Gabriel Dorobanțu, detalii neștiute despre piesa "Hai, vino, iar în gara noastră mică", scrisă acum 37 de ani: "Am interpretat-o de 20.000 de ori"

 Dumba Gabriela
.

„Hai, vino, iar în gara noastră mică” este piesa de referință a lui Gabriel Dorobanțu, pe care a cântat-o pe peste 20.000 de ori și unul dintre cele mai iubire șlagăre din muzica românească. Puțini sunt cei care știu cum s-a născut această piesă și pentru cine a fost ea scrisă, de fapt, de către compozitorul Dumitru Lupu. Acesta din urmă a oferit, la un moment dat, detalii neștiute despre piesa „Hai, vino, iar în gara noastră mică”.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Melodia sa, „Hai, vino, iar în gara noastră mică', compusă de Dumitru Lupu, pe versuri de Florin Pretorian, este una dintre cele mai iubite din muzica românească, ascultată de toate generațiile, chiar și în prezent. Șlagărul s-a născut în 1986 și a fost inclus pe albumul „Să nu vii iar să mă cauți' (1994), dar este fredonat și azi, la festivaluri disco, la nunți, concerte și Revelioane.

183748063_302032374638444_4394083208077291152_n183748063_302032374638444_4394083208077291152_n

Cine trebuia să cânte melodia „Hai, vino, iar în gara noastră mică', înainte de Gabriel Dorobanțu

Puțini sunt cei care știu că Ileana Șipoteanu, soția compozitorului Dumitru Lupu, ar fi trebuit să cânte piesa „Hai, vino, iar în gara noastră mică'. La început, Gabriel Dorobanțu nu a fost prea încântat de melodia care avea să-i schimbe destinul.

Până acum nu m-am gândit să fac o contabilizare a dăţilor în care am prezentat-o pe scenă, dar cred că aş putea spune că am interpretat-o de circa 20.000 de ori. Ca să fiu mai exact, ar fi undeva între 18.000 şi 20.000 de ori.

Melodia aceasta este, într-un fel, cartea mea de vizită, deci nu poate lipsi din niciun spectacol la care iau parte. Fie lumea cât de supărată şi vremurile astea pe care le ştim cu toţii, dacă este Gabriel Dorobanţu, este şi şlagărul cu pricina', declara Gabriel Dorobanțu, despre „Hai, vino, iar în gara noastră mică', într-un interviu pentru Impact.ro.

Gabriel Dorobanțu a debutat oficial în anul 1983, la Festivalul de la Mamaia, unde obține Mențiune la Secțiunea Interpretare, cu melodia „Ochii tăi' (compozitor Vasile Veselovschi, versuri Mihai Maximilian), melodie devenită ulterior șlagăr. Puțini știu că artistul a cântat și muzică rock.

'Eu am început să cânt muzică rock. Compozitorul Virgil Popescu mi-a compus două cântece care aparţineau rock-ului, dar în care eu nu m-am regăsit. Ele există în arhiva Radio România. Nici pe mine nu mă convingeau, nici eu, cu acele cântece, nu am convins. Prin urmare, a trebuit să mă orientez către acea muzică cu ajutorul căreia puteam să am o comunicare cu publicul', povestea Gabriel Dorobanțu.

Citește și: Ce salariu are Elena Lasconi la Primăria din Câmpulung:„La PRO TV făceam banii ăștia în 40 de minute

Citește și: Mama Ronei Hartner, mesaj sfâșietor la o lună de la moartea artistei: „Catedrala de la Toulon a răsunat jalnic pentru Ronica'. Familia se pregătește de parastas

Citește și: Ce crede Radhu, artistul român care a intrat în clasamentul Billboard alături de Shakira și Maluma, despre Pepe: „Mulți mă compară cu el, însă…’ / EXCLUSIV

Cum s-a născut piesa Hai vino iar în gara noastra mică', cântată de Gabriel Dorobanțu

Potrivit Radio România, melodia s-a auzit prima dată la Radio România, pe programul 1, la emisiunea Orele Serii' şi a fost înregistrată în studioul Televiziunii Române, cu regizorul muzical Paul Enigărescu. Şansa ei a fost că s-a potrivit cu subiectul momentului, un incident la Căile Ferate din Braşov.

Istoria șlagărului Hai vino iar în gara noastra mică' a fost povestită în cadrul campaniei Eu aleg România – Ascultă-ţi muzica! 100 de melodii ale românilor,' un proiect al reţelei regionale Radio România.

Povestea cântecului Hai vino iar în gara noastra mică' începe în 1986, când compozitorul Dumitru Lupu, pe atunci dirijor la Teatrul Alexandru Davila' din Piteşti, a aşezat pe note versurile scrise de actorul Florin Pretorian, care ulterior avea să-i devină colaborator apropiat. Cântecul a ajuns apoi la Gabriel Dorobanţu, care l-a înregistrat mai mult din obligaţie.

E un cântec care s-a născut sub o zodie fericită. Nu e un cântec, din punct de vedere al profesioniştilor, să fie un cântec cu o formă complicată, este un cântec extrem de simplu, pe care poate să-l cânte oricine. Şi are nişte pauze între cuvinte care lasă timp individului să se gândească: Când vine dimineaţa – pauză – şi Zorii îmi bat în pleoape – pauză – Ce crudă e trezirea – pauză – când tu nu eşti aproape.

Cântecul s-a născut într-o sală de balet, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti şi a fost compus pe un pian dezacordat, pe un pian vechi, care asigura acompaniamentul exerciţiilor coregrafice din fiecare dimineaţă.

Într-o dimineaţă, nu mai ştiu ziua, luna şi anul, improvizam ceva la pian, a intrat în sală actorul Florin Pretorian şi mi-a pus pe pupitrul pianului textul cântecului „Hai, vino, iar în gara noastră mică' şi imediat am cântat ceva. El s-a entuziasmat, ca orice autor de versuri, şi aşa s-a născut cântecul', povestea regretatul compozitor Dumitru Lupu, citat de libertateapentrufemei.ro.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton