Marian Drăgulescu și-a dedicat 33 de ani din viață marii lui pasiuni, gimnastica. După o carieră impresionantă, cel mai titrat gimnast din istoria României s-a retras la finalul lui 2021, după Campionatele Mondiale din Japonia. Sportul i-a adus satisfacții uriașe, dar și sacrificii imense și accidentări grave.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI
Marian Drăgulescu este cel mai titrat gimnast român, cu 31 de medalii la toate competițiile majore de seniori. Dintre acestea, 8 reprezintă titluri mondiale și ale 10 titluri europene! Gimnastul român s-a retras din activitate după 22 de ani de performanță, dar a anunțat că va rămâne în fenomen.
Marian Drăgulescu a pășit, pentru prima oară într-o sală de gimnastică, la 7 ani
Marian Drăgulescu are perfect întipărit în minte momentul în care a intrat pentru prima dată în sala de gimnastică. I-a devenit a doua casă pentru următorii 33 de ani. Avea doar 7 ani și vedea totul ca pe o joacă.
„În sala de la Lia Manoliu am intrat pentru prima dată, exact unde sunt și acum. Îmi aduc aminte că mi s-a părut mare. Mi s-a părut ca un loc de joacă imens pentru copii, mai ales că prin 1987 nu aveam mall-uri, locuri de joacă pentru copii, ce mai găsim noi în ziua de astăzi. A fost ca o joacă, nu m-am gândit că ajung atât de departe„, a spus Marian Drăgulescu, cel mai medaliat gimnast român din toate timpurile la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene, citat de prosport.ro.
Sportivul a început gimnastica exact ca pe o joacă. „Am înțeles că voi face performanță atunci când am ajuns la lotul de juniori și când m-am întors de la Campionatul European de juniori în 1998 cu 4 medalii' a încheiat Drăgulescu.
Înainte să se retragă, în 2021, la vârsta de 41 de ani, Marian Drăgulescu se amuza atunci când vedea că la competiții mulți dintre colegii săi ar putea să îi fie copii: „Mă simt bine printre ei. În mintea mea lucrurile sunt la fel de clare și de simple ca acum 20, 25 de ani. În mintea mea, elementele și tot ce se întâmplă în sala de gimnastică par simple și ușoare'.
Cea mai gravă accidentare a lui Marian Drăgulescu
În cei 33 de ani de pe care i-a petrecut în sportul de performanță, Marian Drăgulescu, sportivul s-a confruntat cu o serie de accidentări. Unele mai periculoase, altele trecătoare. Dar cea care se situează pe primul loc în topul gravității a avut loc în 2001, în Germania, la o Cupa Mondială.
„Dacă stau acum să mă gândesc, pot spune că acea accidentare din 2001, a fost, într-adevăr, cea mai gravă. Și, culmea, s-a produs chiar la săritură care-mi poartă numele. Îmi aduc aminte că m-am deschis în aer, dar la aterizare, am aterizat fix pe ceafă. În acele clipe am simțit cum îmi pâraie coloana. Am putut să mă ridic, să merg către masa arbitrilor, dar nu am mai putut face și a două săritură.
Chiar dacă pe RMN nu apărea nimic grav la coloană, durerile erau foarte mari. Am stat departe de sala de gimnastică aproape șase-șapte luni. Am crezut că acolo se va încheia carieră mea. Dar, cu răbdare și multă, foarte multă recuperare am reușit să trec peste acea accidentare', a explicat Drăgulescu pentru Prosport.
Câți bani primește Marian Drăgulescu de la stat, lunar, ca rentă viageră
La Jocurile Olimpice, Marian Drăgulescu a obținut trei medalii, una de argint și două de bronz. Pe toate le-a luat la Olimpiada din Atena (2004). De la Campionatele Mondiale la care a participat de-a lungul carierei s-a întors cu 10 medalii, iar de la cele Europene cu 18.
După performanțe remarcabile la competițiile internaționale de gimnastică masculină și o viață întreagă dedicată sportului, Marian Drăgulescu a dezvăluit câți bani primește lunar de la statul român.
Conform celor de la as.ro, Marian Drăgulescu se încadrează la limita superioară a sumei pe care o încasează un fost sportiv lună de lună: 16.000 de lei. Acesta s-a retras din sportul de performanță în 2021.
„Nu se poate spune că din gimnastică strângi o sumă de bani să poţi să stai acasă. Nu sunt o persoană care să stea acasă, mie îmi plac provocările, îmi setez obiective pe care să le ating. Sunt publice aceste rente viagere. E un mare avantaj pentru noi, că o avem când ne retragem din activitate. Cât eşti în activitate, nu beneficiezi de ea.
Sunt anumite criterii pentru acordarea acestei rente viagere. Ele se acordă pentru cei care sunt campioni mondiali, europeni, iar la Jocurile Olimpice intră toate medaliile, aur, argint, bronz. Fiecare medalie are o cotaţie dintr-un salariu mediu brut pe economie. Există un prag, nu poţi trece de el. Pragul este 16.000 de lei. Îţi asigură un trai cel puţin decent”, a dezvăluit marele campion, anul trecut.
Marian Drăgulescu are o carieră impresionantă în gimnastică. Este cvadruplu campion mondial la sărituri. Are 3 medalii la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, argint la sol, bronz la sărituri şi cu echipa, 18 medalii la Europene, dintre care 11 de aur, a cucerit 10 medalii la Mondiale, 4 fiind de aur.
Marian Drăgulescu are cinci participări la Jocurile Olimpice, în 2000, 2004, 2008, 2016 şi 2020. A luat un argint şi două medalii de bronz, la Atena, în 2004.
A fost declarat Cel mai bun sportiv al României şi a primit „Premiul Naţional pentru Sport' în anul 2001 şi a fost distins cu titlul de Maestru Emerit al Sportului pentru întreaga activitate.
foto: Facebook Marian Drăgulescu