Iris Apfel, un adevărat icon al modei și femeie de afaceri, a murit la 102 ani. Povestea de viață impresionantă a „reginei nonagenare a stilului”

 Miniosu Alexandra
.

Iris Apfel, un adevărat icon al modei, dar și o femeie de afaceri de succes, a murit la vârsta de 102 ani, în noapte de vineri spre sâmbătă. Aceasta și-a dat ultima suflare în locuința ei din Palm Beach, Florida. Vestea tristă despre decesul „starletei geriatrice' a fost făcută publică pe pagina ei de Instagram, cu o imagine în care ea apare îmbrăcată într-o rochie glam, neagră și aurie, și purtând ochelarii negri care o caracterizează. Ulterior, un purtător de cuvânt a confirmat moartea acesteia pentru New York Times. Iată ce poveste uluitoare de viață a avut!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Șarm, autoironie, originalitate, excentricitate, carismă cât cuprinde – acesta a fost secretul succesului de care s-a bucurat Iris Apfel, devenită model din întâmplare, la 83 de ani… Ajunsă chiar și la 102 ani, femeia a demonstrat că stilul nu are vârstă, a sfidat trecerea timpului cu grație și și-a trăit fiecare zi cu pasiune, până ce s-a stins din viață zilele trecute, în casa ei din Florida.

iris-apfel-1iris-apfel-1

Dacă nu ai auzit până acum despre Iris Apfel – ceea ce e greu de crezut –, imaginea excentricei nonagenare te poate lăsa fără cuvinte… Ochelarii ei supradimensionați, cu ramă neagră, hainele extravagante și extrem de colorate, dar și bijuteriile statement te fac rapid să înțelegi de ce simpatica bunicuță' a fost un adevărat style icon, trendsetter și influencer pe Instagram. Iris a dovedit, fără doar și poate, până în ultima sa clipă, că vârsta e doar un număr și că poți să arăți senzațional și să te simți bine în pielea ta chiar și la 102 ani.

Citește și: Bianca Drăgușanu își vinde apartamentul din Dubai. Cum arată și ce view are: „Prețul este foarte bun și…„ / Vrea să își cumpere casă în România

Citește și: Florin Ristei a spus motivul real pentru care s-a despărțit de Naomi Hedman: „Am suferit. Am iubit. Nu a vrut niciunul să…”

Citește și: Anca Serea a ajuns cu trei dintre copii la spital, în miez de noapte. Ce diagnostic au primit: „O noapte de pomină, extraordinar de grea. Veștile nu sunt bune. Din păcate…„

Citește și: Roxana Vancea și Dragoș Paiu s-au căsătorit religios: „Inima plină toată'. Deputata PSD Laura Vicol le-a fost nașă, iar Anda Adam și Yosif Mohaci s-au numărat printre invitați

Prima achiziție – 65 de cenți

Iris Barre s-a născut în Astoria, Queens (New York), pe 29 august 1921. A fost copil unic la părinți și a crescut la o fermă, alături de părinții și bunicii ei. Gustul ei pentru modă a ieșit în evidență încă de la 11 ani, când, spre deosebire de partenerii ei de joacă, prefera să cumpere accesorii, și nu jucării. Pe vremea aceea, puteai călători cu metroul cu doar 25 de cenți, așadar în fiecare săptămână vizitam altă zonă a New York-ului – Chinatown, Yorkville, Harlem sau Greenwich Village', mărturisea Iris.

Într-una dintre escapadele sale prin oraș, a descoperit un magazinaș old-fashion, care, spunea ea, i s-a părut a fi Peștera lui Aladin. Patronul, un domn stilat, care purta monoclu, o trata ca pe o mică prințesă de fiecare dată. Cu toate acestea, a fost uimit să vadă că Iris nu era interesată de pijamalele cu pisici, ci de accesorii. Drept urmare, micuța a făcut atunci prima ei afacere – a cumpărat o broșă superbă pe care a dat doar 65 de cenți. Anii au trecut și dragostea tinerei newyorkeze pentru frumos a rămas neschimbată. Iris a studiat Istoria Artei la Universitatea din New York, iar apoi a mers la Școala de Arte din Wisconsin. Mai apoi, și-a folosit cunoștințele despre modă și îndrăznețul simț al designului în munca de editor la Womens Wear Daily… Dar acesta a fost doar începutul, iar viitorul ei încă se scrie!

O iubire de o viață

Iris l-a întâlnit pe Carl Apfel, bărbatul vieții ei, în timp ce se afla la un resort din Lake George, în nordul statului New York. Povestea lor de dragoste a evoluat fulgerător, după cum povestea Iris cu umor, cu ceva vreme înainte ca aceasta să moară.

„Prima noastră întâlnire a avut loc de ziua lui Christophor Columb. De Ziua Recunoștinței, Carl m-a cerut de soție. De Crăciun, am primit inelul. De ziua lui George Washington ne-am căsătorit'. De altfel, simțul umorului a fost liantul perfect, care a făcut ca mariajul lor să reziste până când Carl și-a părăsit sufletul-pereche, cu doar trei zile înainte de a împlini 101 ani…

Era ceva la ea care m-a atras. Și e încă acolo', mărturisea Carl într-un documentar despre viața lor. Awww, pisoiașul meu…' comenta Iris, încântată. Iar eu credeam că e cool și drăgălaș, și mai gătea și mâncare chinezească, așa că nu mi-aș fi putut dori mai mult', a conchis ea.

