Gestul care i-ar fi putut salva viața lui Silviu Prigoană, după ce a căzut în timp ce lua masa la un restaurant din Bran. Pașii importanți pe care trebuie să-i facem în caz de infarct

.

Gestul care i-ar fi putut salva viața lui Silviu Prigoană, după ce a căzut în timp ce lua masa la un restaurant din Bran. Din păcate, Silviu Prigoană a murit la vârsta de 61 de ani, iar primele informații apărute au lăsat să se înțeleagă că s-a înecat cu mâncare într-un restaurant din zona Bran, conform mai multor martori. În prezent însă, circulă mai multe ipoteze privind cauza decesului, inclusiv aceea că ar fi suferit un infarct sau anevrism.

UPDATE 14:01: Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret, iar ceremonia de înmormântare a fost una foarte discretă.


CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Cauza morții lui Silviu Prigoană a intrat în atenția tuturor, mai ales după ce s-a spus că s-a înecat cu mâncare. Martorii prezenți la fața locului în momentul tragic susțin că totul s-a întâmplat în câteva secunde, iar decesul lui a venit după ce a căzut într-o parte în timp ce era la masă, într-un restaurant din Bran. Pe măsură ce ies la iveală tot mai multe detalii, se pare că afaceristul încă nu apucase să mănânce, ci doar să bea apă, astfel că mulți sunt de părere că a suferit un infarct.


Citește și: Anamaria Prodan a izbucnit în lacrimi când a aflat că nașul ei, Silviu Prigoană, a murit: „Bebeto trebuia să meargă sâmbătă la el. Slăbise foarte mult în ultima vreme, dar se simțea bine’ / Ce mesaj i-a lăsat despre Reghe, recent

Citește și: Cine a fost Silviu Prigoană. Primul milion de dolari l-a făcut după ce și-a pierdut piciorul într-un accident, la 22 de ani: „Am fost în moarte clinică' / Totul despre viața lui personală, familie, soții, copii

Citește și: Adriana Bahmuțeanu, noi declarații după moartea lui Silviu Prigoană: „A fost atât de căpos, m-am rugat de el să stăm de vorbă, dar nu a vrut și a murit și tot n-am reușit să vorbesc cu el. Am rămas și mamă și tată'

Citește și: Cauza morții lui Silviu Prigoană. Ar fi suferit un al doilea infarct, după cel din 2010, când i s-a montat un stent: „Nu a avut simptome de…’ / Avea probleme cardiace și se trata în străinătate


Gestul care i-ar fi putut salva viața lui Silviu Prigoană, după ce a căzut în timp ce lua masa la un restaurant din Bran

În trecut, Silviu Prigoană a fost supus unei intervenții prin care i s-a montat un stent, astfel că și în prezent era cunoscut cu o serie de probleme cardiace, după cum a afirmat chiar și soția lui, în timpul unei emisiuni TV. Potrivit mediculului Tudor Ciuhodaru, există o serie de pași importanți pe care orice persoană trebuie să-i cunoască atunci când vede că o persoană suferă un infarct, astfel că, cel mai probabil, Silviu Prigoană mai avea o șansă la viață dacă se acționa imediat, fiecare secundă fiind extrem de importantă în astfel de momente.


„În primul rând, verificaţi starea de conștiență a victimei: miscaţi cu blândeţe capul victimei şi întrebaţi cu voce tare: Sunteţi bine?’

Dacă răspunde: lăsați victima în poziţia în care aţi găsit-o, dacă aţi stabilit că nu exist un alt pericol; încercaţi să aflaţi ce i s-a întâmpat şi chemaţi ajutor dacă este nevoie; reevaluaţi-l cu regularitate.

Dacă victima nu răspunde: se strigă după ajutor; victima se poziţionează în decubit dorsal si apoi se deschid căile aeriene prin hiperextensia capului si ridicarea bărbiei; se plasează o mână pe frunte si se împinge cu blândeţe capul pe spate; pentru deschiderea căilor aeriene se va ridica bărbia victimei cu degetelor plasate sub menton.


Menținând căile aeriene deschise salvatorul încearcă să stabilească victima respiră utilizând privește –ascultă- simte: privește mișcările peretelui toracic; ascultă zgomotele respiratorii la nivelul gurii victimei; simte fluxul de aer pe obraz; decide dacă respirația este normală, anormală sau absentă’, a precizat medicul, pentru Wowbiz.

Medicii susțin că primul ajutor este vital în cazul unui infarct

Intervenția rapidă poate salva viața unei persoane cu infarct, de aceea, recunoașterea simptomelor și acționarea rapidă sunt esențiale.


„Dacă victima nu respiră sau respiră anormal: salvatorul va trimite pe cineva după ajutor, să găsească si să adu că un DEA dacă acesta este disponibil; sau, dacă este singur va folosi telefonul mobil pentru alertarea serviciilor de urgenţă – salvatorul va părăsi victima numai dacă nu are altă alternativă.

Se încep compresiile toracice după cum urmează: se îngenunchează lângă victimă; salvatorul plasează podul unei palme pe centrul toracelui victimei; podul palmei celeilalte mâini se plasează peste cea aflată pe torace; se întrepătrund degetele mâinilor evitându-se compresia pe coastele victimei.


Nu se îndoiesc coatele. Nu se vor face compresii la nivelul abdomenului superior sau la nivelul apendicelui xifoid.; salvatorul se va poziţiona vertical deasupra toracelui victimei si va efectua comprimarea sternului cu cel puţin 5 cm (fără a depăși însă 6 cm);

După fiecare compresie îndepărtaţi presiunea exercitată pe torace fără a pierde contactul între mâini sau între palmă si stern; repetaţi compresiile cu o frecvență de cel puţin 100 pe min (fără a depăși 120 pe min); compresiile si decompresiile trebuie să fie egale ca intervale de timp’, a mai adăugat el.


Cum se realizează corect resuscitarea în cazul unui infarct

Atunci când vorbim despre un infarct, resuscitarea se face doar cu compresii toracice. Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat cât de important este ca ea să se realizeze corect și să se ofere primul ajutor „ca la carte„, gest care cel mai probabil i-ar mai fi dat o șansă la viață și regretatului Silviu Prigoană, care a murit subit în timp ce lua masa la un restaurant din Bran.

„Resuscitarea doar cu compresii toracice se poate efectua dacă salvatorul nu este instruit sau nu dorește să administreze ventilaţii gură-la-gură, atunci va efectua doar compresii toracice. În acest caz, compresiile toracice trebuie efectuate continuu, cu o frecvenţa de cel puţin 100 pe minut (dar nu mai mult de 120 pe minut).

Resuscitarea se continua până când sosește ajutor calificat si preia resuscitarea; până când victima dă semne de viaţă: se mișcă, deschide ochii sau respiră normal sau până când salvatorul este epuizat fizic’, a mai explicat cunoscutul medic pentru sursa menționată mai sus.

Monica Pop: ‘Era important să intervină cineva instant’

Până la acest moment, nu se cunoaște cauza exactă a morții lui Silviu Prigoană, astfel că se iau în calcul mai multe ipoteze, inclusiv aceea că ar fi suferit un infarct. Nu doar medicul menționat mai sus susține că în caz de infarct trebuie să se intervină imediat, până când ajung ajutoarele de specialitate, ci și Monica Pop este de aceeași părere.

„Îl cunosc pe domnul Prigoană de mulți ani, era pacientul și prietenul meu. Era un om care trebuia să trăiască mulți ani, avea copii și mici și mari. Cu ocazia asta rog televiziunile să facă emisiuni de prim-ajutor. Era important să intervină cineva instant.

Vă spun încă o dată că e un accident obișnuit. Îl cunosc de foarte mulți ani. Nu a avut simptome de infarct. Îl știu bine, îi știu și pe băieți. În afara faptului că avea o proteză la un picior, nu avea vreo altă patologie, a spus Monica Pop la RomâniaTV.

Sursă foto: facebook