Dumitru Pop Tincu, fost concurent Chefi la cuțite, a murit. Dumitru Pop Tincu, maestrul popular de la Cimitirul Vesel din Săpânța, s-a stins din viață, joi, 15 decembrie 2022, după o luptă grea cu o boală nemiloasă. În anul 2020, sculptorul a participat la emisiunea Chefi la cuțite, unde i-a impresionat pe cei trei jurați cu povestea sa de viață.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Este doliu la Chefi la cuțite! Dumitru Pop Tincu, fost concurent de la celebra emisiune culinară, s-a stins din viață la vârsta de 67 de ani. Maestrul popular de la Cimitirul Vesel din Săpânţa a murit în data de 15 decembrie 2022, după ce a fost răpus de o boală grea. Anunțul dureros a fost făcut prin intermediul unui mesaj postat pe rețelele sociale.
În 2020, maestrul Dumitru Pop Tincu, crucer, sculptor, pictor și poet, a participat la emisiunea Chefi la cuțite, unde i-a impresionat pe cei trei jurați. Acesta a ales să poarte o îmbrăcăminte tradițională și le-a povestit celor trei chefi cu ce se ocupă.
Dumitru Pop Tincu, fost concurent Chefi la cuțite, a murit
Din anul 1977 și până anul acesta, Dumitru Pop Tincu a fost sculptor la cel mai renumit cimitir din țară, Cimitirul Vesel de la Săpânța. În anul 2020, marele meștere a participat la emisiunea culinară și a reușit să-i impresioneze pe cei trei jurați cu povestea sa de viață.
Din păcate, după o luptă grea cu o boală nemiloasă, acesta s-a stins din viață.
'Azi ne-a părăsit, după o grea suferință, marele meșter Dumitru Pop Tincu din Săpânța (25 august 1955-15 decembrie 2022), crucer, sculptor, pictor și poet, Tezaur Uman Viu, Ambasador al Turismului Maramureșean, membru al Academiei Artelor Tradiționale din România, cel mai cunoscut și mediatizat creator popular maramureșean, cu nenumărate apariții media începând de la New York Times la BBC, cu expoziții de la Tel Aviv la Varșovia, cu lucrări din Tokyo până la Paris… Albastrul de Săpânța este, acum, mai întunecat, mai trist…Sincere condoleanțe îndureratei familii! Rămas bun, maestre!', a scris Teofil Ivanciuc pe pagina sa de Facebook.
Numit și tezaurl uman viu, Dumitru Pop Tincu de la Chefi la cuțite a adus de multe ori zâmbetul pe fețele oamenilor. Se ocupa de tot ce însemna munca la cimitir și tot el scria textele de pe cruci.
'Din 1977, până astăzi, nu am lăsat portul tradițional. Aceasta este tradiția noastră, pe care o păstrăm și astăzi, din zona de unde venim, comuna Săpânța, de la Cimitirul Vesel. Este singurul loc în lume unde se râde de moarte. Sunt sculptorul Cimitirului Vesel din anul 1977. Daltoiesc lemnul, de la început și până la final. Reiau lemnul din rotund, tăiat din pădure, pus la uscat și încep lucrarea crucii. Textele sau poeziile, cum le zic eu, le fac eu', a declarat Dumitru Pop Tincu la Chefi la cuțite.
sursă foto- Captură de ecran și Facebook