Nunta lor a avut loc în februarie 1948, iar Iris mărturisea că nu și-a dorit să fie mireasă, pentru că ar fi preferat să facă altceva cu banii. Dar cum părinții și bunicii au vrut nuntă, cei doi îndrăgostiți au organizat un eveniment modest, la care au participat doar 125 de persoane. Cât despre rochia de mireasă, aceasta a fost din dantelă roz, pentru că Iris, fire practică, a spus că nu-și dorea ca, după ceremonie, să o pună la păstrare… Pantofii din satin roz i-a păstrat, deoarece, spunea ea, dacă trăiești îndeajuns de mult, moda revine'.

Model din întâmplare

Parteneriatul dintre Iris și Carl s-a consolidat și pe partea de afaceri, cei doi soți fondând împreună una dintre cele mai respectate companii de design interior și textile între anii 60-90 – Old World Weavers. Prin intermediul acestui business, Iris a avut oportunitatea de a lucra cu nouă președinți americani, fapt ce i-a adus supranumele de „Prima Doamnă a Textilelor'. Nenumărați designeri celebri au apelat la ei, iar unele dintre cele mai importante clădiri din New York și Washigton, inclusiv Metropolitan Museum of Artși Casa Albă, au fost redecorate cu ajutorul lor. Chiar și Jackie Kennedy a lucrat cu Iris Apfel și cu soțul ei, după ce a devenit Prima Doamnă a Statelor Unite.

Cu toate acestea, până la 83 de ani Iris s-a menținut oarecum low profile, fiind cunoscută cu precădere în domeniul ei de activitate. Întâmplarea a făcut ca, în 2005, extravaganța sa să devină subiectul unei expoziții, în cadrul New York Metropolitan Museum of Art. Prezentarea urma să fie construită în jurul jurul accesoriilor lui Iris, dar curatorul i-a sugerat ulterior să îmbrace manechinele chiar cu hainele ei. Show-ul a fost incredibil, și astfel Iris și-a făcut debutul în lumea fashion.

„Faptul că am devenit un style icon după ce am împlinit 90 de ani a fost o întâmplare, un accident. Dacă cineva mi-ar fi spus acum 20 de ani că așa va arăta viitorul meu, i-aș fi spus că delirează', mărturisea Iris Apfel.

More is more'

De-a lungul timpului, Iris, supranumită și „geriatric starlet', și-a impus stilul vestimentar și nu a abdicat de la excentricitate și de la dragostea pentru culori nicio clipă. Abordarea ei fabuloasă more is more & less is a bore' se bazează pe contrastul perfect dintre minimalism și opulență. Hainele vintage și outfiturile de brand sunt combinate într-un stil unic cu outfituri cu model tribal și produse cumpărate din magazinele de chilipiruri, iar apoi accesorizate cu bijuterii îndeajuns de voluminoase pentru a scufunda o navă de dimensiuni mici… Iar ca final touch, semnătura ei personală și inconfundabilă – ochelarii cu rame supradimensionate.

Cred că cel mai greșit pas pe care îl fac oamenii în privința modei este că se uită în oglindă și văd pe altcineva sau văd ceva care nu există. Trebuie să te joci cu un outfit, e ca și cum ai picta un tablou', spunea Iris.

Pe de altă parte, ea susținea că stilul nu poate fi învățat, iar modul în care se îmbrăca regretata afaceristă este cel mai bun exemplu. Pentru ea, stilul însemna atitudine, atitudine, atitudine'. „Unii dintre cei mai stilați oameni pe care îi cunosc nu aveau bani și nici haine frumoase, dar aveau o atitudine și un mod de a se comporta care îi făcea să arate senzațional. Moda o poți cumpăra, dar stilul e ceva ce trebuie să posezi. Este în ADN-ul tău'.

Pe val la 102 de ani

Chiar dacă stilul ei excentric a fost nu o dată contestat, Iris și-a văzut nestingherită de viață, până la urmă nu poți mulțumi pe toată lumea… Faimosul style icon a devenit, în 2014, subiectul documentarului eponim, care i-a surprins viața nefiltrată, ulterior a lucrat cu celebrul brand de cosmetice MAC pentru o colecție de machiaje, cu Kate Spade și Alexis Bittar, a fost pe coperta Dazed & Confused, a prezentat modă pentru mai multe branduri, printre care și Blue Illusion, și a semnat cu IMG Models la 97 de ani!

După moartea soțului ei, Iris continuă să trăiască în apartamentul din New York și, până să înceapă pandemia, a avut o viață socială extrem de activă, fiind nelipsită de la New York Fashion Week și participând la ședințe foto și emisiuni. A rămas extrem de activă pe contul de Instagram, unde are 3,1 milioane de fani, și, ca să nu se plictisească din cauza carantinei, a scos și o carte de colorat pentru adulți. S-a îmbrăcat la fel de excentric și la 102 de ani, însă a avut totuși niște tabuuri legate de vârstă, cum ar fi genunchii dezgoliți la 70 de ani sau rochiile fără bretele.

Cred că să încerci cu disperare să pari cu câțiva ani mai tânără de cât ești te poate face să arăți mai bătrână. Fiecare vârstă are frumusețea ei. Când ești tânără, poți să profiți și să-ți expui trupul. Pe măsură ce îmbătrânești însă, nu mai poți sfida gravitația. Îți poți face un lifting facial dacă dorești, însă dacă ai peste 80 de ani nimeni nu va crede că ai 32. Vei arăta stupid. Este o vanitate ridicolă'.

Iris a fost cel mai bun exemplu că poți arăta bine și la 20, dar și la 90 de ani, chiar și la 100, pentru că… „Viața este gri și anostă. Lasă măcar hainele să fie culoarea din ea!'

Sursă foto: Instagram

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton