De ce a fost înteruptă producția de succes Brigada Diverse: „Un general de miliţie a oprit-o pentru că...”. Ar fi trebuit să se mai facă încă 8 filme

 Radulescu Ruxandra
.

De ce a fost înteruptă producția de succes "Brigada Diverse". Seria de filme "Brigada Diverse" a fost una dintre cele mai urmărite producții din perioada comunismului, datorită distribuției de excepție, dar și a scenariului. Puțini știu că seria de filme "Brigada diverse" trebuia să includă șase filme, însă a fost întreruptă după doar trei pelicule. Un ordin al miliției și un scandal de plagiat, nedovedit, ar fi pus capăt celei mai de succes serii de comedie, din perioada comunistă.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

De ce a fost înteruptă producția de succes „Brigada Diverse”. Seria de filme „Brigada Diverse”, în regia lui Mircea Drăgan, a avut un succes imens la public, în urmă cu 50 de ani. Distribuța a inclus nume grele din cinematografie, de la vremea respectivă. În sufletul publicului rămân memorabili Jean Constantin (Patraulea), Puiu Călinescu (Trandafir), Bibanul' (Gogu Steriade), Toma Caragiu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui, Ștefan Bănică sr, George Mihăiță, Ion Finteșteanu, Ioana Drăgan. Seria de filme „Brigada diverse” a fost oprită după trei pelicule, deși realizatorii aveau în plan șase părți. O campanie de presă menită să discrediteze producția „Brigada diverse și un proces de plagiat au ascuns adevăratul motiv pentru care s-a dorit încearea seriei.

adevar-filme-romanesti-bd-in-actiune-oprite-2adevar-filme-romanesti-bd-in-actiune-oprite-2

De ce a fost înteruptă producția de succes „Brigada Diverse”

Trilogia „Brigăzii Diverse' continuă să atragă românii nostalgici în fața micilor ecrane, însă povestea din culisele producției este puțin cunoscută. Cele trei filme din trilogia „Brigada Diverse” au fost realizate într-un timp aproape record, mai 1970 şi august 1971, fiind fost inspirate exclusiv din cazuri reale din dosarele miliţiei. Seria „Brigada diverse” trebuia să includă șase filme, însă producția a fost oprită după primele trei. Motivul ar fi fost maniera în care erau reprezentați milițienii în cadrul peliculelor.

Puiu Călinescu şi Sebastian Papaiani, doi dintre actorii protagoniști, au vorbit, de-a lungul timpului, despre motivele care ar fi stat la baza anulării „Brigada diverse”.

Citește și:Chefi la cuțite 10 octombrie – Cătălin Scărlătescu l-a salvat pe Alexandru Bunea de la eliminare, a doua oară, și l-a luat în echipa lui: „E ireal ce se întâmplă!’

Citește și:Ce sumă au plătit Ana Baniciu și Raluka pentru a se întoarce în țară din Israel, după izbucnirea războiului: „Dacă ajungeți în aeroport, trebuie să aveți banii ăștia. Statul nu ne-a ajutat cu nimic'

„În seria a patra urma să o apucăm şi noi, adică Trandafir, Patraulea şi Gogu, pe drumul cel bun. Scenariul era scris, numai că a apărut cineva din Comitetul Central, tare…de cap, căruia nu i-a plăcut', spunea Călinescu într-un interviu din 1996, care a precedat televizarea uneia dintre pelicule.

„A fost un general de miliţie. Un om „inteligent' a oprit filmul. Era deştept foc! Ardea! A oprit filmul pentru că a considerat că ne băteam joc de miliţie. După ce am terminat trei filme şi-a dat seama. Vă daţi seama ce deştept era?!', spunea şi Papaiani, într-o emisiune televizată.

Inspectoratul General de Miliţie a susținut realizarea peliculei „Brigada diverse”

La începutul proiectului cinematografic „Brigada Diverse”, cei doi scenarişti, Mircea Drăgan şi Nicolae Ţic, au fost susținuți chiar de reprezentanţii Ministerului Internelor de atunci, instituția crezând că filmele vor aduce un plus de imagine Miliției. Generalii Nicolae State, şeful Inspectoratului General de Miliţie, şi Haralambie Vlăsceanu, adjunctul său, şi-au pus chiar şi birourile personale la dispoziţia echipei de filmare, notează adevarul.ro.

La început, „Brigada Diverse' se numea „Brigada Mărunţişuri', acesta fiind şi titlul de lucru al primului film, lansat pe 14 decembrie 1970 sub denumirea de „Brigada Diverse intră în acţiune'. În varianta finală a peliculei a fost păstrată o replică adresată de maiorul Dobrescu căpitanului Panait, care-i spune: „Bine, tovarăşi din «Brigada Mărunţişuri», daţi alarma şi puneţi în mişcare atâţia oameni pentru un amărât de purcel!.

Succesul la public al peliculei „Brigada diverse”, umbrit de critici dure, în presa vremii

Deși filmul „Brigada diverse” a avut un mare succes la public, vânzând peste 4,6 milioane de bilete, reacția presei a fost la polul, discreditând prodcuția.

„În ceea ce priveşte umorul- în pofida câtorva accente de comedie izbutite-se prezintă deficitar: urmărit cu asiduitate şi fabricat (…) Totul pare un fabricat pentru gusturile îndoielnice. Adică tot ce e mai rău, nota Aurel Baranga în numărul din decembrie 1970 al revistei „Cinema'.

„Brigda diverse, în alertă”, succes record la public, dar spulberată de critici

Al doilea film din seria, „Brigada Diverse în alertă' a avut premiera pe marile ecrane la 26 iulie 1971 şi a depășit vânzările record ale primei pelicule. Producția a vândut peste 5,6 milioane de bilete, însă a continuat să fie dur criticată de specialiștii în domeniu. Ultima parte a trilogiei „Brigada diverse”, cu titlul „B.D. la munte şi la mare', a avut premiera pe 20 decembrie 1971 şi strâns aproximativ 4,8 milioane de spectatori în sălile de cinematografe. Producția a fost un succes, însă presa vremii a discreditat într-o manieră dură filmul.  

„Filmul e un eşec. Un eşec total. Nu putem decât să regretăm că în ţara lui Caragiale nu avem comedie cinematografică, că în acest an filmul românesc nu ne-a oferit la capitolul comedie decât aceste fără rost şi fără sare şi piper întâmplări, la munte şi la mare sau invers, care nu reprezintă pe nimeni, nota Tudor Stănescu în „Scânteia Tineretului din 27 decembrie 1971.

Deși „Brigada diverse” trebuia să cuprindă, în total, șase filme, producția a fost oprită. Nicolae Ţic şi Mircea Drăgan scriseseră deja scenariile pentru încă trei lungmetraje. Iar Drăgan stabilise deja şi locaţiile pentru filmări.

Producția „Brigada diverse”, achitată într-un scandal de plagiat

La vremea respectivă, a apărut un alt motiv pentru a pune punct filmărilor la seria „Brigada diverse”. Este vorba de un scandal de plagiat, fapt ce nu a fost niciodată dovedit. În decembrie 1971, revista „Săptămâna' a publicat scrisoarea deschisă a scenariştilor Vintilă Corbul şi Eugen Burada, în care aceștia acuzau „asemănările stupefiante de situaţii, de personaje şi de replici dintre serialul „Brigada Diverse şi proiectul lor, „Caravana', contractat şi preluat de „Studioul Cinematografic Bucureşti' în anul 1965 şi casat în 1968. Cazul a ajuns până la Tribunalul Suprem al RSR, iar scenariștii seriei „Brigada diverse”, Mircea Drăgan şi Nicolae Ţic, au fost achitaţi.

Moment de culise memorabil, cu Toma Caragiu și Jean Constantin

În timpul filmărilor pentru „Brigada diverse” au existat momente memorabile pe platourile de filmare. Operatorul celor trei pelicule Nicolae Mărgineanu şi-a amintit, la rândul său, o situație extrem de amuzantă ce-i are ca protagoniști pe Jean Constantin și Toma Caragiu.

„Scenele de detenţie s-au filmat la Văcăreşti. La un moment dat, în frizeria închisorii, Jean Constantin şi Puiu Călinescu stăteau pe scaune, îmbrăcaţi în zeghe. Fără să-şi dea seama nimeni din echipă, a apărut acolo chiar frizerul puşcăriei, un individ uriaş, care l-a apucat brutal de păr pe Jean şi a vrut să-l radă corespunzător, crezând că e chiar un deţinut adevărat. Jean făcea naveta de la Constanţa şi se întâmpla să mai şi întârzie uneori. Ţin minte că la un moment dat Toma Caragiu a spus, cu mimica lui inimitabilă: Paştele mamii lui! Ăsta precis a furat ceva din tren şi l-au prins! De-asta nu mai vine!'.

FOTO: Facebook

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton