Prin ce momente grele a trecut Maia Morgenstern, după ce a picat la Facultatea de Teatru: "Aveam 18 ani și n-a fost tocmai plăcut, ca orice căzătură". Care a fost salvarea ei, imediat după eșec

 Oana Pantazi
.

Deși e greu de crezut, Maia Morgenstern, una dintre cele mai mari actrițe ale acestei țări, o actriță în egală măsură apreciată și pe plan internațional, nu a intrat din prima la Facultatea de Teatru. Concurența era acerbă atunci, iar șansa ei a fost că a putut să se angajeze imediat după eșecul de la examen.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Maia Morgenstern s-a dăruit scenei teatrului în patru decenii de carieră, fiind una dintre cele mai iubite actrițe de pe plaiurile mioritice. Debutul în cinematografie s-a produs în anul 1983, cu filmul „Prea cald pentru luna mai’, în regia Mariei Callas Dinescu. Pe atunci, îndrăgita actriță avea puțin peste 20 de ani și se remarca nu doar prin carismă și talent din plin, ci și printr-o frumusețe izbitoare. Puțini sunt însă cei care și-ar putea imagina că Maie Morgenstern nu a intrat din prima la Facultatea de Teatru.

242_big-scaled-1242_big-scaled-1

Maia Morgenstern, momente grele după ce a picat la Facultatea de Teatru

Maia Morgenstern (61) este un reper în industria cinematografică din România și are o poveste de viață intensă, ca un scenariu de film. În perioada copilăriei, visa să devină taxatoare de tramvai, dar și balerină, și abia la vârsta majoratului și-a descoperit pasiunea pentru actorie, tatăl ei fiind cel care a ajutat-o să-și verbalizeze visurile.

 Actrița a povestit însă că nu intrat din prima la Actorie, iar norocul ei a fost că s-a putut angaja, imediat după aceea la Teatrul Evreiesc de Stat.

Citește și: Ce a vorbit Maia Morgenstern cu rudele din Israel, după izbucnirea războiului: „M-a sunat plângând. Niciodată nu l-am văzut plângând…'

Citește și: Cine este actorul Tudor Istodor. E fiul actorilor Maia Morgenstern și Claudiu Istodor și s-a iubit cu o actriță celebră

„De la vârsta de 18 ani, am intrat în lumea artei. Așa se spune acum și așa se spunea și pe vremea mea. Am intrat cu un eșec. Eu n-am reușit din prima la Facultatea de Artă Teatrală și Cinematografică – Institutul de Artă, cum se numea pe vremea mea, IATC – UNATC, acum. Iată, n-am reușit la examen din prima. Aveam 18 ani și am căzut la examen, și n-a fost tocmai plăcut, ca orice căzătură. A fost usturător, a fost greu, cu lacrimi, cu durere ascunsă, că nu-mi venea să recunosc cât de tare mă doare.

N-am stat niciun moment acasă. Mergeam pe străduțe și mă plimbam. Și mamei îi era mai greu decât îmi era mie. Am aflat după, nu am aflat atunci. Mi-a fost sprijin, cum s-a priceput și ea, la vârsta ei, cu dragostea ei de mamă, să trecem peste, să mă încurajeze și să-mi aline suferința reală a unui eșec la un prim examen. Nu am stat acasă și m-am dus imediat să lucrez, la Teatrul Evreiesc de Stat. Am dat și acolo o formă de examen, de concurs, de audiție. M-am aruncat în vâltoare, am înotat în ape adânci, deși nu prea știam să înot. La 18 ani, aspiram către… Voiam să devin actriță. În ce fel, cum, era o poveste lungă. Se repeta, în fiecare an, cu fiecare generație, în forme diferite.

Vorbim de o poveste care s-a petrecut acum 43 de ani. Eu acum am 61 de ani. Eram speriată, nesigură pe piciorușele mele. Aveam toate motivele să fiu nesigură, nu știam prea multe. Cred în educație, în învățătură, în a săpa mai adânc', a povestit Maia Morgenstern la podcastul lui David Dobrincu.

Maia Morgenstern a suferit din cauza lipsurilor în copilărie

Maia Morgenstern a rememorat perioada copilăriei, în care neajunsurile materiale, erau alinate de afecțiunea și educația primite din partea părinților.

Am avut o copilărie complicată, marcată de lipsuri, de nevoi. Niciodată spirituale, niciodată culturale, niciodată la nivel de cunoaștere, de atenție, de căldură, de îngrijire, de energie, de timp și de atenție, pe care părinții mei, familia mea mi-au dăruit-o. Lipsuri materiale, evident. Îmi doream tot felul de chestii. Muream de ciudă când cei de-o seamă cu mine, colegii mei, aveau un sandwich mai bun ca al meu, sau un costum de jeans, sau bentiță față de cum aveam eu.

Sufeream, îmi era ciudă și mă burzuluiam. Nu aveam televizor. Tata nu îngăduia televizor acasă. Asta mi-a permis să citesc mai mult. Nu am fost un copil care să citească ușor, să fiu un geniu. S-au luptat cu mine mult. De ce să citesc eu când adoram să-mi citească mama? Adoram vocea mamei și felul în care citea. O adoram. Învățam pe dinafară ce îmi citea mama. Apoi stăteam cu ochii în carte și ‘citeam’, însă uitam să dau pagina. Tata a fost cel care a stat acasă prin forța lucrurilor„, a mai spus Maia Morgenstern.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton