Émilie Dequenne a murit la doar 43 de ani, după o luptă grea cu cancerul. Una dintre cele mai apreciate actrițe belgiene, cunoscută pentru performanțele sale premiate la Festivalul de Film de la Cannes, Émilie Dequenne a impresionat publicul încă de la debutul său, câștigând la doar 18 ani premiul pentru cea mai bună actriță cu filmul „Rosetta”.
Vezi și cel mai nou video VIVA!:
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
- 1 Émilie Dequenne a murit la 43 de ani
- 2 Émilie Dequenne, o pierdere imensă pentru cinematografia mondială
- 3 Emilie Dequenne a jucat în zeci de filme
Moartea lui Émilie Dequenne a lăsat un gol imens în lumea filmului, însă moștenirea artistică a lui Émilie Dequenne va continua să inspire generații de actori și cinefili. Emilie Dequenne și-a petrecut ultimele zile din viață în secția de îngrijiri paliative a Spitalului Gustave Roussy din orașul Villejuif.
Cuprins
Émilie Dequenne a murit la 43 de ani
Émilie Dequenne a murit la 43 de ani,într-un spital de la periferia Parisului, a anunțat agentul său, Danielle Gain, pentru AFP. Actrița Emilie Dequenne și-a petrecut ultimele zile din viață în secția de îngrijiri paliative a Spitalului Gustave Roussy din orașul Villejuif.
În octombrie 2023, actrița Émilie Dequenne a dezvăluit public că suferă de carcinom adrenocortical (ACC), un tip rar de cancer care afectează glanda suprarenală. Într-una dintre ultimele sale postări pe Instagram, de Ziua Mondială a Cancerului, Dequenne a transmis un mesaj emoționant: „Ce luptă grea! Și nu noi alegem…'.
În decembrie 2024, Emilie Dequenne a dezvăluit pentru postul de televiziune TF1 că lupta cu un cancer devenit tot mai agresiv, ceea ce însemna că ea urma să nu mai trăiască „atât de mult pe cât se aștepta’. Artista suferise o recidivă, după o perioadă de remisiune.
Luc Dardenne, unul dintre regizorii filmului, și-a amintit cu emoție de prima zi de filmare a actriței: „În prima zi în fața camerei, a reușit să adune întreaga echipă în jurul ei. Pe măsură ce filmările avansau, devenea din ce în ce mai bună… A fost magnifică, iar filmul îi datorează foarte multe'.
Émilie Dequenne, o pierdere imensă pentru cinematografia mondială
Emilie Dequenne, născută pe 29 august 1981, s-a remarcat la vârsta de 18 ani cu rolul principal din filmul ‘Rosetta, regizat de frații Dardenne, care i-a adus premiul de interpretare feminină la Festivalul de la Cannes în 1999. Filmul Rosetta a câștigat atunci și trofeul Palme dOr.
„A insuflat o vitalitate nebunească unui film care evolua deja cu 100 de kilometri la oră’, a declarat Gilles Jacob, fostul președinte al Festivalului de la Cannes.
Numeroși actori din generația ei au ținut să o omagieze prin mesaje pe Instagram. Alex Lutz a declarat că „talentul și amabilitatea ei’ îi vor lipsi. „Nu mai am cuvinte, ci doar tristețe’, a declarat Alexandra Lamy.
Leila Bekhti o considera „o mare doamnă, un mare suflet, o mare actriță, o regină’.
„Amabilitatea ta, blândețea, forța, frumusețea, talentul și curajul tău ne vor lipsi îngrozitor de mult‘, a declarat regizorul Hugo Gelin.
„Cinematografia francofonă pierde, prea devreme, o actriță de mare talent, care mai avea încă atât de multe lucruri de oferit’, a declarat ministrul francez al Culturii, Rachida Dati, pe rețeaua de socializare X.
Emilie Dequenne a jucat în zeci de filme
Cariera lui Emilie Dequenne conține aproape 50 de filme, inclusiv lungmetrajele Le Pacte des loups (2001), La fille du RER (2009) și A perdre la raison (2012) – care i-a adus încă un premiu de interpretare la Festivalul de la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard -, Pas son genre (2014) și Les choses quon dit, les choses quon fait (2021), cu care a câștigat premiul Cesar pentru cea mai bună actriță în rol secundar.
A apărut pe covorul roșu de la Cannes în 2024, zâmbitoare, dar cu părul tuns foarte scurt din cauza tratamentului său medical, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a filmului Rosetta și pentru a-și prezenta ultimul film, lungmetrajul cu titlu simbolic Survivre.
Câteva săptămâni mai târziu, la microfonul postului France Inter, Emilie Dequenne dezvăluia că „oamenii pot trăi momente frumoase, puternice, magice, în pofida bolii, acest lucru chiar este posibil„, amintește hotnews.ro.
Ea și-a făcut publică lupta cu boala, întrucât „cancerul nu este o boală rușinoasă’. Actrița belgiană a simțit atunci „nevoia de a le spune oamenilor bolnavi că nu sunt singuri’.