Tot ce trebuie să știi despre încoronarea Regelui Charles: muzica aleasă, obiceiurile și semnificația accesoriilor regale

.

Au început pregătirile pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, care va avea loc pe 6 mai 2023. Însă, dacă în iunie 1953, la încoronarea reginei Elisabeta a II-a, au bătut toate clopotele din Regatul Unit, pentru încoronarea lui Charles se pare că se vor auzi doar unele, pentru că nu sunt suficienți clopotari. Iată tot ce trebuie să știi despre încoronarea regelui Charles, de la muzica aleasă la obiceiuri și semnificația accesoriilor regale.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!


Regele Charles va fi încoronat alături de regina consoartă Camilla, într-o ceremonie fastuoasă care va avea loc la abaţia Westminster din Londra, pe 6 mai, într-un weekend prelungit. Presa britanică anunță că prințul Harry și soția lui Meghan au fost invitați de Casa Regală la ceremoniile din 6 mai, dar cei doi nu și-au anunțat încă decizia.

Programul încoronării regelui Charles al III-lea


Regele a urcat pe tron după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, în septembrie anul trecut, devenind cel mai în vârstă nou monarh din istoria Marii Britanii. De atunci, au fost lansate planurile pentru mult aşteptatul weekend al încoronării, eveniment care a primit numele de cod „Operaţiunea Golden Orb'.

Încoronarea regelui Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, va avea loc la opt luni de la moartea reginei Elisabeta a II-a (96 de ani), în 8 septembrie 2022.

Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea va avea loc în dimineaţa zilei de 6 mai, la Westminster Abbey, ca şi precedentele încoronări ale monarhilor britanici din ultimii 900 de ani. Aceasta va fi condusă, conform tradiţiei, de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, conducătorul spiritual al Bisericii Anglicane.

„Încoronarea este o slujbă religioasă solemnă, precum şi un prilej de sărbătoare şi fast’, a anunţat Buckingham Palace. Ceremonia „va fi orientată spre viitor, fiind în acelaşi înrădăcinată în tradiţii îndelungate şi în fast’.


Soţia lui Charles, Camilla, va fi încoronată la rândul său.

Charles al III-lea şi Camilla se vor deplasa de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey într-o ceremonie numită „Procesiunea Regelui’. După ceremonie, ei se vor întoarce la Buckingham în cadrul „Procesiunii de încoronare’, la care li se vor alătura şi alţi membri ai familiei regale.

Pentru a încheia această primă zi, regele şi regina consoartă, însoţiţi de membri ai familiei regale, vor apărea pe balconul de la Buckingham Palace pentru a saluta mulţimea.


„Personalităţi emblematice de pe scena muzicală internaţională şi vedete contemporane’

A doua zi, la Castelul Windsor, în vestul Londrei, va avea loc un concert cu „personalităţi emblematice de pe scena muzicală internaţională şi vedete contemporane’. Evenimentul va fi difuzat de BBC. Palatul Buckingham nu a menţionat, însă, numele artiştilor care vor urca pe scenă. În public vor fi prezenţi şi voluntari de la organizaţii caritabile susţinute de Charles şi Camilla.

Un „cor de încoronare’ va susţine, de asemenea, un concert, cu cântăreţi din corurile de refugiaţi, serviciul de sănătate publică şi grupuri de cântăreţi LGBTQ+ şi cu deficienţe de auz, citează hotnews.ro.


Seara, locuri emblematice din Marea Britanie vor fi iluminate.

Populaţia va fi invitată, de asemenea, la 7 mai, să participe la „Marele prânz de încoronare’, constând în petreceri locale menite să „celebreze prietenia'. Astfel, „mii de evenimente’ ar urma să aibă loc pe străzi, în grădini şi în parcuri, potrivit Palatului Buckingham.

Aceste sărbători populare amintesc de cele care au avut loc în iunie 2022 cu ocazia Jubileului de Platină al reginei Elisabeta a II-a, la împlinirea a 70 de ani de domnie.


Luni, 8 mai, declarată zi de sărbătoare legală, va fi încurajat voluntariatul. Demersul urmăreşte „să apropie oamenii şi să creeze o mişcare de voluntariat care va dăinui dincolo de weekendul încoronării’, a transmis palatul.

Muzica aleasă de Charles pentru ziua încoronării

Regele şi-a exprimat dorinţa ca slujba să includă muzică ortodoxă grecească, un omagiu adus tatălui său, ducele de Edinburgh, în interpretarea corului Byzantine Chant Ensemble.

De asemenea, Charles a dorit ca Andrew Lloyd-Webber să scrie imnul său de încoronare, compozitorul britanic exprimându-şi speranţa că acesta va „reflecta prilejul de bucurie'.


Imnul este una dintre cele 12 piese muzicale noi selectate personal de noul monarh pentru ceremonia sa.

Charles va avea de patru ori mai puțini invitați decât mama sa

Peste 8.000 de invitaţi din 129 de ţări au călătorit la abaţia Westminster pentru încoronarea reginei Elisabeta a II-a în 1953, însă încoronarea regelui Charles al III-lea va fi limitată la 2.000 pentru a se asigura respectarea măsurilor sanitare şi de siguranţă.

Obiceurile tradiționale ale încoronării regelui Charles


Încoronarea regelui Charles va include multe dintre obiceiurile prezente la slujba oficiată la încoronarea regretatei regine Elisabeta a II-a, precum ungerea cu ulei sfânt, înmânarea globului crucifer şi întronarea în sine.

Regele va fi întrebat dacă va guverna Regatul Unit şi statele Commonwealth-ului respectând legea şi dreptatea şi dacă va menţine creştinismul pe teritoriul naţiunii.

Instalat pe Scaunul Încoronării, cunoscut sub numele de Scaunul Regelui Edward, el va ţine sceptrul şi toiagul suveranului, ce semnifică controlul asupra naţiunii, şi globul crucifer, reprezentând lumea creştină.

După ce va fi uns, binecuvântat şi sfinţit de arhiepiscop, lui Charles îi va fi aşezată pe cap coroana Sfântului Edward, fiind astfel încoronat oficial drept regele Charles al III-lea, citează peroz.ro.

Charles ar putea deveni, de asemenea, primul monarh din istoria Marii Britanii uns public la încoronare, un baldachin transparent fiind realizat special.

În mod tradiţional, partea cea mai sacră a evenimentului, când arhiepiscopul de Canterbury toarnă ulei sfânt pe Lingura de Încoronare cu care îl unge pe suveran pe mâini, piept şi cap – este ascunsă publicului printr-un baldachin.

Ce conține uleiul care va fi folosit la încoronarea regelui Charles al III-lea

Uleiul care va fi folosit la încoronarea regelui Charles al III-lea a fost preparat în secret acum 20 de ani, în camera din spate a unei farmacii dintr-un orășel din centrul Marii Britanii, scrie presa britanică.

Cel care l-a pregătit, farmacist şi pastor acum la pensie, a creat amestecul vreme de câteva luni după o reţetă din secolul al XVII-lea, o reinterpretare a rețetei din Biblie create de Moise cu smirnă, scorțișoară și ulei de măsline.

Mark Hutton, în vârstă de 66 de ani, a povestit că a căutat în toată Europa şi în lume ingredientele necesare pentru prepararea uleiului.

Recent, la Ierusalim, Patriarhul grec ortodox şi Arhiepiscopul anglican al Ierusalimului au binecuvântat Sfântul Crism, adică uleiul care va fi folosit pentru ungerea noului cuplu monarhic.

Ce ținută și ce coroană va purta regele Charles

Regele va fi încoronat cu Coroana Sfântului Edward, realizată din aur masiv şi decorată cu peste 400 de pietre preţioase, inclusiv cu rubine, granate şi safire.

Charles al III-lea va sosi la încoronarea sa în uniformă militară, care va constitui principala sa ţinută pentru ceremonie. Aceasta va oferi un aspect mai modern comparativ cu ciorapii şi pantalonii de mătase purtaţi de predecesorii săi.

El va intra în Westminster Abbey purtând Roba de Stat, denumită şi Robă Parlamentară deoarece este purtată la deschiderea oficială a Parlamentului de la Londra.

Citește și:Cum arată apartamentul în care locuiește Loredana Chivu. Are un penthouse luxos pe Șoseaua Nordului și conduce un bolid de 350.000 de euro

Citește și:Cu ce probleme de sănătate s-a confruntat Jeni Nicolau, în ultima perioadă: „M-am speriat, a început atipic’

Detalii despre coroanele purtate de regele Charles și regina Camilla pe 6 mai

Coroana St. Edward a fost scoasă din Turnul Londrei, unde este, de obicei, expusă publicului, pentru a fi ajustată pe măsura lui Charles al III-lea. Cântăreşte mai mult de două kilograme, este făcută din aur masiv pe care safire, rubine și ametiste conturează patru cruci, patru flori de crin şi două arcade.

Coroana este ornată cu o tocă de catifea violet, tivită cu blană de hermină. La rândul ei, în ziua cea mare, regina consoartă, Camilla, va purta coroana reginei Mary, bunica reginei Elisabeta a II-a.

Ce simbolizează accesoriile regale

Regele va sta pe vechiul Scaun de Încoronare din lemn, cunoscut sub numele de Scaunul lui Edward, comandat în 1296 de regele Edward I.

Scaunul de Încoronare a fost realizat din ordinul regelui Edward I pentru a include celebra Piatră Scone (denumită şi Piatra Destinului sau Piatra Încoronării), pe care a adus-o din Scoţia la abaţia Westminster în 1296, unde a lăsat-o în grija abatelui de Westminster.

Regele a comandat în 1300-1301 scaunul magnific de stejar, care a fost pictat de maestrul Walter şi decorat cu modele de păsări, frunze şi animale pe un fond suflat cu aur.

Sceptrul cu Cruce al Suveranului a fost folosit la fiecare încoronare de la urcarea pe tron a lui Charles al II-lea, în 1661. Este menit să reprezinte puterea lumească a suveranului şi este asociat cu buna guvernare. Regelui îi va fi înmânat acest sceptru, având în vârf o cruce şi un altul, cu un porumbel, reprezentând Duhul Sfânt, rolul său spiritual.

Pe parcursul învestiturii, regelui îi va fi înmânat Globul Suveranului, o sferă din aur pe care se află o cruce, care datează din 1661. Menirea acestuia este să îi amintească monarhului că puterea sa este derivată de la Dumnezeu. Globul crucifer este împărţit în trei secţiuni, menite să reprezinte cele trei continente cunoscute în perioada medievală.

Coroana Imperială de Stat va fi purtată de monarh la ieşirea din abaţia Westminster, după încoronare, precum şi cu ocazia deschiderii oficiale a Parlamentului. Rama acesteia este realizată din aur masiv şi este împodobită cu 2.868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde, 269 de perle şi patru rubine. Coroana include Rubinul Prinţului Negru şi Safirul Stuart.