Ion Caramitru, primul care a vorbit în direct, la Revoluție. Adevărul despre "Mircea, fă-te că lucrezi!"

 Oana Pantazi
.

Ion Caramitru a fost primul care a deschis transmisia live în timpul Revoluție, după fugirea dictatorului Nicolae Ceaușescu la Târgoviște, pe 22 decembrie 1989. Iată ce declara actorul la ani buni după evenimentele care au făcut din el, la vremea respectivă, un adevărat simbol al libertății!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

Pe 22 decembrie, 1989, la ora 12.51, a avut loc prima transmisiune în direct a Televiziunii Române Libere, iar actorul Ion Caramitru, secondat de poetul Mircea Dinescu, a fost primul care a vorbit în direct la Revoluție. Vocea regretatului actor, care a încetat din viață pe 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani, a fost prima care s-a auzit făcută la televiziune, în direct, în ceea ce avea să devină România post-revoluționară.

Ion-Caramitru-Revolutie-Ion-Caramitru-Revolutie-

Ion Caramitru, primul care a vorbit la TV, la Revoluție

Cu siguranță apariția lui Ion Caramitru pe sticlă, la Revoluție, la scurt timp după fugirea dictatorului și a soției sale la Târgoviște, se numără printre cele mai memorabile momente din istoria recentă. În timp ce majoritatea îi priveau cu sufletul la gură, în zonele rurale oamenii erau convinși că privesc o piesă de teatru televizată… Cu toate acestea, în acele momente trăiam cu toții istoria pe viu, iar Ion Caramitru și Mircea Dinescu au devenit adevărate simboluri ale libertății. Regretatul actor a fost cel care a luat primul cuvântul în studioul TVR.

Citește și: Loredana Groza, mesaj sfâșietor după moartea lui Ion Caramitru: „Bună seara, iubite! Te aștept ca din cer…'

Citește și: Care a fost ultima discuție dintre Victor Rebengiuc și Ion Caramitru: „Nici el nu a știut că e bolnav'

Citește și: Ion Caramitru a avut o căsnicie de 45 de ani cu Micaela Caracaș.Cum arată soția regretatului actor

Citește și: Povestea de dragoste dintre Ivan Patzaichin și soția lui!S-au căsătorit la câteva luni de când s-au cunoscut și au fost împreună 46 de ani

Citește și: Ce spune Monica Bârlădeanu despre căsătorie, la 42 de ani:„Un partener trebuie…’/ EXCLUSIV

„Să-nceapă Mircea, că pe el îl cunoaște lumea! Mircea, te prezint și tu scrii, arăți, arăți că lucrezi la un apel!', acestea au fost primele cuvinte ale lui Ion Caramitru, rostite în Studioul 4 al Televiziunii române, în 22 decembrie 1989. Din păcate, fraza spusă de Ion Caramitru la Revoluție a suferit niște modificări, odată cu apariția filmului lui Mihai Tatulici, verbul „a arăta' fiind înlocuit cu „a se face': „Mircea, fă-te că lucrezi!'. Iar astfel sintagma a intrat în dicționarul urban, evident cu sens peiorativ.

Ion Caramitru: „S-a creat un fel de folclor pe tema asta”

Ulterior, Ion Caramitru a povestit cum au stat lucrurile, de fapt, dezvăluind că vorbele sale au fost deformate, intenția fiind cu totul alta, iar sintagma modificată s-a răspândit cu viteza sunetului.

„S-a creat un fel de folclor pe tema asta, „Mircea, fă-te că lucrezi!', și se folosește ca formulă în diferite luări de poziție, de atitudini, când cineva nu face ce trebuie. Și atunci îi spune: măcar fă-te că faci asta…

E un fel de citat, numai că, în condițiile de atunci, când cineva din platou ne-a spus că trebuie să mai așteptăm, că nu avem curent pentru emisie – ceea ce era o minciună, pentru că, de fapt, acele minute au fost folosite pentru a fi filmați prin camere la comanda unora din regie sau mai de sus – or, în acele minute de restriște, uitându-mă în jur și necunoscând pe nimeni decât pe Mircea Dinescu, pe care îl întâlnisem în studio (…) și care avea un carnețel cu el, și-am spus cine va vorbi, ce va spune, tu ești om de condei, scrie ceva, să vedem ce spunem noi aici – noi ajunsesem acolo trandafiri, ca să zic așa.

Când a început tevatura că începem emisia, a uitat carnețelul și îl știți ce temperament are și cum se manifestă, eu am luat carnetul și am spus arată că lucrezi, nu fă-te că lucrezi', a explicat regretatul actor într-un interviu acordat Sandei Nicola, preluat de Digi24.

Cât despre imaginile difuzate atunci, actorul a mărturisit că nu le mai privește, deoarece revoluția din 1989 de ani a fost în zadar.

„Mi-e ruşine! Totul pare inutil. Dacă lucrul ăla ar fi dus la ceva de care să fiu mândru, ar fi fost bine, dar n-a dus. Nu mă uit. Mi-e chiar jenă, de ce să mă uit? Mi-e jenă pentru că lucrurile au evoluat în altă direcţie decât trebuia. Acolo e vorba de întâmplarea istorică la care am fost şi eu martor şi vorbitor şi care n-a dus la ceea ce eu am visat. Să cadă comunismul definitiv, să scăpăm de comunişti şi de securişti. Ei bine, n-am scăpat”, spunea Ion Caramitru într-un interviu pentru Adevărul.




 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton