Nu e greu să fii în competiţie cu trei frumuseţi blonde? Te-ai simţit defavorizat de juriu la MasterChef?
Sunt de acord cu tine că sunt trei frumuseţi blonde şi sunt de acord şi cu juriul când spune că în bucătărie sunt în elementul lor. Am ajuns să le cunosc mai îndeaproape pe fete şi am descoperit nişte persoane încântătoare. Nu m-am simţit defavorizat de către juriu nicio clipită, mai ales că au dat impresia că nu sunt uşor influenţabili şi ar fi nedrept pentru fete ca performanţele lor culinare să fie eclipsate de frumuseţea exterioară.
Cu ce fel de mâncare te poţi lăuda că îl prepari mai bine decât o femeie?
Absolut orice fel de mâncare. (râde) Glumesc, nu sunt în colţul misoginilor pe acest subiect. Însă există un adevăr universal valabil: bucătăria este centrul şi sufletul unei case, iar mamele/soţiile sunt stăpânele şi păstrătoarele vetrei. Este un rol esenţial şi extrem de important în dinamica unei familii clasice. Când mama/soţia găteşte cu dragoste, bucatele sunt bune şi familia este sănătoasă. S-a demonstrat ştiinţific legătura dintre starea emoţională, gustul şi proprietăţile unui preparat. Dar bărbaţii au un „je ne sais quoi' atunci când vine vorba despre bucătăreală.
Ce nu ar găti niciodată un ecologist?
Am putea discuta ore în şir pe acest subiect, însă mă ghidez după două linii mari. Gătesc cu ceea ce se află pe piaţă în sezon şi de producţie locală, şi, cel mai important, fără vânat. Nu cumpăr, nu gătesc, evit să mănânc tocmai ca să descurajez acest gen de bucătarie, care se bazează pe exploatarea animalelor sălbatice. Am mâncat în trecut, dar m-am autoeducat în această direcţie. E un sfat pe care îl dau tuturor celor cărora le pasă.
Găteşti mai des acasă de când ai participat la MasterChef?
Familia mea se bucură de talentul meu de bucătar din când în când. Nu gătesc mai des acasă de când am fost la MasterChef, chiar am luat o pauză după ce s-au terminat filmările, pentru că intensitatea cu care s-a gătit acolo m-a scos din zona de confort şi nu mai simţeam plăcerea unei „găteli' în familie. Nu sunt făcut pentru a găti pentru 300 de persoane, însă îi admir mai abitir pe toţi Chef-ii, pentru că abia după această emisiune am putut să îmi dimensionez volumul de muncă şi responsabilitatea pe care o cere această meserie. O să am, în schimb, mai mult curaj să abordez deserturile după emisiune. Se pare că aveam un talent despre care nu ştiam. Mulţumesc, MasterChef!
Ai spus deseori că îţi doreşti un frate sau o surioară pentru fiul tău. Să ne aşteptăm la ceva ştiri de Sărbători?
Da, ne dorim un frate sau o surioară pentru Tedi, însă vrem să mai aşteptăm puţin, până îl dăm la grădiniţă. Îl creştem noi doi singurei şi ne-ar fi foarte greu să ne descurcăm şi cu al doilea în acest format. Este o ambiţie de-a noastră să îl creştem fără bonă, pentru că ne permite timpul. Nu vreau să fac eu pe deşteptul, dar cred că părinţii sunt mai buni şi mai importanţi în creşterea copilului decât oricine altcineva. Este adevărat că ne rămâne foarte puţin timp pentru noi, dar statutul de părinte are satisfacţiile lui. Staţi liniştiţi, repetăm conştiincioşi zilnic, iar când ne vom hotărî, vom şti ce avem de făcut.
Interviu de OANA POPOIAG
Foto DRAGOŞ BORCĂNEA