Ce sacrificii a făcut George Rotaru, cântărețul lui Ceaușescu, pentru cetățenia americană: "Cinci ani eu nu am mai călcat în țară..." / EXCLUSIV

.

Supranumit, pe vremuri, „cântărețul lui Ceaușescu”, după 1990 George Rotaru a ales să emigreze în SUA, unde a trăit în ultimii 33 de ani. Nu a fost simplu să obțină însă cetățenia americană, fiind obligat să facă sacrificii. Într-un interviu pentru viva.ro, artistul a povestit despre viața și cariera sa peste Ocean, dar și despre lucrurile la care a trebuit să renunțe până și-a văzut visul cu ochii.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!


Ce sacrificii a făcut George Rotaru, cântărețul lui Ceaușescu, pentru cetățenia americană. Anul acesta, pe 6 martie, George Rotaru împlinește 70 de ani, dintre care 50 petrecuți pe scenă. Artistul, care în trecut cânta romanțe pentru dictatorul Nicolae Ceaușescu, a emigrat în urmă cu 33 de ani în America și susține că nu i-a fost ușor să obțină cetățenia. Asta l-a împiedicat să revină în țară vreme îndelungată, însă acum se va aniversa în România, în cadrul unui spectacol ce va avea loc pe 19 aprilie. Iată ce povestește artistul despre viața sa pe tărâmul american!


Citește și: Cum a ajuns George Rotaru să fie cunoscut drept cântărețul lui Nicolae Ceaușeascu și cu ce se ocupă acum: „De câte ori mă chema la seratele lui, îmi era teamă să nu… ‘ / EXCLUSIV

Citește și: Drama solistului George Rotaru. A fost la un pas de moarte la Mineriadă, dar a scăpat ca prin minune: „Sângeram, eram inconștient, înconjurat de mineri cu bâte'


Citește și: Cum se înțelege Andra cu fiica ei, Eva, și băiatul său, David: „Avem și momente mai stresante. Pentru că așa am văzut și eu la mama mea, nici eu…’. Ce spune despre al treilea copil / EXCLUSIV

Citește și: Sanda Ladoși, pictorial exclusiv alături de copiii ei. Cum a rămas însărcinată natural, după ce a făcut fertilizări in vitro: „Nu mi-am dat seama că s-a creat o endometrioză’ / EXCLUSIV

Ce sacrificii a făcut George Rotaru, cântărețul lui Ceaușescu, pentru cetățenia americană


În anul 1990, artistul a rămas peste Ocean, dar abia peste 8 ani avea să devină cetățean al Statelor Unite. Nu i-a fost ușor. În 1993, George Rotaru, supranumit și „cântărețul lui Ceaușescu', a revenit în țară pentru că, inițial, rămăsese ilegal în America. Și-a făcut actele, apoi s-a întors în SUA. Acest demers a avut însă niște costuri, deoarece, pentru a obține cât mai repede actele americane, timp de cinci ani artistul nu a mai venit în România.

‘Eu am obținut cetățenia americană în anul 1998, dar timp de cinci ani eu nu am mai călcat în țară. Dacă veneam, se prelugea data de obținere a cetățeniei. Puteam veni, nu era interzis. Dar fiecare deplasare în România îmi prelungea data de obținere a actelor americane. Și atunci nu am mai plecat. Atunci, eu am pierdut eu contactul cu România.


Pe de altă parte, să fii plecat din SUA în altă parte în concediu îmi era greu, pe atunci. Eram solicitat, aveam joburi și îmi era foarte greu. Doar o săptămână aveam concediu și, dacă plecam undeva, două zile pierdeam la dus, alte două zile la întors. Până am avut posibilitatea să vin o lună de zile, și atunci am venit acasă. Am avut eu ambiția asta, să am pașaport american. Și l-am obținut’, a declarat, pentru viva.ro, cântărețul George Rotaru.

George Rotaru: ‘Am dat anunț în ziarele românești că sunt disponibil’


Deși aici avea deja o carieră și era cunoscut, George Rotaru a ales să rămână în SUA, în urmă cu mai bine de trei decenii. Chiar dacă obținerea cetățeniei nu a fost floare la ureche, în 1998 artistul și-a îndeplinit visul. Din fericire, dat fiind că avea un nume cu rezonanță, a reușit să-și facă meseria și în SUA, unde a cântat în restaurante, dar și în cazinouri.

‘Când m-am mutat în America, am dat anunț în ziarele românești că sunt disponibil, și atunci au început telefoanele și am început să cânt mult în interiorul Americii. Aveam un automobil cu o stație… Și dacă mă întrebați dacă mașina era aceea pe care am primit-o de la avocatul lui Michael Jackson vă spun că nu era aceea.


Am vândut-o, pentru că era foarte pretențioasă și erau piesele scumpe. Și nu era o mașină de drum lung. Am luat niște bani buni pe ea. Așa am început să cânt peste tot în America. Mă deplasam cu ce îmi era la îndemână, cu mașina sau cu avionul. Pe vremea aceea, stăteam în Los Angeles. Mulți ani am cântat la restaurantul Mignion din Hollywood, care, ulterior, s-a vândut’, a declarat George Rotaru pentru viva.ro.


George Rotaru: ‘Am plecat în Las Vegas…’

George Rotaru este primul român care a cântat în cazinourile din Las Vegas. S-a întors în Los Angeles, iar mai târziu s-a mutat la New York. Cu toate acestea, artistului i-a plăcut mai mult în California.

‘Am plecat în Las Vegas și am fost primul român care a cântat la Mardigras și Maxim Casino. Astăzi nu se mai poartă aceste nume. Mai târziu m-am întors înapoi la Los Angeles… vorbim despre 1996-1998. Pentru că, în anul 2001, am plecat la New York, unde am început să cânt la restaurantele românești ale lui Vasile Bădăluță, Casa Română și Bucharest’, ne-a mai declarat George Rotaru.


George Rotaru: ‘Cine umblă după bani…’

George Rotaru spune că cel mai mult în America i-a plăcut la Palm Springs, chiar dacă New York-ul este locul unde se învârt banii. Artistul dezvăluie că este mai degrabă pe placul său clima din California decât cea din faimosul Big Apple.

‘Și dacă spui New York, spui Manhattan. Cine umblă după bani, New York-ul este cel mai puternic stat. Eu am umblat după feeling, după ocean cu palmieri. Sigur că și la New York e ocean, dar nu e clima din Los Angeles, din San Diego. Mi-a plăcut foarte mult Palm Springs, tot în California, care nu are lac, nu are ocean, nu are nimic. Dar acolo zici că este raiul de pe pământ. Acolo e amplasată o statuie cu Marylin Monroe într-un loc turistic.

Fiecare loc are frumusețea lui, dar mie mi-a plăcut mereu mai mult, vestul. Nu m-am dat în vânt după Florida, unde este atât de cald… și umed. Este foarte umed. Acum faci duș și nici nu te poți șterge, că ești la fel de ud. Ori, în California este cald, dar uscat’, a mai declarat artistul.

Foto: Facebook