Delia Budeanu a lansat cartea "Jurnal. Rațiune și sensibilitate", în care povestește multe dintre memoriile sale: "Mirosul busuiocului și al mentei, exalat la orice mișcare a bunicii, mă îmbia și mă reconforta"

.

Delia Budeanu a lansat cartea „Jurnal. Rațiune și sensibilitate', care se mulează pe memoriile și reflecțiile autoarei care are o carieră impresionată de aproape trei decenii în cadrul Televiziunii Române. Volumul, „Jurnal. Rațiune și sensibilitate', este disponibil la Editura Curtea Veche, în format paperback, e-book și audiobook.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI

În volumul de față, după 16 ani de la prima autobiografie, Live, Delia Budeanu, prezentatoare timp de 28 de ani la Televiziunea Română (1970–1998), izbutește în mod alchimic să preschimbe uneltele malefice ale cenzurii de altădată în instrumente lăuntrice benefice ale controlului de sine, ale rigorii estetice și ale detașării de imediatul trăirilor brute.

83693-083693-0

„Jurnal. Rațiune și sensibilitate', volumul care oferă cititorului o călătorie emoțională specială

Volumul semnat de Delia Budeanu, „Jurnal. Rațiuni și sensibilitate', carte disponibilă la Editura Curtea Veche, va transpune cititorul într-o călătorie emoțională aparte. Jurnalul „ne trece suav de la amintirile fericite ale copilăriei la cele ale prezentului dur'.

„Fiecare vârstă ne e marcată de preferința pentru un peisaj, dacă nu real, imaginar, dacă nu la îndemână, proiectat pentru un cândva și undeva posibil. Mi-a fost dat ca primul peisaj al primei mele vârste să fie Codrul Bilceștilor.

Cu ce titlu de noblețe avea să-mi marcheze neînceputa-mi memorie! Ce grație să ai unde să te întorci și locul acela binecuvântat să fie în filmul propriei copilării: îl localizezi, îl declanșezi și nu mai există timp-stavilă, spațiu inabordabil, cenzuri, vârste' – Delia Budeanu – „Jurnal. Rațiune și sensibilitate'.

Într-unul dintre pasajele volumului „Jurnal. Rațiune și sensibilitate', Delia Budeanu descrie, cu amânunte ce declanșează simțurile cititorului, un tablou din satul bunicilor paterni, Ion și Sofia.

„Mirosul busuiocului și al mentei, exalat la orice mișcare a bunicii, mă îmbia și mă reconforta. Din prag întorceam din nou privirea spre namila ciufulită care îmi sco-tea limba de lână multicoloră despicată în smocuri și ciucuri, orgă de culoare, jerbă de fire supuse de mâinile mici și pedala împinsă ritmic, cu forță până la capăt, mereu până la capăt, zgomot surd, sec, nemilos cadențat al unui război de o viață al bunicii. N-am văzut-o niciodată râzând, ci doar bucurându-se temător.

Nu vorbea tare, de fapt, mai mult susura când vor-bea, iar starea ei normală era o tăcere iertătoare în care se înve-lea ca într-un veșmânt. În schimb, îmi amintesc un zâmbet bun, nemaivăzut, o lumină ce îi cuprindea chipul atunci când mă privea și o acceptare antefactum a unui destin nedrept ce a făcut în așa fel încât să n-o mai văd niciodată' – Delia Budeanu – „Jurnal. Rațiune și sensibilitate'.

Citește și: Florin Răduţă, câștigătorul X Factor 2015, diagnosticat cu cancer a treia oară: „Din nou, Dumnezeu mi-a dat o șansă. Sufletul meu era deja bolnav și era trist’

Citește și: Dan Negru, despre rivalitatea dintre emisiunile X Factor și Vocea României: „Oamenii pe care-i cumperi scump te vor vinde ieftin' / Ce a spus despre Alexandra Căpitănescu, ultima câștigătoare Vocea României

Personalitățile care au punctat sensibilitatea aparte transmisă de Delia Budeanu prin intermediul cărții „Jurnal. Rațiune și sensibilitate”

Printre personalitățile care au punctat sensibilitatea aparte transmisă prin intermediul acestui volum se numără și pictorul Sorin Ilfoveanu. În vârstă de 78 de ani, pictorul și desenatorul român contemporan a precizat că noul volum al Deliei Budeanu l-a făcut să retrăiască amintiri.

„Această carte de memorii şi reflecții a Deliei m-a făcut să retrăiesc multele momente care m-au legat de ea şi de Radu de-a lungul unor decenii. Pasiunea lor pentru artă ne-a apropiat în anii 80 şi a creat premisele unei prietenii de o viață. Cartea e scrisă într-o frazare care se apropie de linia melodică a unui fado, stil muzical care reflectă, în mare măsură, sensibilitatea Deliei Budeanu' – Sorin Ilfoveanu, pictor.

De altfel, istoricul de artă și eseistul Gabriel Badea-Păun a precizat că volumul transpune cititorul într-o poveste emoțională, oferindu-i o „introspecție de o necruțătoare luciditate'.

Chiar dacă zâmbetul și privirea unei prietene ți-au transmis întotdeauna că sunt încrezătoare, afli cândva că ele pot ascunde o tristețe profundă la care nu te așteptai. E o tristețe care se lasă descoperită în paginile unui volum în care, printr-o introspecție de o necruțătoare luciditate, lipsită de artificii, Delia Budeanu evocă cu tandrețe și pudoare scurte crâmpeie de viață, amintirea celor apropiați și momentele fericite petrecute împreună întrepătrunzându-se cu cele crunte ale despărțirilor definitive. E o poveste care nu poate decât să te tulbure' – Gabriel Badea-Păun, istoric de artă și eseist.

Monica Pillat, prozatoare, poetă și traducătoare de literatură engleză, a precizat că volumul „Jurnal. Rațiune și sensibilitate' oferă cititorului oferă un drum „spre reflecție și înțelepciune, ajungând un adevărat îndreptar pentru cel care își caută reazemul sufletesc în lectură'.

„În volumul de față, după 16 ani de la prima autobiografie, Live, Delia Budeanu, prezentatoare timp de 28 de ani la Televiziunea Română (1970–1998), izbutește în mod alchimic să preschimbe uneltele malefice ale cenzurii de altădată în instrumente lăuntrice benefice ale controlului de sine, ale rigorii estetice și ale detașării de imediatul trăirilor brute. Această ținere în frâu a visceralului îi conferă Deliei Budeanu o paradoxală eliberare din captivitatea confesiunilor proprii, care, transfigurate, devin la rândul lor rampe de lansare în spiritualitate.

Astfel, în buna tradiție a meditațiilor lui Montaigne, jurnalul deschide cititorului calea spre reflecție și înțelepciune, ajungând un adevărat îndreptar pentru cel care își caută reazemul sufletesc în lectură.

Urmând firul amintirilor, într-o manieră neo-proustiană, autoarea abordează teme de un interes major, precum moartea, singurătatea, nefericirea, trecutul ca paradis pierdut, dar și ca moștenire, energia obiectelor de demult, atmosfera caselor, ceremoniile vieții de odinioară, refugiul în cărți, spectrul dubiului. O întreagă galerie de portrete ni se perindă prin fața ochilor: străbunici, bunici, părinți, soțul autoarei, Radu, copiii și nepoții, înfățișați cu iubire și evlavie. Sunt și portrete în oglindă în cuprinsul cărora scriitoarea de acum dialoghează cu alter egoul ei de la începutul tinereții.

Distanța pe care și-o ia de fiecare dată când își contemplă trăirile mai noi sau mai vechi o ajută să-și universalizeze experiențele și să le sublimeze în izvoare de curaj, demnitate și frumusețe. Aș mai spune că audiobookul care însoțește această carte pilduitoare împlinește într-o oarecare măsură visul de altădată al autoarei: acela de a fi îmbrățișat cariera muzicală. Vocea inegalabilă a Deliei, melodioasă, caldă și dramatică în același timp, dă textelor interpretate farmecul special al recitativelor și al ariilor de operă, muzicalizând destăinuirile' – Monica Pillat, prozatoare, poetă și traducătoare română de literatură engleză.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton