Horia Tecău, cel mai valoros tenismen român în proba de dublu, excelează în tot ceea ce întreprinde. Anul acesta a câștigat o medalie olimpică, a scris o carte și, recent, ne-a demonstrat că e pe cale să devină as și în bucătărie. Mare fan al mâncării asiatice, Horia Tecău recunoaște însă că, atunci când are mai mulți prieteni în vizită comandă mâncare, spălatul unui maldăr de vase nefiind o îndeletnicire prea plăcută pentru el.
Pe teren te descurci fantastic, în bucătărie ești la fel de îndemânatic precum ești cu racheta de tenis?
Da, eu cred ca sunt, insa nu ma aventurez prea tare acolo unde nu ma pricep. Incerc sa ma perfectionez la ceea ce stiu sa fac.
Dacă ar fi să asociezi tenisul cu un anumit condiment sau fel de mâncare, care ar fi acela?
Tenisul este un sport complex, in care trebuie sa fii puternic, agil, rapid si sa-ti folosesti mintea la joc intr-un ritm foarte rapid. As compara tenisul cu un desert, poate chiar cu un Crêpe Suzette flambéed with Grand Marnier din meniul de la Cantine.
Este vreun fel de mâncare la care te pricepi foarte bine? Dacă da, care este?
Foarte bine nu as spune, dar imi place sa gatesc salate si paste. Paste simple gatite „al dente' cu ingrediente proaspete, functioneaza de fiecare data.
Când vin prietenii pe la tine ești genul care pregătește ceva pe moment sau preferi să comanzi ceva?
Cand vin multi prieteni, comand mancare de fiecare data. Am invatat lectia cu spalatul vaselor dupa un grup mare de vizitatori si prefer sa comand. PLus ca nici bucataria mea si nici cunostintele mele nu sunt potrivite pentru a gati pentru un grup mai mare.
În general, femeile visează să le fie adus micul dejun la pat. Tu ai pregătit până acum o astfel de surpriză? Sau ai fost vreodată surprins în acest mod?
Mie nu prea imi place sa mananc in pat, dar oricum as aprecia gestul.
Călătorești foarte mult și probabil ai încercat preparate tradiționale specifice fiecărei țări în care ai mers. Unde ai mâncat cel mai bine până acum și care este preparatul tău preferat?
In ultimii ani am inceput sa mananc multa mancare asiatica. Sunt fan sushi, thai si indian. Din cele 3 sushiul ocupa primul loc de departe, iar nicaieri nu mananci sushi ca in Japonia la Tokyo.
Pentru că tot se apropie Sărbătorile de iarnă, ce planuri ți-ai făcut, pe unde vei petrece?
Craciunul il voi petrece acasa, impartit intre familie si prieteni, ca in fiecare an, urmand sa plec in Australia chiar pe 27 decembrie.
Cum a fost anul 2016 pentru tine?
Anul 2016 a fost un an special pentru ca a fost un an olimpic, iar visul meu cel mai mare pentru acest an a fost castigarea medaliei de aur la Olimpiada. Pentru realizarea acestui obiectiv, am jucat mai multe turnee cu Florin Mergea si automat, parteneriatul meu cu Jean-Julein Rojer a avut putin de suferit. Medalia n-a fost de aur, a fost de argint, dar asta nu ne face decat sa ne mobilizam mai tare, si sa castigam cu un meci mai mult la Tokyo in 2020. Dupa succesul din 2015, un an in care am fost foarte solicitati, dar care a devenit si cel mai bun an din cariera, in 2016 au intervenit inevitabil cateva accidentari, care ne-au oprit din pregatire si ne-au facut sa nu putem participa la cateva turnee importante. In afara terenului, am scris o carte pentru copii, cu ajutorul editurii Curtea Veche. Cartea se numeste „Viata in ritm de tenis' si este plina de intamplari si evenimente, pe care le-am trait de-al lungul activitatii mele sportive, si din care am invatat cate ceva. Intr-un fel e modul meu de a da ceva inpoi tenisului si sportului romanesc. M-as bucura sa le fie de folos celor mici si parintilor.
Ce asteptari ai de la 2017?
In 2017 imi doresc sa ma antrenez mai mult din punct de vedere fizic, ca sa ma feresc de accidentari si sa pot evolua constant pe tot parcursul anului. Ca obiective, ne dorim sa castigam un al doilea titlu de Grand Slam, la Australian Open si chiar al 3lea la Wimbledon. Deasemeni, ne dorim sa castigam un al doilea titlu Master Series impreuna, si sa terminam anul pe locul 1 la echipe. Prin activitatea mea, imi doresc sa invat cat mai mult din tenis, la cel mai inalt nivel, ca sa pot ajuta mai departe generatiile urmatoare, cu experienta mea.