Drama neștiută a actorului George Constantin. De ce a murit tatăl lui Ionică din Liceenii: a fost amenințat că va fi aruncat în stradă

 Dumba Gabriela
.

George Constantin a fost unul dintre cei mai mari actori români, iar pe 3 mai s-au împlinit 90 de ani de la moartea sa. Tatăl celebrului Ionică din Liceenii, interpretat de actorul Mihai Constantin, s-a stins la doar 60 de ani, din cauza unor mari supărări care i-au șubrezit sănătatea.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

În anul 1960, George Constantin a debutat în film, în producţia lui Savel Stiopul, „Aproape de soare', în care a jucat alături de Florin Piersic și Vasilica Tastaman. Marele actor și-a găsit sufletul pereche în mezzosoprana Iulia Buciuceanu, sora actriței Tamara Buciuceanu. În anul 1964 s-a născut fiul lor, Mihai Constantin, care a devenit la rândul său un actor de succes.

timtim

George Constantin s-a născut într-o familie săracă

Actorul George Constantin provenea dintr-o familie modestă. Tatăl său a fost șofer la Fabrica de Țigarete, iar mama lui era casnică. A locuit, într-o casă „de serviciu', din cartierul Regie al capitalei, alături de părinţii şi de sora sa, Maria.

La 15 ani, se înscrie la o școală profesională de pe lângă Întreprinderea de Construcții de Avioane (ICAR) din București, la specializarea „ajustaj'. La numai 16 ani joacă într-o trupă de amatori rolul lui Tipătescu din „O scrisoare pierdută', de I.L. Caragiale. Astfel, prinde gustul pentru teatru.

După o încercare eşuată în anul 1951, în anul următor este admis la Institutul de Teatru şi Film, la clasa maestrului Nicolae Bălțățeanu, asistenți fiind Ion Cojar și Vlad Mugur, potrivit newsweek.ro.

Teama de evacuare i-a grăbit moartea lui George Constantin

George Constantin, împreună cu familia sa, au locuit într-o casă naționalizată. Schimbările care s-au produs la Revoluția din anul 1989 l-au pus la încercare pe marele actor.

Imobilul respectiv a fost revendicat de proprietari, care l-au amenințat pe George Constantin că îl vor scoate în stradă. Îndrăgitul actor avea câteva probleme de sănătate, însă frământarea și teama că își va pierde căminul l-au pus la pământ.

Supărarea și grijile l-au îmbolnăvit și mai rău, până în punctul în care a cedat. S-a stins la 60 de ani.

„George Constantin, patriarhul teatrului românesc”

Colegi de generație, alți mari actori, au vorbit elogios despre el. Mălăele spunea despre el că era patriarhul. „Îi pupam mâna, pentru că, atunci, pe vremea marilor ambiţii, când lehamitea era un cuvânt rătăcit prin dicţionare, el, George Constantin, era patriarhul teatrului românesc', a spus Mălăele.

Alt actor incredibil de talentat Ștefan Iordache zicea despre George Constantin: „Dumnezeu l-a înzestrat cu o voce care te lăsa, ca să spun aşa, fără grai'.
Iar regretata Valeria Seciu, care s-a stins anul trecut, adăuga: „La George, până şi clişeul era ceva bogat. De pildă, intrările în scenă. Cum acoperea spaţiul, cum îl înghiţea, cum îl filtra, cum alegea din spaţiu punctele de forţă, energiile pe care le putea folosi, pe care se putea bizui. Cu oamenii făcea la fel. Elimina orice energie care-l încărca.

Asta se întâmpla dintr-o privire, cu un gând, în zecimi de secundă. Când jucai cu el simţeai pe viu relaţia pe care o stabilea cu tine. Lângă el, foarte greu puteai greşi. Punea pe tine o lumină crudă şi am văzut actori dispărând cu totul în fascicolul necruţător.

La un moment dat i s-a cerut un CV. Atunci a numărat personajele: 50 la Teatrul Nottara', 12 în alte teatre, 11 la televiziune, peste 200 la teatru radiofonic. Rigoarea cu care se autocenzura e dovedită de faptul că, dintr-o filmografie de 50 de roluri, pomenea doar de vreo patru„.

Citește și: Ana Maria Mărgean, câștigătoarea Românii au talent 2021, revine ca prezentatoare, la aceeași emisiune: „Această colaborare mă bucură extraordinar'

Citește și: Cum își caracterizează Andra colegii jurați, de la Românii au Talent, și ce se întâmplă în culise: „Despre Bobonete nu pot să spun decât că…’ / EXCLUSIV

Cum își pregătea actorul George Constantin rolurile

„Oamenii vorbesc despre aceste lucruri în cărți întregi și dvs. îmi cereți să le spun acum dintr-o răsuflare… Eu pornesc greu, mă apropii foarte greu de rol. Că este adevărat ce spun o dovedește experiența mea la radio, unde m-am dus după multe ezitări.
Din timiditate, dar mai ales pentru că rămâneam mirat când îmi vedeam colegii, că, după 5 minute de lectură a textului, puteau să interpreteze un personaj, adică să-i dea o anumită stare, o anumită structură, un anumit gând. Pentru mine, toate acestea, cer timp.
La teatru, totul se petrece cu încetinitorul. O piesă se repetă o lună-două, chiar trei, și, cu ajutorul regizorului, dacă e un bun regizor – eu am avut șansa să întâlnesc mari regizori ai teatrului românesc –, începi să parcurgi drumul spre rol. Dar, de foarte multe ori, am mers și am nimerit drumul greșit.
Am repetat luni în șir, iar în seara premierei mi-am dat seama că drumul pe care am apucat nu este cel mai drept spre inima personajului. Și-atunci, sigur că au existat tristeți, dezamăgiri, supărări',
spunea actorul într-un interviu din interviu a fost realizat de Florica Ichim și publicat sub același titlu în numărul 4, din aprilie 1985, al revistei Teatrul.

Filme în care a jucat George Constantin

Abel a rengetegben / Abel în codru (1994) – Surgyelan
Începutul adevărului / Oglinda (1994)
Un été inoubliable / O vară de neuitat (1994) Trailer
Cel mai iubit dintre pământeni (1993)
Timpul liber (1993)
Domnișoara Christina (1992) – Doctorul
Trandafirul si coroana / (1991)
Getting Lucky (1990) – Jock
Cuibul de viespi (1987) – Unchiul Michel
Figuranții (1987)
Escapada (1986)
Totul se plătește (1986) – Gonfalone
Întunecare (1985)
Sezonul pescarusilor / Sezonul pescărușilor (1985)
Galax, omul păpușă (1984)
Racheta alba (Serial TV) / Racheta alba (1984)
Dragostea și revoluția (1983)
Pe malul stâng al Dunării albastre (1983) – Boierul Costi, cumnatul Zazei
Prea cald pentru luna mai (1983)
Calculatorul mărturisește (1982)
Duelul (1981)
Iancu Jianu, haiducul (1981)
Înghițitorul de săbii (1981)
Orgolii (1981) – prof. Botan
Saltimbancii (1981) – Child at the circus
Ștefan Luchian (1981) Trailer
Un echipaj pentru Singapore (1981)
Bietul Ioanide (1980) – dublaj voce Ioanide
Burebista (1980) – Burebista
Capcana (1980)

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton