Irina Pogonaru – Un artist cu fler la business

 Florentina Liutic
.

Urmând motoul „fă ce-ți place și nu vei munci nici măcar o zi, Irina Pogonaru și-a transformat pasiunea pentru design interior într-un business de succes. În 2016, își dorește să-și extindă afacerea, să călătorească mai mult și să continue să-i ajute pe cei din jur.

 

În 2009, ai lansat Photoliu, un busi­ness de design și producție de mo­bilier. Care au fost cele mai mari provocări cu care te-ai confruntat la început?

Pe vremea aceea, eram studentă la Lon­dra și am pornit proiectul Photoliu într-o vacanță de vară, mai mult în joacă. Un fo­toliu pe care îl creasem pentru dormitorul meu a atras reacții entuziaste din partea prietenilor așa că am decis să lansez un site „de test, o versiune rudimentară a site-ului www.photoliu.com de astăzi. La câteva luni am fost contactați de revista Elle Decoration și ni s-a propus un ma­terial – iar de atunci am rămas chitită pe ideea că mă voi întoarce în țară după ter­minarea studiilor și voi pune pe picioare afacerea, ceea ce s-a și întâmplat la finele lui 2012. Cât despre provocări, munca mea e o pendulare continuă între dorința de a-mi ajuta clienții să creeze produ­se unice și nevoia de a avea un business sustenabil, predictibil și eficient. În același timp, îmi place enorm ceea ce fac, așa că nici o provocare nu e prea mare.

 

Te-a copleșit vreodată teama de eșec sau de ce ar putea spune ceilalți? Te-a împiedicat nesiguranța să acționezi într-o anumită direcție?

E natural să ai frici, mai ales atunci când construiești un model de business de la zero, fără puncte de referință clare și asumându-ți riscuri considerabile. Pen­tru mine a fost important să mă detașez în egală măsură și de critică și de laude. Mi-am propus ca laudele primite pentru munca mea să fie cireașa de pe tort în loc ca ele să îmi determine parcursul. Nu îmi doresc să fac lucruri doar în scopul de a fi plăcută. În același timp, critica nu doare decât atunci când e oglindirea unui lucru pe care îl cred și eu despre mine însămi. Încerc să selectez strict criticile construc­tive și să le folosesc pentru a îmbunătăți business-ul pe care îl conduc, însă pe res-tul aleg să le ignor – e vorba de igienă emoțională.

 

Ești pasionată de design interior și artă, în general, dar conduci de câțiva ani o afacere de succes. Unde se întâlnesc în cazul tău este­tica și măiestria antreprenorială?

Îmi place să spun că mi-am construit universul profesional la intersecția dintre arta vizuală și antreprenoriat. Am studiat Management la Londra și Paris, dar îmi face o plăcere nebună să cutreier galeriile de artă și să citesc reviste de design interi­or. Ca formare, sunt un manager care a găsit să facă din pasiune un business, dar și un decorator de interior care înțelege importanța randamentului investiției pentru client. Această dualitate nu mă incomodează, ba este chiar sursa entuzi­asmului cu care mă trezesc dimineața. Nu mă văd făcând altceva, ba mai mult: îmi doresc să extind business-ul într-unul de servicii integrate de design interior. Am amenajat deja un apartament cu trei ca­mere, o garsonieră și un birou, iar solicită­rile clienților îmi confirmă direcția.

 

Când ți-am propus să fii alături de noi, la cea de a treia ediție a VIVA! Charity Gala, ai acceptat imediat și ai donat scaunul Lana pentru Photoliu. În ce măsură este important pentru tine să-i ajuți pe cei aflați în suferință?

Actele de caritate în cazul meu își au sursa în conștientizarea faptului că sunt un om privilegiat, că nu am absolut niciun merit în a mă fi născut sănătoa­să, cu un acoperiș deasupra capului și cu acces la educație. Mi se pare natural să încerci să faci mereu ceva, cât de mic, de a-mi ajuta clienții să creeze produ­se unice și nevoia de a avea un business sustenabil, predictibil și eficient. În același timp, îmi place enorm ceea ce fac, așa că nici o provocare nu e prea mare.

 

Care sunt cele mai importante calități umane pe care le apreciezi la cei cu care lucrezi, la membrii familiei, la oameni în general?

Apreciez cu precădere integritatea, loiali­tatea și omenia. Sunt impresionată mereu atunci când oamenii aleg să acționeze corect în detrimentul câștigului personal. În același timp, apreciez oamenii deschiși la minte, care îmbrățișează diferențele, refuzând să discrimineze pe bază de gen, religie sau orientare sexuală.

 

Ai fost vreodată tu însăți într-o situație în care să ai nevoie de spri­jinul necondiționat al celor din jur?

Cred că sunt într-o asemenea situație în permanență! (râde) Părinții și soțul meu sunt stâlpii pe care mă bazez mereu și care îmi dau elan să perseverez atunci când mă simt pierdută.

 

Pasiunea pentru design se ghicește din stilul tău vestimentar. Ce bran­duri și designeri îți plac?

Îmi plac foarte mult câțiva designeri români: Andreea Bădală (Murmur), Maria Lucia Hohan, Ioana Ciolacu, Andra Andreescu și ZARUG. Apoi, îmi place să combin piese de la &OtherStories cu accesorii Céline, Marni și Mansur Gavriel. Iar pantofii Gianvito Rossi sunt slăbiciunea mea.

 

Unde îți place să faci shopping?

Soacra mea locuiește la Milano și știe toa­te secretele orașului, așa că am noroc să descopăr noi buticuri de fiecare dată când o vizităm. În același timp, Londra rămâ­ne locul pe care l-aș alege oricând pentru un weekend break, poate și pentru că mi-a fost casă în perioada studenției.

 

Apropo de stil, care este designul interior al casei tale?

Apartamentul în care locuim este în reno­vare continuă – mereu schimb, adaug și înlocuiesc piese din casă, mai ales scaune de la Photoliu. Îmi definesc stilul ca fiind modern transitional cu focus pe contrast și culoare. Mă regăsesc în anumite aspecte ale designului de interior din anii ’80, îmi place arta contemporană non-figurativă și prefer o paletă cromatică cu contraste interesante. Îmi place catifeaua în cu­lori tari sau pastelate, scaunele și fotoliile stil Ludovic al XV-lea și al XVI-lea în combinație cu piese de mobilier moder­ne, tapițeriile într-o varietate de țesături texturate, pernele decorative, printurile de inspirație botanică sau cele geometri­ce, accesoriile aurii sau de bronz, marmu­ra alb/gri, texturile metalizate, detalii in­spirate din Art Decó, piesele de mobilier cu finisaj de oglindă.

 

Anul acesta te-ai căsătorit cu iubitul tău, Tudor Georgescu, într-un ca­dru superb pe malul Lacului Como. Cine a ales acest loc inedit?

Părinții lui Tudor locuiesc în Italia, iar noi avem foarte multe amintiri îm-preună din zona lacului Como, așa că alegerea Villei Erba a fost una naturală pentru noi. A fost într-adevăr un cadru de poveste și, deși toate prognozele meteo ne asigurau că va ploua, am avut vreme perfectă!

 

Obișnuiți să vă faceți surprize ieșite din tipare?

Am învățat în ultima perioadă să prețuim mai mult experiențele trăite îm­preună decât cadourile materiale. Anul acesta am rămas amândoi cu o amintire frumoasă după un zbor cu balonul în Cappadocia.

 

Cum ați petrecut Sărbătorile?

Acasă, în familie. În perioada Sărbătorilor se întorc toți prietenii noștri care locuiesc în străinătate, așa că am petrecut foarte mult timp și cu ei!

 

Care sunt cele mai importante dorințe care ai vrea să ți se îndeplinească în 2016?

Îmi doresc să călătoresc, să citesc mai mult și să fac mai multe pentru cei din jur.

 

CLAUDIA COJOCEA Foto ȘTEFAN DANI

 

Stilist: SILVIA CRISTESCU

Machiaj: ALEXANDRA CRĂESCU

Vestimentație: Max Mara Weekend, Ioana Ciolacu, Zara, Marks & Spencer, garderoba personală

 

 

 

 

  

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton