Jane Birkin a murit la 76 de ani! Cum s-a născut celebra geantă Hermès care-i poartă numele și al cărei preț ajunge până la 500.000 de dolari

 Dumba Gabriela
.

Jane Birkin, actrița de origine franco-britanică ce a marcat cultura pop, s-a stins din viață la Paris, la vârsta de 76 de ani. Dincolo de cariera de actriță și cântăreață, Jane Birkin a fost cunoscută și pentru celebra geantă Hermès care îi poartă numele, un accesoriu de lux râvnit de femeile din lumea întreagă. Iată cum s-a născut geanta al cărei preț poate ajunge și la jumătate de milion de dolari pentru edițiile limitate!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Cunoscută pentru timbrul inconfundabil al vocii sale, Jane Birkin a format un cuplu celebru alături de cântărețul și compozitorul Serge Gainsbourg, alături de care a trăit o poveste de dragoste rămasă în istorie, chiar şi la 40 de ani de la despărţirea lor. Starul și-a împrumutat numele faimoasei genți Hermès Birkin, care poate costa de la câteva mii de dolari (cele la mâna a doua) și până la jumătate de milion de dolari.

Singers Serge Gainsbourg and Jane Birkin, late 1960s or early 1970s.Singers Serge Gainsbourg and Jane Birkin, late 1960s or early 1970s.

Cum s-a născut geanta Hermès Birkin. Jane Birkin a murit la Paris

Siluetă androgină, pomeţii înalţi, ochii mari, expresivi, de păpuşă, accentul irezistibil, şoptit, spontaneitatea nefiltrată şi stilul vestimentar fără cusur au făcut din Jane Birkin o divă a lumii şi un fashion icon.

Minimalismul, eleganţa şi rafinamentul i-au definit stilul. Actriţa a transformat blugii şi tricourile albe în rafinament, cu accesorii simple şi coşul de răchită în mână. Asta înainte de celebra geantă care avea să-i poarte numele.

Jane Birkin a fost cea care l-a inspirit pe directorul executiv al casei de modă Hermès să confecţioneze o geantă în exclusivitate pentru ea. În anul 1981, Jean-Louis Dumas, directorul executiv al Casei Hermes calatorea pur intamplator in avion alaturi de actrita Jane Birkin. Aceasta si-a asezat geanta de mana in compartimentul destinat pentru astfel de bagaje, insa aceasta a cazut si tot continutul gentii s-a imprastiat in avion.

„Aveam o agendă, ca de obicei. O geantă plină de hârtii, iar totul a căzut pe jos. Le-am ridicat şi el a spus că ar trebui să ai buzunare unde să îţi pui agenda. I-am spus „Ce poţi face? Hermes nu face genţi cu buzunare.” Atunci el a spus „Eu sunt Hermes!”.

Atunci i-am dat agenda şi i-am spus că dacă poţi face o geantă cu buzunar, ar fi minunat. Am făcut o schiţă, a luat-o cu el, iar o lună mai târziu am primit un apel în care îmi spuneau să vin să mă uit la geantă. Mi-au spus dacă o pot numi după mine. Am fost flatată. Când cineva spune pentru ce eşti cunoscută aş putea să spun pentru geantă”, mărturisea Jane Birkin.

În anul 1984, Hermes s-a inspirat dintr-un model al anilor 1892 şi a creat special pentru actriţă o geantă neagră din piele foarte încăpătoare. De atunci geanta Birkin, aşa cum a fost denumită, a devenit un fashion icon.

Astăzi genţile Birkin sunt de regulă confecţionate în funcţie de comenzile speciale ale clientelei exclusiviste, unele au dimensiuni mai mici, iar altele sunt încrustate cu diamante și ajung la un preț amețitor, de 500.000 de dolari. Un accesoriu specific acestor genţi este micuţul lacăt, care de regulă este placat cu aur alb.

Citește și:‘Am sperat la relații civilizate și decente, dar din păcate nu…’ Oana Roman și Marius Elisei au probleme din nou, la 7 luni de la despărțire

Citește și:Dan Negru intervine în scandalul azilelor groazei: „Noi suntem singurii care punem riduri pe sufletele bătrânilor’

Citește și:Cum se îmbracă Dana Budeanu în vacanță. A atras toate privirile cu aceste două ținute

Jane Birkin a trăit o fabuloasă poveste de dragoste cu Serge Gainsbourg

Englezoaica mutată în Franţa, cântăreaţă si actriţă, muză şi iubită a lui Gainsbourg.

„Ne-am cunoscut pe platoul de filmare. Ea a crezut că sunt urât şi nici eu nu am crezut că ea e prea atrăgătoare. Lucrurile s-au schimbat în timpul filmărilor”, spunea Serge Gainsbourg.

În 1969, cei doi au cucerit şi scandalizat în egală măsură lumea cu melodia „Je t’aime, moi non plus”, cu o copertă pe care se putea citi numai „interzis celor sub 21 de ani”. O piesă scrisă iniţial pentru fosta iubită a lui Gainsbourd, Briggite Bardot.

Vaticanul a calificat piesa drept obscenă, BBC a interzis-o, dar Gainsbourg a vândut 6 milioane de exemplare în toată lumea, potrivit observatornews.ro.

Au trăit împreună 13 ani, iar din relaţia lor pasională s-a născut Charlotte Gainsbourg. În 1980, Jane Birkin l-a părăsit din cauza bețiilor lui, dar au rămas prieteni. Cuplul a avut o fiică, Charlotte Gainsbourg, care este o actriță și cântăreață premiată.

„Cea mai franțuzoaică artistă britanică”

Printre filmele în care Jane Birkin a jucat se numără Blow Up (1966), Death on the Nile (1978) și Evil Under the Sun (1982). Ea a fost, de asemenea, model și a ajuns să fie privită pe scară largă ca un creator de tendințe în modă, inspirând poșeta Birkin, un stil pus în producție de Hermes.

Menna Rawlings, ambasadorul britanic în Franța, i-a adus un omagiu pe Twitter, descriind-o ca fiind „cea mai franțuzoaică dintre artiștii britanici”.

În septembrie 2021 a suferit un accident vascular cerebral, ceea ce a forțat-o să anuleze o apariție planificată la un festival de film american.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton