Gina Pătrașcu (70 de ani) a avut o viață ca de roman. Comparată cu Nana Mouskouri, artista nu a avut deloc o viață ușoară. A fost interzisă în timpul regimului comunist un an și jumătate și nu a aflat niciodată motivul. Gina Pătrașcu a fost căsătorită cu actorul Horia Șerbănescu, cu care are o fiică, pe Ilinca, care acum locuiește în Portugalia, dar care rămâne mândria ei.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE AUGUST GRATIS, AICI
Solista s-a mutat acum 25 de ani în Germania, după ce s-a căsătorit cu cel de-al doilea soț, Ștefan Toma, pe care l-a pierdut în urmă cu patru ani. Chiar dacă a făcut acest pas, peste ani a ajuns să regrete. Gina Pătrașcu și-a dedicat viața scenei și nu a renunțat la această pasiune nici în momentele grele ale vieții. Gina Pătrașcu a cântat și când și-a pierdut sora, deși sufletul îi ardea.
Gina Pătrașcu a cântat și când i-a murit sora
Gina Pătrașcu a urcat pe scenă din dragoste pentru public și atunci când avea sufletul zdrobit. Un astfel de moment s-a produs atunci când și-a pierdut sora.
„La anul voi împlini 50 de ani de activitate profesională așa că cel mai bun moment a fost etapa întâi la concursul „Steaua fără nume’. A doua zi mă știau toți, eram cântăreața cu ochelari, de la tramvai la aeroport mă salutau. În ziua aceea am participat patru concurente, iar eu a trebuit să înlocuiesc pe cineva care se îmbolnăvise. Cine obținea punctajul maxim mergea mai departe, eu am trecut și așa publicul m-a reținut. Atunci am realizat ce înseamnă să te cunoască lumea. A urmat, la câțiva ani, trofeul de la Mamaia, în 1983, secția Interpretare. Cu aceste două reușite ale mele mă mândresc și azi. Cel mai rău a fost în 1987 când a murit sora mea mai mică, la doar 28 de ani, și eu a trebuit să susțin trei spectacole la Sala Polivalentă. Eram angajată la ansamblul „Doina’ al armatei și nu mi s-a permis să lipsesc. După spectacole am plecat să-mi înmormântez sora’, povestește Gina Pătrașcu pentru Unica.
Gina Pătrașcu s-a luptat cu cenzura în timpul regimului comunist
Artista nu a scăpat nici de cenzura din timpul regimului comunist. Gina Pătrașcu era comparată cu Nana Mouskouri, dar asta nu a ajutat-o.
„Cenzura era o parte a regimului comunist. Mai ales noi eram trecute prin furcile caudine ale comisiilor de vizionare. Noi, textele care trebuiau să fie tematice, ținuta care trebuia să fie sobră, bijuteriile cât mai puține sau deloc. Chiar dacă respectam toate aceste reguli, tot mă trezeam scoasă din emisiune. Odată cineva din comisie a spus că port ochelari ca să fac pe intelectuala, eu fiind de la început remarcată ca solistă cu ochelari. Oamenii mă comparau cu Nana Mouskouri. Cenzura a fost puternică, au căzut spectacole și emisiuni întregi pentru că nu au știut cum să interpreteze’, adaugă ea.
„Pe vremea aceea era important să fii cât mai îmbrăcată, iar acum cât mai dezbrăcată. Cu greu scăpau la viză niște rochii cu bretele sau decolteuri. De spate gol nici nu se punea problema. Femeia frumoasă era femeia cuminte, care nu exprima mare lucru. Eu am avut norocul să fiu telegenică, m-a iubit camera și așa am trecut sticla. Nu se făcea niciodată caz de cât de frumoasă era cutare pentru că cea mai frumoasă era Elena Ceaușescu (râde)’, precizează Gina Pătrașcu.
De ce s-a mutat Gina Pătrașcu în Germania
Gina Pătrașcu a plecat la 4 de ani în Germania, alături de fiica ei, pentru care susține că a luat această decizie. Solista a spus atunci „Da’ unui alt mariaj.
„Am ajuns în Germania prin căsătoria cu cel de al doilea soț și era normal să fie așa. Hotărârea am luat-o în timp și nu știu cât de bine am cântărit situația. A fost o cheie, așa m-am gândit atunci. Aveam 45 de ani și am făcut acest drum cel puțin pentru fiica mea care avea șansa să studieze în alte condiții.
Știu că sunt o mamă iubitoare și extrem de grijulie. Când era mică mă mai și panicam. Norocul meu că Ilinca a fost cel mai cuminte și mai studios copil din lume. Nu am avut niciodată probleme cu ea, o certam că nu se duce afară să se joace. Era în clasa a III-a când am plecat în Germania. Mă gândeam că o să-i lipsească România, dar s-a acomodat destul de repede. La Bac a terminat ca șefă de promoție din toate liceele din landul nostru. A făcut apoi Facultatea de Psihologie la Berlin și a primit Magna Cum Laudae la Universitatea din Heidelberg’, afirmă artista.
Gina Pătrașcu regretă astăzi că într-un moment din viață a ales străinătatea. „ N-aș mai pleca niciodată din România. Ăsta a fost unul dintre regretele mele'.