tătuţă…'

Maria Tănase și soțul Clery Sachelarie au fost căsătoriți vreme de 13 ani, până în ziua morţii artistei. Chiar dacă mulți l-au acuzat pe pe Clery că era un profitor și cheltuia averea soției sale, Maria Tănase l-a iubit cu patos, fapt mărturisi de aceasta pe patul de moarte într-o scrisoare de adio. 

„Îţi scriu acum, tătuţă, scrisoarea cea mai adevărată pe care am crezut vreodată că am s-o pot scrie. Te rog să mă ierţi de tot, dacă poţi, de tot ce ţi-am putut pricinui. Caută-mă, caută mângâierile mele. Ele n-au murit şi niciodată să nu le socoteşti moarte. Caută-mi ochii. Ei nu te-au minţit niciodată. Caută-mi sufletul. Căci, dezlipit de carne, nu te va uita niciodată. Prinde-mi din aer vorbele, căci nimeni nu le va recunoaşte. Culege-mi visele, pe care le-am croit lângă tine, şi împarte-le oamenilor, căci au fost curate şi rare. Te voi aştepta, tătuţă, oricât ţi-o place ţie să trăieşti.


Voi găsi atâtea flori pe-acolo că nu ştiu dacă-mi va ajunge timpul, până vei veni, să ţi le cos, să fie cum am visat să-ţi fie viaţa. Eu am să plec, şi-ţi mulţumesc pentru viaţa noastră Iar vouă, cele 49 de frunze verzi din primavară şi galbene în  toamnă pe care mi-am plimbat anii, vă las câte o lacrimă de emoţie : Adio, frunză verde, frunză galbenă, tu mă saltă, tu mă leagană…’, a scris Maria Tănase, potrivit adevarul.ro.

FOTO: Facebook