Mariana Nicolesco ar fi împlinit azi 75 de ani. Cum l-a cunoscut pe soțul ei, Radu Varia, cel care i-a stat alături până în ultima clipă: "Era frumos, zvelt, elegant, super inteligent..."

 Oana Pantazi
.

Mariana Nicolescu ar fi împlinit azi 75 de ani. Reputata soprană s-a stins din viață pe 14 octombrie 2022, cu doar două săptămâni înainte de a împlini 74 de ani. Alături până în ultima clipă i-a fost partenerul ei de viață, istoricul de artă Radu Varia, de care o leagă o poveste de dragoste demnă de o ecranizare. Iată cum s-au cunoscut cei doi!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta sau Diva Divină, cum era supranumită Mariana Nicolesco, ar fi împlinit azi 75 de ani. Din nefericire însă, reputata soprană a încetat din viață anul trecut, cu doar două săptămâni înainte de a aniversa 74 de ani. Extrem de modestă și de rezervată în privința vieții personale, Mariana Nicolesco a vorbit rar despre Radu Varia, cel care i-a fost partener de viață, însă atunci când s-a întâmplat asta, a făcut-o în cel mai emoționant și elogios mod. Iată ce spunea soprana despre bărbatul care i-a furat inima, cucerind-o pentru totdeauna.

310934935_535729271893719_8824207500151269805_n-2310934935_535729271893719_8824207500151269805_n-2

Mariana Nicolesco ar fi împlinit azi 75 de ani. Ce spunea despre soțul ei

De-a lungul carierei, Mariana Nicolesco a urcat pe cele mai renumite scene, printre care Teatrul alla Scala din Milani, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper München, Teatrul La Fenice din Veneția, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Opéra Comique și Théâtre des Champs-Élysées Paris, Deutsche Oper Berlin, Lyric Opera Chicago, Semperoper Dresda și multe altele. Dacă cariera ei a fost una incredibilă, la fel s-a întâmplat și cu viața amoroasă, pentru că Marian Nicoleso și-a găsit sufletul-pereche, bărbatul cu care rezona perfect, printr-o întâmplare. Pe reputata soprană și soțul ei tocmai dragostea pentru muzică i-a adus împreună, iar povestea lor ar putea fi oricând ecranizată cu succes.

Radu Varia (83), reputat istoric și critic de artă, a fost un apropiat al celor mai mari artiști și scriitori autohtoni și nu numai. A fost studentul lui Tudor Vianu, i-a cunoscut pe Mihail Sadoveanu, pe Tudor Arghezi, pe Eugen Ionesco, pe Emil Cioran, dar și pe Mircea Eliade sau Salvador Dali. Este un bărbat de o erudiție impresionantă, asta pe lângă calitățile fizice de excepție, pe care i le sublinia chiar partenera lui de viață. Mariana Nicolesco vorbea de fiecare dată la superlativ despre soțul ei, despre care spunea că este omul pe care îl admira cel mai mult deoarece „e întruchiparea generozității, a inteligenței, culturii și umorului”.

„Când ne-am cunoscut, la New York, Radu era deja cineva în America, era frumos, zvelt, elegant, super inteligent, cu o vastă cultură, și puțin îi păsa de toate astea, dar mai avea ceva: un umor fin, pe care-l practică și in ziua de azi, când mă tachinează întruna (…).

Textele sanscrite ne învață că dragostea are un prim nivel: dragostea (respectul) de sine; un al doilea: dragostea pentru celalalt; și un al treilea: dragostea fără obiect, adica dragostea pentru Cel de Sus. Cine accede la acest nivel devine o sursă de dragoste permanentă', spunea regretata soprană în Revista Tango.

Cum l-a cunoscut Mariana Nicolesco pe soțul ei, Radu Varia

Reputata soprană și soțul ei s-au cunoscut datorită unui articol laudativ la adresa ei publicat de New York Times. Radu Varia a sunat-o și i-a cerut o favoare – bilete la un spectacol de-al ei, unde a venit însoțit de o domnișoară superbă. Începutul nu a fost, așadar, promițător, însă la petrecerea de după spectacol el a venit neînsoțit…

„Cu soțul ei, Radu Varia, Mariana Nicolesco a vorbit întâi la telefon, la New York. Radu Varia citise pagina din New York Times intitulată „Miss Nicolesco in Superb US Debut' (Superbul debut american al Marianei Nicolesco) și i-a spus că s-ar fi bucurat să o vadă în Rigoletto, la Metropolitan Opera, unde cântă împreună cu ultimul mare tenor „verdian' Carlo Bergonzi, sub bagheta dirijorului Filippo Patane'.

„Am găsit cu greu două bilete pe care i le-am oferit. Publicul asaltase loja mea după spectacol, dar Radu nu apărea la orizont. În sfârșit, când plecaseră mai toți, iată-l însoțit de o brunetă superbă, elegantă, tânăra și încântătoare, despre care aveam să aflu ca venea dintr-una dintre cele mai ilustre si mai bogate familii americane. Îndrăgostită-lulea de Radu, după cum se putea vedea, fără efort…'.

La recepția de după spectacol, la care i-a chemat pe amândoi, Radu Varia a venit singur și, după ce a făcut curte tuturor doamnelor și domnișoarelor prezente, a invitat-o pe Mariana Nicolesco, pentru a doua zi, la renumitul Palm Court de la Hotelul Plaza, unde cânta violonistul Sandu Marcu, „care plecase din România după război și care, la indicațiile – am inteles eu mai târziu ale cui – m-a întâmpinat cu acorduri din opere celebre. Mai departe știți povestea…', scrie într-un text biografic publicat în 2004, în Jurnalul.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton