Loredana Dinu, scrimeră laureată cu aur la JO, a povestit cum a revenit în competiții după ce s-a retras din sport: „Nu toate colegele mele au simțit nevoia să se ducă la psihoterapeut, dar eu mi-am dat seama că de la un nivel încolo nu mă pot ajuta singură și nu știu cum să gestionez lucrurile acestea"

 Tudorache Simona
.

Loredana Dinu a început să facă scrimă încă din copilărie și și toată munca i-a fost răsplătită prin aurul olimpic de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016. A cunoscut multe trăiri, dar a încercat să rămână de fiecare dată ancorată în realitate. A trecut prin multe momente complicate, prin competiții care au încercat-o din plin, dar nu a capitulat.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI

A renunțat la sportul de performanță, apoi a revenit, pentru că a înțeles că poate face mult mai multe. Recunoaște că a apelat la psiholog pe parcursul mai multor ani. Astfel a reușit să depășească teama de eșec, să aibă încredere în propriile forțe. Nu a fost ușor, dar a reușit. Concurența a făcut-o să se antreneze tot mai mult, pentru că presiunea era mare, dar asta a ajutat-o să evolueze.

loredana-dinu-765loredana-dinu-765

Loredana Dinu a apelat la psiholog ca să reușească în competiții

În jurul vârstei de 18 – 19 ani, în perioada în care se pregătea pentru bacalaureat, a căutat singură un psihoterapeut și a mers la ședințe individuale. Presiunea de a fi cât mai bună era o povară.

„Nu, nu i-am cerut sfatul antrenorului. Pur și simplu m-am ocupat personal. Atunci nu exista această cultură de a merge la psiholog sau psihoterapeut. În general, antrenorul ne ajuta din mai multe puncte de vedere și nu delimitam clar lucrurile. Nu știu cum de m-am orientat singurică să merg la terapie, dar am avut un mare noroc să găsesc o doamnă foarte bună, foarte bine pregătită, care m-a ajutat foarte mult în acea perioadă. În fiecare etapă de vârstă, sportivul trece în general prin anumite lucruri, provocări specifice.

Scrima este un sport foarte încărcat emoțional, treci printr-un carusel de emoții și din cauza faptului că este atât un sport individual, cât și unul de echipă, iar la individual adversele tale sunt cele care îți sunt colege în lotul național sau olimpic. Eu sunt fericită că am făcut parte dintr-o generație în care majoritatea fetelor și-au dorit mereu să fie pe primul loc. Era o concurență foarte, foarte ridicată, iar presiunea asta de a fi întotdeauna mai bună, de a face mai bine, de a fi văzută a fost o povară pentru mine, însă m-a și determinat să evoluez foarte mult', spune Loredana Dinu pentru Adevărul.

Cum a depășit Loredana Dinu momentele complicate

Fiecare luptă a trecut-o prin anumite stări. De multe ori a avut ca adversară o colegă, cu care apoi a trebuit să facă echipă împotriva altor țări.

„În prima zi de competiție poți să te întâlnești cu o colegă și câștigă cea care este în cea mai bună formă la momentul acela, iar a doua zi trebuie să faci echipă cu ea pentru a învinge alte țări. Nu este foarte ușor să intri în aceste stări foarte diferite. Nu te învață nimeni cum să gestionezi toate sentimentele acestea. Bineînțeles, ai suportul antrenorului, al echipei care este în jurul tău, dar cred că ai nevoie să lucrezi mai în profunzime cu tine.

Nu toate colegele mele au simțit nevoia să se ducă la psihoterapeut, dar eu mi-am dat seama că de la un nivel încolo nu mă pot ajuta singură și nu știu cum să gestionez lucrurile acestea. Și astfel am apelat la oameni care au fost specialiști și m-au ajutat extrem de mult să depășesc unele momente și perioade încărcate în care, nu neapărat că suferisem o accidentare, ci nu mai știam să gestionez relațiile, poate cu antrenorul, cu celelalte colege„, mai spune ea.

Loredana Dinu s-a retras din sport, apoi a revenit și a luat aurul olimpic

S-a retras din sportul de performanță, dar apoi a revenit și a câștigat aurul olimpic. Crede că cel mai mult a înțeles atunci când a ajutat-o psihologul.

„În acea perioadă, eram deja o vârstă matură, citeam diverse cărți, îmi știam foarte clar obiectivul și atunci, în 2015 – 2016, am resimțit cel mai mult beneficiile lucratului cu psihoterapeuți și diverși specialiști. A fost o perioadă foarte intensă. Știam că este ok să nu rezonez chiar cu toată lumea din echipă și nu mă refer la conflicte, ci la modul în care să îmi gestionez anumite emoții astfel încât să îmi creez o stare de bine tot timpul. Revenirea în sportul de performanță la un asemenea nivel a fost una cumva firească pentru că venea în urma pregătirii pe toate planurile.

În primul rând, vorbim despre pregătirea din sală pentru care m-am dedicat total. Dar am avut înțelegere și din partea familiei și pur și simplu nu m-au încărcat cu alte sarcini, m-au lăsat să fac ce avem eu de făcut. În același timp, am lucrat foarte mult pe zona de pregătire fizică pentru că trebuia să îmi revin rapid. Însă, ceea ce a fost de asemenea foarte important pentru mine a fost faptul că lucram foarte mult și pe zona psihică, citeam foarte multe cărți de dezvoltare personală, le reciteam, îmi subliniam idei, lucram cu Alina și puneam în practică diverse metode care pentru mine au funcționat, dar continuam și terapia tetha feeling', adaugă Loredana Dinu.  

Citește și: David Popovici și-a cumpărat un telefon Nokia de 100 de lei, ca să stea departe de social media: „Mă joc Snake în metrou, în rest merge doar sunat'

Citește și: De ce a ales Simona Amânar gimnastica: „Nu s-a gândit nimeni că voi deveni cea care va îngenunchea Rusia, China, SUA, Australia de atâtea ori, că voi deveni numărul 1”. Cât de mult a muncit pentru a-și îndeplini visul de a avea o săritură care să-i poarte numele / EXCLUSIV

Citește și: Actrița Lia Sinchevici s-a căsătorit cu Alex Calancea într-un cadru de poveste: „Nunta a fost trei zile și trei nopți! Am făcut la Snagov cununia civilă, cununia religioasă la Iași și petrecerea moldovenească am făcut-o peste Prut'

Citește și: Maria Constantin l-a înșelat pe Dacian Varga cu actualul soț, Robert Stoica: „Să testez și eu, să văd cum e. Da, am înșelat. A fost o nebunie și am ajuns măritată”

Citește și: Gabi Bădălău dezvăluie cât de costisitoare e relația cu Bianca Drăgușanu: „Sunt generos cu femeile din viața mea. Încerc să o surprind…' / Cum o răsfață și ce cadouri îi oferă

Cum a tratat Loredana Dinu fiecare victorie

Loredana Dinu a rămas cu picioarele pe pământ după fiecare victorie. A știu să gestioneze fiecare reușită, apoi a revenit la viața de dinainte de competiții fără vreun sentiment de grandomanie.

„Dacă ai o educație bună, cred că rămâi foarte ușor ancorat pentru că îți dai seama că toate acele emoții și toată acea bucurie sunt de moment, apoi scad ușor-ușor în intensitate și te întorci la viața ta de dinainte, revii cu picioarele pe pământ. Eu m-am întors cu picioarele pe pământ, am fost pur și simplu același om de dinainte, fără să mă cuprindă vreun sentiment de grandomanie. Dacă ai o educație bună, lucrurile astea nu te schimbă în rău, dimpotrivă, te aștepți să evoluezi și să devii o variantă din ce în ce mai bună și realizezi foarte bine cam ce ai făcut și la ce a adus ca să știi să le mai aplici și în alte zone.

Într-adevăr, tot ce am obținut atunci mi-a indus dorința ca, orice s-ar întâmpla sau în orice punct al vieții mele aș fi, să vorbesc despre sport și să încurajez copiii care vor să fac asta de câte ori am ocazia, să îi sprijin pe cei care trec prin momente dificile. Bineînțeles, acel moment a venit și cu mai multă expunere, dar nu m-a schimbat, nu mi s-a urcat la cap. De obicei, sportivilor de performanță nu li se întâmplă asta, ci o iau ca pe o piatră de temelie pe care au pus-o în dezvoltarea lor și li se deschid noi oportunități sau ocazii să facă lucruri și mai frumoase, să ofere și ei mai departe', mai spune Loredana Dinu.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton