Dumitru „Take' Macri a murit, la Paris, acolo unde locuia, cu o lună înainte să împlinească 93 de ani. El a fost primul fotbalist român nominalizat la Balonul de Aur, în 1961, dar a pierdut în fața argentinianului Omar Sivori.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Dumitru „Take' Macri a slujit cu sfințenie balonul rotund și a activat pe parcursul mai multor ani la Rapid, echipa lui de suflet și locul în care a cunoscut, cu adevărat, succesul.
Dumitru „Take' Macri a jucat la Rapid
„Take' Macri a jucat 221 de meciuri pentru Rapid între 1950-1965 și a marcat un singur gol. A fost căpitanul Rapidului între 1952-1965. 'Suflarea alb-vişinie este în doliu, odată cu trecerea în nefiinţă a lui Dumitru ‘Tache Macri, unul dintre cei mai longevivi jucători ce au îmbrăcat tricoul Rapidului. În vârstă de 92 de ani, Tache Macri s-a stins din viaţă la Paris, acolo unde a locuit', a transmis, la rândul său, clubul Rapid, pe pagina sa de Facebook.
Dumitru „Take' Macri: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat această viață”
Dumitru „Take' Macri se declara recunoscător pentru viață trăită și că, datorită unei mingi, așa cum îi plăcea să spună, a avut ocazia să vadă 37 de țări. „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat această viață și că, datorită unei mingi, am văzut 37 de țări și am cunoscut atâția oameni și… neoameni', declara Dumitru Macri în 2020, pentru 1923.ro.
Dumitru Macri, sabotat de comuniști
Dumitru Macri ar fi avut de suferit din cauza comuniștilor, iar asta pentru că avea rude în străinătate. „M-am supărat pe comuniști în 1986 și nu mi-a trecut. M-au dat afară din Ministerul Transporturilor și apoi din țară pentru că aveam rude în străinătate, frate în Noua Zeelanda și sora în Grecia! Pe lângă ca m-au lăsat pe drumuri, nu mi-au permis să iau cu mine decât 30 de kilograme, ceva ce nu se uită și nici nu se iartă! Mi-au luat mașina cumpărată din Algeria, am înghițit, dar de ce să-mi confiște și scrumiera de argint primită după partida cu Turcia?! Niște nemernici!”, spunea Dumitru Macri, în 2013, pentru Gazeta Sporturilor.
Foto: GSP, Libertatea, arhivă