Maia Morgenstern povestește chinurile prin care a trecut după ce a jucat în Patimile lui Hristos. Una dintre cele mai cunoscute actrițe din România este Maia Morgenstern. Aceasta a avut parte de o viață extrem de dificilă și a fost supusă multor chinuri din cauza faptului că este evreică. Recent, invitată la podcastului lui Mihai Morar, ea a discutat despre cele mai grele momente din viața sa.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Maia Morgenstern este una dintre cele mai iubite actrițe din România. Deși la acest moment se bucură de un succes incredibil, fiind respectată și apreciată de publicul larg, în urmă cu câțiva ani aceasta a trecut prin chinuri cumplite. După ce a interpretat rolul Fecioarei Maria din filmul Patimele lui Hristos, celebra actriță a fost supusă unor judecăți extrem de dure. Ea a fost chiar agresată fizic din cauza faptului că este evreică.
Aceasta a povestit inclusiv câteva fragmente dureroase din copilăria sa. Se pare că bunicul ei a fost unul dintre evreii asasinați la Auschwitz, iar tatăl ei este unul dintre puținii oameni care au făcut față Holocaustului.
Citește și: Maia Morgenstern, certată de oameni, în metrou:„Ce cauți printre oameni dacă…'
Citește și: Maia Morgenstern are COVID-19:„Am fost la spital'
Citește și: Actrița Michaela Prosan a născut.Prima imagine alături de bebeluș
Citește și: De ce a lipsit Adela Popescu de la Vorbește Lumea:„Sperăm să…'
Maia Morgenstern povestește chinurile prin care a trecut după ce a jucat în Patimile lui Hristos
Maia Morgenstern, în cadrul podcastului susținut de Mihai Morar, a povestit despre cele mai crunte experiențe ale vieții sale. Aceasta a menționat că a avut parte de foarte multe prejudecăți violente după ce, în 2004, a interpretat rolul Fecioarei Maria în filmul Patimile lui Hristos. Se pare că totul a pornit după ce s-a aflat că o femeie evreică a interpretat o figură simbolică pentru Creștinism.
„Sunt bântuită de emoții și așa va fi, depind de percepția și de acceptarea celorlalți. Și-atunci ce am eu de făcut? Să mă pregătesc. Frica mi-a arătat care sunt zonele sensibile, vulnerabile, nepregătite, unde trebuie insistat, după părerea mea. Așa aș face eu, așa mi-a fost mie bine, așa m-am simțit apărată, pregătită, respectând pe cei care vin în fața mea. A fost complicat, am fost și agresată la propriu, și fizic, și scuipată, și zgâriată. Eu cred ca au fost furtuni, nedreptăți, lucruri, care m-au durut la fel de tare, poate mai mult', a povestit ea.
„Pe bunicul l-am găsit pe listele celor asasinați la Auschwitz'
Se pare că viața marei actrițe Maia Morgenstern nu a fost atât de ușoară pe cât se așteaptă publicul. În timpul filmărilor pentru „A șaptea cameră', o peliculă ce are la bază tema Holocaustului, actrița a descoperit că numele bunicului său se află pe lista celor asasinați la Auschwitz.
„Bunicul meu din partea tatălui, Aaron Morgenstern, a pierit în timpul Holocaustului, la Auschwitz. Ei l-au așteptat, sperau să vină, într-o zi să sune la ușă. Tata spunea că atâta vreme cât nu știa date concrete că a murit, el l-a așteptat. Eu l-am căutat și l-am găsit în arhivă, pe listele celor asasinați la Auschwitz. Tata trăia încă și i-am spus. Filmam pentru producția , unde am filmat la Auschwitz, și ni s-a dat permisiunea să filmăm doar între cele două garduri de sârmă ghimpată, de vizitat se putea vizita.', a povestit ea.
Aceasta a observat o nepotrivire în momentul în care a găsit numele bunicului său pe liste. Aaron Morgenstern lucrase ca director de bancă, însă era trecut drept cizmar. Se pare că acesta a fost nevoit să mintă pentru a se face util în acele vremuri.
„Într-o pauză de filmare, m-am dus să vizitez și să stau de vorbă la arhivă. L-a găsit pe bunicul, dar zice de profesie că era cizmar. Tata zice, însă, că de profesie era director de bancă. L-am întrebat pe tata, iar el mi-a spus că bunicul a mințit, a zis că e cizmar pentru a se face de folos', a mai continuat ea.
Maia Morgenstern, despre copilăria sa
Maia Morgenstern își amintește cu tristețe despre copilăria ei. Tatăl său, Usher Morgenstern, a fost unul dintre supraviețuitorii Holocaustului. Acesta era matematician, însă a fost concediat de la catedră deoarece a îndrăznit să critice regimul politic de la acea vreme.
„Mama lucra și tata stătea acasă și se ocupa de mine, pentru că fusese dat afară de la catedra de Matematici, deoarece îndrăznise să critice regimul, direct și pe față. Supraviețuise Holocaustului, nu-i mai era teamă de nimic. L-au dat afară în sensul că nu mai avea niciun fel de serviciu. Tata n-a avut pensie, n-a avut nimic. Tata n-a vrut să dea în judecată statul român, deși au venit și mi-a spus că au găsit dosarul, ar fi avut dreptul să pornească o acțiune.', a mai spus ea.
Mama a fost cea care a susținut familia
Actrița a povestit inclusiv despre relația pe care a avut-o cu mama sa. Se pare că femeia care i-a dat viață a fost aceea care a susținut financiar familia. Deși toate lucrurile erau împotriva ei, ea a reușit să ocupe un post la Institutul de Informatică la doar 40 de ani.
„Tata traducea cărți, mama era cea care punea pâine pe masă, zi de zi, lună de lună, de aici era dorul de mama, pentru că mama lucra. Când avea 40 de ani, le-a lăsat pe toate în urmă, pentru a ocupa un post la Institutul de Informatică, toate erau impotriva ei, nu avea dosar bun, o chema Morgenstern, avea rude în afară, bărbatul ei fusese dat afară', a mai povestit Maia Morgenstern.
Sursă foto: Facebook