Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza l-a cunoscut personal pe Arsenie Boca: ”Aceia care au revenit la locul de veci au simțit împlinirea sfințeniei sale”. Când a fost canonizat regretatul părinte

.

Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, l-a cunoscut personal pe Arsenie Boca. Ierarhul va veni la București în Săptămâna Mare a Paștelui, când Sinodul BOR va sfinți Marele Mir. Marele Mir nu a mai fost sfințit de dinainte de pandemie, iar acum el va fi sfințit în Joia Mare, în 12 vase mari din argint, noi.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Arsenie Boca este unul dintre cei mai iubiți sfinți români, canonizat anul acesta, în luna februarie, de Sinodul BOR. Mormântul său este loc de pelerinaj de ani de zile, iar oamenii au strâns dovezi ca acesta să fie canonizat. IPS Laurențiu Streza se simte onorat că l-a cunoscut personal pe Arsenie Boca. Mitropolitul Ardealului se va afla în Capitală în Săptămâna Patimilor, când Sinodul BOR va sfinți Marele Mir, după șase ani.

1-4-1024×6831-4-1024×683

Citește și: Rugăciunea lui Arsenie Boca, care te ajută la necaz și supărări

Citește și: Cine a fost Arsenie Boca, preotul canonizat de BOR

Citește și: Ozana Barabancea, reacție după ce a aflat că părintele Arsenie Boca va fi canonizat. Ce a făcut artista când a mers la mormântul lui: „Îl simt viu, prezent. De fiecare dată când mă duc la el…' / EXCLUSIV

Citește și: Horia Brenciu are o relație foarte apropiată cu mătușa lui de 90 de ani, care trăiește în munți: „Ea îl întâlnea pe Arsenie Boca, îmi povestește cu dragoste despre părinții mei”

Ce spune IPS Laurențiu Streza despre Arsenie Boca

IPS Laurențiu Streza a avut privilegiul să-l cunoască pe Arsenie Boca, Sfântul Ardealului, care a fost canonizat de Sinodul BOR anul acesta, alături de alți 15 preoți mărturisitori. Într-o conferință ținută în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, IPS Laurențiu a vorbit despre Arsenie Boca și Sf. Serafim. Evenimentul a fost organizat de Organizația Tinerilor din Sibiu (OTS) și Mitropolia Ardealului.

În cadrul întâlnirii, IPS Laurențiu Streza le-a vorbit celor prezenți despre viața celor doi mari sfinți ai neamului, dar și despre moștenirea profund spirituală pe care aceștia ne-au lăsat-o, și care continuă să inspire generații.

Iată că acum înțelegem un lucru, care pentru noi este o mare bucurie și o mare speranță, că indiferent unde suntem avem sfinți. Bucuria aceasta este pentru noi un sprijin, pentru că sfinții sunt alături de noi', a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit.

IPS Laurențiu Streza: 'Pelerinajul continuu de la mormântul său a marcat faptul că aceia care au revenit la mormânt au simțit împlinirea sfințeniei sale'

Deși s-au făcut multe studii și s-au scris multe lucrări referitoare la sfințenia lor, actul canonizării a pornit de fapt de la devoțiunea credincioșilor. Dacă ne întrebăm de ce a fost nevoie de o perioadă destul de îndelungată până la canonizare, răspunsul este acesta… Părintele Arsenie a vrut să ne pună la probă. În lucrarea spirituală a Părintelui, pelerinajul continuu de la mormântul său a marcat faptul că aceia care au revenit la locul de veci au simțit împlinirea sfințeniei sale. Ceea ce a dus la reconvertirea credincioșilor', a explicat IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Totodată, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu a menționat că „sfințenia vieții de la Mănăstirea Sâmbăta a fost purtată de Părintele Serafim prin două însușiri complementare.. Smerenia sa și bucuria serafică pe care o avea. Părintele Serafim se bucura de fiecare om și îl aprecia… Datorită răbdării pe care o avea, i-a fost adăugat la canonizare și numele de Cel Răbdător'.

IPS Laurențiu Streza: 'Rugăciunea este ca o sabie, pe care nu o ducem noi. O preia Dumnezeu…'

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu a subliniat și importanța rugăciunii, ca unealtă necesară în lupta pentru mântuire. „Prin rugăciune îi dai sabia în mâna lui Dumnezeu ca să lupte El cu cel care ți se împotrivește ție. Rugăciunea este ca o sabie, pe care nu o ducem noi. O preia Dumnezeu și se luptă cu potrivnicii noștri.', a mai spus Mitropolitul Ardealului.

La ultima ședință a Sinodului BOR s-a aprobat începerea demersurilor de canonizare a unor sfinte femei românce, pentru anul următor. Anul 2026 e declarat de Sfântul Sinod Anul Omagial al pastorației familiei creștine și Anul Comemorativ al sfintelor femei din calendar (mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții și mame).

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a mai decis ca Sfințirea Marelui Mir să fie săvârșită în Săptămâna Mare a Paștelui. După o temeinică pregătire prealabilă, care va începe încă din Sfânta și Marea Luni (14 aprilie 2025), Marele Mir va fi sfințit în timpul Sfintei Liturghii din Sfânta și Marea Joi (17 aprilie 2025). Anunțul a fost făcut de către Patriarhia Română. Ultima sfințire a Marelui Mir a avut loc în anul 2019.

Programul de la Catedrala Patriarhală din Joia Mare a Paștelui

Între orele 09.00-12.30, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia va fi săvârșită la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale. În timpul acesteia va avea loc sfințirea Marelui Mir în cele 12 amfore mari de argint recent confecţionate.

După sfinţire, Sfântul şi Marele Mir va fi transferat în 44 amfore mici de argint, care vor fi dăruite tuturor eparhiilor din Patriarhia Română.

Sfântul și Marele Mir este folosit pentru săvârșirea Tainei Mirungerii, sfințirea Antimiselor și a tuturor lăcașurilor de cult, precum și la așezarea în raclă a sfintelor moaște ale sfinților canonizați.

Sfântul și Marele Mir are putere mare

Până în cea de-a doua jumătate a secolului al XVI-lea, sfințirea Marelui Mir era considerată un privilegiu special al Patriarhului Ecumenic. În anul 1885, prin Tomosul Sinodal dat de Patriarhul Ioachim al IV-lea al Constantinopolului, Bisericii Ortodoxe Române îi este recunoscută autocefalia. O dată cu ea, dreptul de a sfinți Marele Mir.

Fiind sfinţit de către Arhierei, urmaşi ai Sfinţilor Apostoli la conducerea Bisericii, Sfântul şi Marele Mir are puterea şi harul pe care le avea însăşi punerea mâinilor Sfinţilor Apostoli peste capul primilor creştini.

Foto: Tribuna, Mitropolia Ardealului, Basilica.ro.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton