Ginerele lui Nicolae Ceaușescu, detalii tulburătoare despre viața sa în familia dictatorului și relația cu Zoia: "Mulțumesc lui Dumnezeu că am scăpat cu viață"
Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceaușescu, a oferit detalii, în cadrul unui podcast, despre viața de familie și despre modul în care era perceput liderul comunist în cercul său intim. De asemenea, a discutat despre modul în care s-a cunoscut cu Zoia Ceaușescu, dar și despre evoluția relației lor.
În cadrul podcastului Altceva cu Adrian Artene, ginerele lui Nicolae Ceaușescu a dat detalii inedite despre viața alături de familia dicatatorului, cu a cărui fiică, Zoia, a fost căsătorit. Profesorul universitar a povestit, cu zâmbetul pe buze, și cum a avut loc prima sa întâlnire cu Ceaușescu, la el acasă, dar și ce s-a întâmplat la Revoluția din 1989, după moartea dictatorului.
Mircea Oprean și zoia Ceaușescu s-au cunoscut la un congres de matematică, iar el a fost foarte impresionat de fiica dictatorului.
„Mergeam la serviciu, la secția de matematică. (Zoia) Venea cel mai simplu îmbrăcat, cu blugi, cu pantofi sport, să fie ca și ceilalți. Să nu simtă ceilalți că ea are alte haine. Trebuie să fii un om cu mare bun simț să faci chestia asta. Nu era răsfăță, era sensibilă, nu-i plăcea să fie cocoloșită, era un om puternic', a continuat Mircea Oprean.
Ginerele lui Nicolae Ceaușescu, detalii tulburătoare despre viața sa în familia dictatorului și relația cu Zoia
Mircea Oprean l-a cunoscut pe Nicolae Ceaușescu în anul 1982, după ce a format un cuplu cu Zoia, fiica dictatorului și a elenei Ceaușescu. Acesta a povestit, amuzat, cum l-a luat pe Ceaușescu prin surprindere, după ce a intrat în casă pe ușa principală.
„Eu când mergeam la ei în casă, cred că prin 82, m-am întâlnit cu el, dar în ce formă… Eu mă duceam la Zoia. Intram prin intrarea principală, ea era la etaj, avea apartament. Nici nu mi-am pus problema că ar trebui să intru pe intrarea de serviciu pe unde intrau toţi, nu intrau prin intrarea principală. Eu parcă eram Vodă prin lobodă', a povestit Mircea Oprean în cadrul podcastului moderat de Adrian Artene.
Cu siguranță, Ceaușescu a fost luat complet prin surprindere de musafirul nepoftit, pentru că nu a reacționat când s-a trezit salutat, cu seninătate, de un necunoscut în propria casă.
„Dar a îndrăznit cineva să îmi spună ceva? Deci eu ca Vodă prin lobodă trec prin intrarea principală şi ce era mai important, el era acolo în living. Era în living, era o perioadă când venea acasă la prânz şi se odihnea o oră, două, şi după când îşi bea sucul, o limonadă ceva, citea rapoartele de la securitate. El primea tot timpul buletinele informative cu evenimentele. Şi era acolo le citea. Eu intru pe acolo, „Bună ziua! Ce faceţi?', cucu. Se uită la mine „Mă ce o fi cu ăsta pe aici?'. Eu mi-am văzut de drum, am urcat scările, mă duceam sus. Asta a fost întâlnirea. Acum când mă gândesc zic mare nesimţire a fost în mine', a mai spus Oprean.
Elena Ceaușescu era la curent cu viața amoroasă a fiicei sale
Doar aparent, intrarea sa în casa soților Ceaușescu a fost surprinzătoare, pentru că Elena Ceaușescu, mama Zoiei, supranumită pe vremea aceea și „Cabinetul 2”, era la curent cu ce se petrecea în viața sentimentală a copiilor ei.
„Vă daţi seama, păi ce puteam să ne vedem fără să ştie soacra mea sau… Vai de mine, nu! Dar ideea era în sine, eu eram atât de natural, deci eu nici nu mi-am pus problema să nu trec prin faţă sau să nu mă vadă… Asta a fost prima… După aceea s-a mai întâmplat', a mai spus Mircea Oprean.
Nicolae Ceaușescu a fost de acord cu căsătoria fiicei sale
Un alt moment memorbail din interacțiunile lui Mircea Opran cu Nicolae Ceaușescu a fost cel în care dictatorul a vrut să afle exact care erau intențiile fiicei sale privind relația cu iubitul ei.
„Ea și maică-sa m-au pus într-o situație… Doamne-Dumnezeule! Dacă se crăpa pământul și rămâneam acolo, eram fericit. Era parcă într-o sâmbătă, se odihnise după masă, era undeva într-un living, spre grădină. A spus: Mircea vrea să îți spună ceva… Vă dați seama, dacă băteai din palme lângă mine, deja eram jos, cădeam. În sfârșit…
Nici nu știu dacă recitam sau ce făceam. Cert este că Zoia și maică-sa stăteau la ușă și râdeau, vedeau ce se întâmplă. Vai de capul meu!'
Atunci, Nicolae Ceaușescu a întrebat-o pe Zoia dacă plănuiește să se căsătorească: „Zoia e adevărat? Da, tată e adevărat! Atunci, adu șampania!', a povestit Mircea Oprean, completând: „Nu eram eu bărbatul în casă, Zoia era bărbatul în familia noastră. Era și mai deșteaptă și mai cultivată. Avea toate argumentele, asta este', a mai povestit Mircea Oprean.
Mircea Oprean: „Eu și Zoia, și Nicu am fost norocoși, urma să fim împușcați”
Ulterior, ginerele lui Nicolae Ceaușescu a povestit și prin ce a trecut la Revoluție, când a fost convins că el, Zoia și Nicu vor fi, de asemenea, împușcați. Acesta a stat 3 luni în penitenciar, iar reîntâlnirea cu Zoia a fost tulburătoare.
„Eu aici ar trebui să punctez o chestie, chestia că eu și Zoia, și Nicu am fost norocoși, eram pe lista celor care urmau să fie împușcați, deci noi trebuia să fim eliminați fizic, în învălmășela aia. Nu știu ce s-a întâmplat, în ce s-a poticnit, ce s-a întâmplat, că ei au tergiversat, deși eram în pușcărie de pe 24 decembrie. Pe 12 ianuarie încă nu aveau mandat, da, și n-au putut să ne mai execute. Și atunci, eu mulțumesc lui Dumnezeu că am scăpat cu viață, da asta este, deci față de varianta cealaltă, am scăpat cu viață”.
Mircea Oprean și Zoia Ceaușescu, în aceeași închisoare
Aflat între zidurile închisorii, Mircea Oprean avea să mai trăiască o experiență tulburătoare, când a realizat că Zoia se afla tot acolo…
„Eu, după ce m-au arestat, sigur, nu au găsit niciun mod, niciun motiv să fiu supus la chestia asta. Eu în clipa în care am ajuns în arestul Procuraturii am declarat greva foamei. Deci, dacă voi mă țineți, eu vreau să mor. Și ei mă spionau prin ăilalți deținuți, dacă mănânc pe ascuns. Dar când i-au spus ‘domnule, domnule, nu bagă nimic în el, nu mănâncă nimic’, după o săptămână, m-am mutat la Spitalul Penitenciar Jilava și acolo am stat trei luni de zile. Deci până pe 18 mai.
Atunci, trebuia să mă înfățișez în instanțe, să mă duc să prelungească instanța. Și m-au băgat într-o celulă împreună cu Silviu Curticeanu și cu Ludovic Fazecaș, fostul ministru, și Silviu Curticeanu, șeful cancelariei și socrul fostului purtător de cuvânt al Patriarhului, Bănescu.
Eram acolo și aud plânset, ca un bocet. Am recunoscut vocea, asta e Zoia, și m-am cățărat pe un calorifer, și pe gratii și am țipat la ea, noroc că era că în fața geamurilor, pe partea care eram noi, la vest era un zid al curții interioare, în care scoteau pușcăriașii la plimbare, și eu vorbind de aici, se reflecta din zid la geamul ei, că ea era la două celule mai încolo. Pe urmă, cei de acolo, paznicii, aflând ce se întâmplă, m-au mutat pe partea cealaltă, pe mine, ca să nu mai putem comunica”, și-a încheiat dezvăluirea Mircea Oprean.
„Zoia mi-a cerut sub jurământ, pe patul de moarte, să fie incinerată”
Zoia Ceaușescu s-a stins din viață în 2006, la un sfert de secol de la execuția părinților ei, care au murit în ziua de Crăciun. Deși era credincioasă, și-a rugat soțul, cu 10 minute înainte de a muri, să o incinereze.
„Nu, nu a putut să ierte. Nu, nu, ea s-a resemnat doar cu soarta ei și, vedeți ce luptă a putut să fie în interiorul ei. A vrut să fie incinerată și m-a pus să-i jur că voi respecta dorința ei, asta cu zece minute înainte să moară.
Deci n-am avut nici un control. Vreau să vă spun că Patriarhul Teoctist, spre cinstea lui, spre lauda lui, a intervenit și mi-a oferit loc de veci la Bellu, numai să n-o incinerez. Și am spus, Preafericirea Voastră, cum să vă mulțumesc, cum să fiu recunoscător pentru ceea ce dumneavoastră îmi propuneți, dar eu nu pot să îmi calc pe suflet, pentru că asta a vrut ea, să fie așa.
Nu intru acuma în… De ce a avut așa, dar mi-a cerut să iau cu mine în mormânt urna ei. Tot o chema spre pământ, cutremurător, cutremurător!”, a mai povestit Mircea Oprean.
În pofida timpului scurs, nu a putut să-i ierte pe cei care i-au condamnat părinții la moarte șinu înțelegea cum de părinții ei au fost executați într-o zi cu o asemenea însemnătate pentru ortodocși.
„Cum să mă mai rog eu la Dumnezeu, care a permis ca în ziua nașterii Fiului Lui… Era o zbatere. Sigur că ea a rămas credincioasă tot timpul, dovadă că ea nu pleca fără o să-și spună rugăciunea, sau să-și sărute iconița pe care o avea tot timpul în poșetă. Deci a rămas. Da, domnule, vezi, e zbatere, asta a sufletului e zbatere. Cauți și nu ști, ești încercat, cum ești chinuit, nu știu dacă așa că se liniștea, nu știu, și acum două nopți am visat-o, și într-un fel mă bucur s-o visez”, a încheiat Mircea Oprean.