Fetele au salvat imaginea sporturilor de echipa in 2018

 Sava Elisabeta
.

Romania nu mai este de mult timp o forta in sport. Regresul s-a manifestat pana si la disciplinele la care eram lideri mondiali, gimnastica si canotajul. 2018 a fost un an care ne da sperante, cel putin in ceea ce le priveste pe fete.

Daca triumful Simonei Halep la Roland Garros si cele 61 de saptamani de lider in clasamentul WTA, medalia de argint a Anei Maria Branza la Campionatele Mondiale de Scrima de la Wuxi si medalia de argint obtinuta de echipajul de dublu vasle categoria usoara, format din Ionela Livia Cozmiuc si Gianina Elena Beleaga, la Campionatul Mondial de canotaj de la Plovdid, erau cumva previzibile, surprind cu adevarat unele performante realizate de echipele de club din Romania.

Echipa de handbal feminin, CSM Bucuresti a terminat pentru al treilea an consecutiv in top 3 in Liga Campionilor. Calificata fara emotii in Final Four-ul competitiei, formatia noastra nu a facut fata presiunii si, desi are in componenta unele dintre cele mai bune handbaliste ale lumii, a pierdut semifinala cu unguroaicele de la Gyor, scor 20-26. Jucatoarele maghiare au castigat trofeul dupa ce in finala au batut cu 27- 26 pe Vardar Skopje, dupa prelungiri. Fetele nostre au trebuit sa se multumeasca cu medaliile de bronz obtinute in urma succesului cu 31-30 in fata rusoaicelor de la Rostov pe Don.

Asteptarile erau mai mari de la echipa noastra, dar faptul ca de trei ani avem reprezentanta in Final Four-ul competitiei este in sine o performanta remarcabila. Daca tinem seama  si de desele schimbari de antrenor, rezultatul este unul cu atat mai meritoriu.

In schimb, handbalistele de la SCM Craiova au reusit sa castige Cupa EHF, dupa o dubla confruntare dramatica cu norvegiencele de la Vipers Kristiansand. Acestea se impusesera cu 26-22 in meciul tur, disputat pe teren propriu. Bine pregatite de antrenorul George Burcea si sustinute frenetic de un public entuziast, oltencele au facut un meci mare in Sala Polivalenta din Craiova. Efortul depus era sa le coste pe final, dar doua interventii fantastice ale portaritei Yulia Dumanska, in ultimele 25 de secunde ale meciului, au facut scorul final sa fie 30-25, iar trofeul sa ramana in Romania.

In ultima luna a anului, echipa nationala a Romaniei a obtinut locul 4 la Campionatul European de Handbal Feminin disputat in Franta, confirmand faptul ca handbalul feminin este cea mai competitiva disciplina sportiva la nivel de echipe. Conduse magistral din teren de Cristina Neagu, cea mai buna handbalista a lumii din ultimii ani, fetele noastre au inceput excelent competitia , castigand primele trei meciuri, de senzatie fiind victoria cu scorul de 31-23 in fata Norvegiei. Romania confirma statutul de echipa cu pretentii acordat de Unibet, sponsorul Campionatului European feminin de handbal. In oferta de pariuri online a acestuia, echipa Romaniei avea a sasea sansa la castigarea trofeului.

Desi ultimele meciuri din grupa principala nu au mai fost asa de reusite, nationala noastra s-a calificat in semifinalele competitiei. Fara Cristina Neagu, accidentata in minutul 52 al meciului cu Ungaria, fetele noastre nu au gasit puterea de a juca cel mai bun handbal si au pierdut atat semifinala cu Rusia (22-28), cat si finala mica cu Olanda (20-24), ratand medaliile de bronz. Locul 4 ocupat la finalul competitiei este unul cu atat mai meritoriu cu cat asigura prezenta la Campionatul Mondial din Japonia, de la sfarsitul acestui an.

Voleiul feminin a produs cea ma mare surpriza a acestui an. Campioana Romaniei, Volei Alba Blaj, s-a calificat in Final Four-ul Ligii Campionilor la volei feminin, competitie pe care a gazduit-o in Sala Polivalenta din Bucuresti. Daca in semifinale ardelencele au reusit sa invanga pe Galatasaray cu 3-1 la seturi, in finala ele nu au putut sa faca fata celei mai puternice formatii din competitie, Vakifbank Istambul. Turcoaicele s-au impus cu 3-0 la seturi, intr-un meci pe care l-au dominat categoric.

Rezultatele bune obtinute de aceste echipe sunt urmarea unor investitii importante facute in ultimii ani. Ne dorim cu totii astfel de rezultate in fiecare an, dar pana cand nu vom construi o infrastructura performanta in sport, este greu de crezut ca vom mai obtine curand astfel de performante in sporturile pe echipe.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton