Maia Morgenstern a primit o educație dură din partea părinților: "În familia noastră se spuneau adevăruri incomode. Tata mi-a spus: Tu vrei să te faci actriță? Tu nu ai curajul! Am spus că îmi este frică..."

 Dumba Gabriela
.

Maia Morgenstern a povestit, într-un interviu recent, despre relația cu părinții săi și educația dură primită în copilărie și adolescență. Nu a fost un copil răsfățat și nici menajat excesiv de părinți, ba dimpotrivă. Atunci când nu făcea bine ceva, afla imediat, fără doar și poate. Maia Morgenstern admite că în familia ei se spuneau „adevăruri incomode, dar folositoare”.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI!

Actriţa Maia Morgenstern (49 de ani) a picat admiterea la Teatru, în 1980, iar anul următor a ajuns la examen cu Ambulanţa. Actrița spune că în copilărie era „o fetiţă bolnăvicioasă și miorlăită, care și-a „recâştigat vigoarea, rezistenţa, în timp”. Tatăl său a realizat că ar putea fi actriță, însă nu a crezut, până la capăt, că micuța Maia ar putea avea curajul necesar pentru a urca pe scenă.

columbrienii-se-inchina-la-maia-morgenstern-7columbrienii-se-inchina-la-maia-morgenstern-7

Maia Morgenstern, despre relația cu părinții și educația primită

Maia Morgenstern a vorbit despre relația cu părinții săi și educația primită, punctând că nu a fost un copil menajat, care era mințit de părinți doar pentru a nu se simți prost în anumite situații. Ba din contră, primea adevărul gol-goluț, chiar dacă uneori era mai greu de digerat.

„Se spuneau adevăruri la noi în familie…Țin minte că am preluat peste noapte, într-o săptămână, două, am preluat apariția, rolul, partitura unui coleg. Radu Mihăileanu, regizor de film, multi premiat, pe bună dreptate. El a decis să plece și peste noapte a trebuit să intru în locul lui.

Și m-a dăscălit mama, m-a învățat și am știut. Eu trebuia să apar pe scenă ca un spiriduș, trebuia să încep momologul ca o vrajă și toți actorii stăteau înghețați. Textul era învățat, pe scenă era un spot, atmosfera misterioasă.

Aveam 18 ani, total lipsită de experiență, am ieșit pe scenă și m-am blocat: „Am uitat”. Mi s-a părut că au trecut o oră, două, trei, un secol, o viață. După care toate au revenit, am spus monologul”, a declarat Maia Morgenstern pentru Spynews.ro.

Chiar dacă până la urmă a reușit să treacă peste blocaj și să își spună replica, Maia Morgenstern a fost extrem de afectată de prestația sa. Actrița vorbește despre modul dur în care tatăl său o critica, dar și despre cum o încuraja mama sa.

„Am mers în cabină și am plâns până la următoarea intrare, am spus repede ce aveam de spus, iar în cabină, iar plâns. La noi era așa: Fată dragă, acolo nu este bine, acolo ai greșit un cuvânt, dincolo nu te-am auzit. Niște adevăruri incomode… Adevărurile pot fi incomode, dar foarte folositoare, pentru mine. Poate sunt și alte metode… Mama era: Minunat, nu, nu, nu, dar a fost perfect. În familia noastră se spuneau adevăruri incomode.”, a mai declarat actrița.

Citește și: Geanina Ilieș dezvăluie ce se întâmplă în viața ei amoroasă, după despărțirea de fostul iubit: „Toate lucrurile bune vin în viaţa noastră atunci când trebuie’. Ce nu ar accepta niciodată într-o relație / EXCLUSIV

Citește și: Andrei Ionescu, distrus de durere după moartea soției sale, Ileana Stana Ionescu. „Nici nu mă mai recunoștea, nu și-a luat adio de la mine. Nu a fost deloc bine, în ultima vreme suferise…’ 

Maia Morgenstern nu a preluat caracterele părinților săi

Maia Morgenstern spune că nu a împrumutat caracterele părinților săi. Nu le seamănă cu nimic în relația cu copiii săi. Înțelege că tot ce au făcut părinții a fost spre binele ei, deși pe vremea aceea discursul era altfel, mai dur.

„Eu, în familia mea, nu joc rolul niciunuia din părinții mei. Dar, paradoxal, erau lucruri pe care tata le înțelegea mai bine. Cum a fost îndemnul de a fi sinceră cu mine. Tata mi-a spus: „Tu vrei să te faci actriță? Tu nu ai curajul”.

Am spus că îmi este frică și mi-a spus să mă decid și să îmi asum. Era alt mod de a se discuta, de a se comporta, dar tot binele copilului tău îl voiai. La tata, „Nu” era „Nu”. Astăzi poate spunem altfel, dar tot parcă am împiedica copilul să își vâre degetul în priză”, a mai spus Maia Morgenstern.

Într-un interviu mai vechi, Maia Morgenstern recunoștea că mama era cea care o mai alinta, atunci când tatăl era dur.

Pentru mine, mama a fost totul. Ea rămâne cea mai frumoasă rugăciune a mea. Eram însetată de dragostea ei. Ceea ce am devenit, om, artist, personalitatea pe care o am, totul este e o moștenire primită de la părinții mei. Mama mi-a fost model, avea un alt fel de a se raporta, de a discuta, de a comenta ceea ce fac, total opus față de tata. Tot ceea ce făceam era perfect, minunat. M-a învățat într-un fel anume să văd luciditatea până în străfunduri în ceea ce fac.

O admiram pe mama mea foarte mult, pentru că era o persoană tonică, mereu cu zâmbetul pe buze. Eram un copil greu de suportat, dar un copil dorit de părinţi şi, prin urmare, răsfăţat. Simţeam iubirea, dar, în acelaşi timp, am primit o educaţie extrem de riguroasă. Era o persoană foarte activă din punct de vedere profesional, profesor, informatician. Era foarte solicitată şi dedicată profesiei sale și totuși avea o răbdare înduioşătoare şi cu mine, şi cu tata. A fost un om special. Tata, la 80 de ani, mi-a zis că o iubește pe mama', spunea actrița pentru Libertatea, acum 4 ani.

Părinții au crescut-o pe Maia Morgenstern fără televizor până la 18 ani, preferând pentru ea doar cultul cărților și al interacțiunii cu ceilalți copii. Mama a fost unul dintre pionierii informaticii în România, a ţinut toată casa, toată familia. Tata a fost dat afară, în anii 60, de la Facultatea de Matematică, unde era profesor. Nu s-a mai angajat. A gândit, a scris. E vegetarian şi practicant de yoga de jumătate de secol, când nici nu se ştia la noi de aşa ceva', spunea actrița. Şi, o vreme, acesta i-a oferit meditaţii particulare de logică matematică însuşi marelui filozof Constantin Noica.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton