"Am trăit în iad la Jilava, apoi am ajuns în scaun cu rotile". Ionel Sporea, inventatorul român care a revoluționat tenisul, dezvăluiri tulburătoare despre perioada petrecută în temnițele comuniste / EXCLUSIV

 Radulescu Ruxandra
.

Ionel Sporea, inventatorul român ce a revoluționat tenisul, dezvăluiri tulburătoare despre perioada petrecută în temnițele comuniste. Ionel Sporea, 65 de ani, inventatorul primului robot capabil să antreneze jucătorii de tenis, a fost condamnat la 12 ani de închisoare în timpul regimului ceaușist. Stabilit ulterior în Canada, acesta a decis să-și spună povestea de viață în filmul „Omul fără linia vieții”, ce a avut avanpremiera de gală pe 30 noiembrie.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Ionel Sporea, 56 de ani, este românul care, în epoca comunistă, a inventat lansatorul automat de mingi de tenis de masă, o invenție unică, care în ziua de azi este folosită atât în tenisul de câmp, cât și în alte sporturi. Când Securitatea a aflat că Ionel Sporea primise o ofertă din Belgia, pentru invenția sa, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Destinul lui Ionel Sporea a devenit subiect de film și a fost ecranizat în pelicula „Omul fără linia vieții”, în regia Adrianei Vasilcov. Avanpremiera a avut loc pe 29 decembrie, în prezența lui Ionel Sporea, care este și producătorul și scenaristul filmului. Acesta a dezvăluit, în exclusivitate, pentru Viva.ro, detalii cutremurătoare despre cele mai dificile momente din viața sa.

20231130_180318-120231130_180318-1

Ionel Sporea, inventatorul român ce a revoluționat tenisul, dezvăluiri tulburătoare despre perioada petrecută în temnițele comuniste

Ionel Sporea poate fi considerat un exemplu de forță interioară prin capacitatea sa de a se împăca cu un trecut marcat de traume profunde, dar și prin puterea de a-i ierta pe aceia care l-au condamnat la suferință. Ionel Sporea ne-a vorbit despre momentul când, la sfârșiul anilor 80′, a fost osândit la 12 ani de închisoare, la Jilava, în fortul 13. Sporea fost eliberat după 14 luni, imediat după căderea comunismului.

Citește și: Baritonul Alexandru Constantin, fiul celebrului lăutar Nicu Gigantu, a interpretat excepțional Imnului României, la Parada de 1 Decembrie: „Prima dată, emoțiile au fost ieșite din comun…”

Citește și: Sora Ronei Hartner, acuzații dure la adresa lui Rocco Sedano, după înmormântare: „A zis că vrea să fie alături de fiica lui, dar scopul lui este să o îndepărteze de familie”

Citește și: Chefii demisionari de la Chefi la Cuțite plănuiesc împreună un proiect în online: „Ne gândim să facem ceva împreună, dar vrem să nu ne mai vedem o perioadă. Nu a fost vorba despre bani”

Citește și: Mesajele vedetelor de Ziua Națională a României: „La mulți ani, române, oriunde te-ai afla tu pe acest glob!”. Ce le-au transmis românilor Nadia Comăneci, Cătălin Botezatu, Andreea Marin, Gică Hagi, Connect-R și Smiley

Un iad, având în vedere că iadul este și în rai și pe pământ, am trăit în iad, acolo la Jilava e foarte greu… Acolo erau și oameni nevinovați, oprimati de sistem, care voiseră să treacă granița. Ceea ce am trăit sunt amintiri dureroase, dar nu aș fi putut să trăiesc fără să le scot la iveală și să prezint oamenilor toată această poveste. Ulterior, am fost eliberat pentru că a venit Revoluția,…dar aveam eticheta de pușcăriaș, așa că am decis să emigrez. Dumnezeu m-a învățat să uit și să iert, iar eu i-am iertat pe toți. „, a mărturisit Ionel Sporea pentru Viva.ro.

Acțiunea din filmul „Omul fără linia vieții” este o adaptare a romanului biografic scris tot de Ionel Sporea, „Dincolo de iubire de ură”.

Eu am fost și scenarist și coproducator și a trebuit să îmbin toate aceste roluri. Am scris cartea Dincolo de iubire si ura un roman de 1600 de pagini a fost dificil sa incorporez toate evenimentele,…am avut echipa de la Chisinau care m-a ajutat si actori extraordinari. Au intervenit și situații foarte grele în timpul filmărilor.„, a mai adăugat acesta.

Ionel Sporea, despre accidentul grav care aproape l-a paralizat: „M-a trimis în iad a doua oară”

După Revoluția din decembrie ’89, Ionel Sporea s-a stabilit în Canada, unde locuiește și în prezent. Din păcate, spiritul său a fost din nou pus la grea încercare, când a suferit un grav accident de muncă, ce l-a țintuit vreme de șapte luni într-un scaun cu rotile, iar cinci după aceea s-a putut deplasa doar cu ajutorul cârjelor. La 16 ani de la cumplita întâmplare, Ionel Sporea poate spune că s-a recuperat complet și că cel mai important lucru pentru el este sănătatea.

O altă mare cumpănă a fost atunci când am avut accidentul, în urmă cu 16 ani. Mă aflam în Canada, eram la lucru și o piesă de jumătate de tonă a căzut peste mine,…am ajuns în scaun cu rotile, m-a trimis în iad a doua oară, dar m-am ridicat din nou…„, ne-a mai dezvăluit Ionel Sporea.

Filmul „Omul fără linia vieții”, despre viața inventatorului român Ionel Sporea, premiat la un festival de la Hollywood

Pelicula „Omul fără linia vieții”, regizat de basarabeanca Adriana Vasilcov, a fost premiat la nivel internațional, obținând trei premii la Hollywood Florida Film Festival: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor și Cel mai bun actor – Rareș Andrici.

Filmul are în distribuție actori români (Maia Morgenstern, Carmen Tănase, Eugenia Șerban, Bogdan Medvedi în rolurile principale) dar și actori din Republica Moldova. Lungmetrajul relatează spectaculoasa poveste de viață a lui Ionel Sporea, românul care a inventat lansatorul automat de mingi de tenis de masa și a fost condamnat la închisoare în timpul regimului comunist.

FOTO: VIVA! Facebook (Omul fara linia vieții Official)

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton