Mario Iorgulescu a fost condamnat la o pedeapsă 13 ani şi 8 luni de închisoare, pentru omor, dar atacă decizia de condamnare la închisoare, așa cum era de așteptat, având în vedere declarația lui mai veche, care a stârnit revolta familiei victimei, respectiv "Vă garantez că nu o să fac o zi de puşcărie". În prezent, autorităţile române sunt la a treia tentativă de a-l aduce din Italia pe Mario Iorgulescu, după ce Curtea de Apel din Milano a refuzat extrădarea.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
A doua zi după ce Mario Iorgulescu a fost condamnat definitiv, pentru că a ucis cu maşina un om, pe numele lui a fost emis mandatul european de arestare nr. 45/19.10.2023. În prezent, acest mandat se află în curs de executare la autorităţile judiciare italiene, cauza fiind înregistrată pe rolul Curţii de Apel din Milano, potrivit informaţiilor furnizate de Tribunalul Bucureşti, la solicitarea Libertatea.
Mario Iorgulescu atacă decizia de condamnare la închisoare
Pe 11 ianuarie 2024 este următorul termen al procesului în care judecătorii italieni vor decide dacă Mario Iorgulescu va fi sau nu predat autorităților române, potrivit libertatea.ro.
Este a treia oară când autorităţile de la noi încearcă să-l aducă în România pe fiul lui Gino Iorgulescu, după ce acesta a părăsit ţara în septembrie 2019, imediat după comiterea accidentului de circulaţie.
În iunie 2020, după ce judecătorii au admis arestarea lui preventivă, pe numele lui Mario Iorgulescu a fost emis primul mandat european de arestare. Acesta era internat atunci, potrivit documentelor depuse de avocaţii lui la dosar, într-o clinică din Italia.
Al doilea mandat european de arestare a fost emis în aprilie 2021, când Mario Iorgulescu a fost condamnat definitiv, într-un dosar mai vechi, la 3 ani de închisoare pentru complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal.
„În mai 2022, Curtea de Apel din Milano a dispus ca acele două mandate europene de arestare să nu fie executate, având în vedere starea mintală a persoanei', a precizat recent ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă.
Tot Curtea de Apel din Milano e cea care va da decizia şi în cazul celui de-al treilea mandat european de arestare.
Procesul dinainte a durat doi ani, după ce judecătorii italieni au cerut ca Mario Iorgulescu să fie supus unei expertize medicale psihiatrice, şi apoi au aşteptat rapoartele experţilor, care au fost gata în septembrie 2021 şi, respectiv, în mai 2022.
Dosarul accidentului auto produs de Mario Iorgulescu ajunge la Curtea Supremă
Pe 21 noiembrie 2023, Mario Iorgulescu a atacat, prin avocaţi, decizia de condamnare la închisoare, printr-un recurs în casaţie. Dosarul nu a fost încă înregistrat pe rolul Curţii Supreme. Acolo, un judecător va examina mai întâi, în camera de consiliu, admisibilitatea cererii de recurs în casație.
Potrivit Codului de Procedură Penală, dacă cererea e declarată admisibilă, instanța ar putea suspenda executarea hotărârii atacate.
La recursul în casaţie, judecătorii de la ÎCCJ verifică dacă hotărârea de condamnare este conformă cu regulile de drept aplicabile. În cazul în care există nereguli şi este admis recursul, judecătorii casează hotărârea atacată și fie îl achită pe inculpat ori înlătură greșita aplicare a legii, fie dispune rejudecarea cauzei.
Mario Iorgulescu a dat asigurări că nu va merge la închisoare
După ce a provocat accidentul mortal, Mario Iorgulescu, rănit fiind, a fost internat la spitalul Elias și apoi transferat de familie în Italia. Mai întâi, a fost pacientul Policlinicii San Donato din Milano, unde a stat două săptămâni, apoi a fost mutat la Istituti Clinici Zucchi S.P.A, un institut de reabilitare psihiatrică din Monza. După trei săptămâni, a plecat de aici la clinica Casa Di Cura „Le Betulle' din Viale, unde a rămas şapte luni.
În mai 2020, Iorgulescu jr a fost transferat la o clinică privată din Mantova, de unde a fugit în luna mai a acestui an, „într-un puseu al afecţiunilor medicale psihiatrice de care suferă, fără acceptul cadrelor medicale sau al părinţilor şi fără ştirea acestora', se precizează în documentele depuse la dosar de avocații lui.
Fiind considerat „un caz grav', a fost nevoie de intervenţia primarului comunităţii locale (oraşul italian Appiano Gentile), care a dispus internarea imediată a lui Mario Iorgulescu, pentru tratament medical obligatoriu, într-un spital din regiunea lacului Como.
În noiembrie anul trecut, Mario Iorgulescu spunea pentru spynews.ro: „Eu nu sunt un criminal, am făcut o greșeală și vreau să profit de acest moment să îmi cer iertare față de toată lumea, mai ales față de familia care a rămas fără un membru din cauza mea. Le transmit sincere condoleanțe.'
În martie anul acesta, Iorgulescu jr a apărut și la PRO TV, susţinând: „Vă garantez că eu nu o să fac o zi de puşcărie. Pentru că sunt protejat de statul italian, care îmi recunoaşte actele medicale.'
Mario Iorgulescu era băut și drogat când a cauzat accidentul mortal
În seara de 7 septembrie 2019, Mario Iorgulescu a mers la o petrecere, într-o localitate de lângă Bucureşti. Martorii audiaţi de procurori au declarat că, în jurul orei 3:00, după ce s-a certat cu fosta lui prietenă, Iorgulescu jr s-a urcat la volan și a plecat spre Capitală. Conducea o mașină primită cadou de la tatăl său, în valoare de 300.000 de euro.
La intrarea în București, având 143 km/h, după cum au stabilit anchetatorii, Mario Iorgulescu a intrat pe contrasens şi a izbit frontal un alt autoturism. Acesta era condus de Daniel Vicol, care a murit pe loc. Doi copii au rămas atunci orfani de tată.
Mario Iorgulescu avea o alcoolemie de 1,96 g/l şi, potrivit acuzării, în mostrele biologice recoltate de la el au fost depistate: „cocaină și metabolit; diclofenac (metaboliți); fentanil'. Potrivit analizelor toxicologice, şi victima Daniel Vicol era sub influenţa cocainei.
De ce nu poate fi extrădat Mario Iorgulescu din Italia
În Italia, legea referitoare la mandatele europene de arestare s-a schimbat de trei ori, în ultimii ani.
În 2019, când Mario Iorgulescu a părăsit România, judecătorii italieni puteau refuza extrădarea unei persoane, dacă aceasta avea reședința legitimă și efectivă pe teritoriul Italiei, indiferent de timpul scurs de la momentul stabilirii pe teritoriul acestui stat.
În 2021, legea a fost modificată, iar persoana a cărei extrădare poate fi refuzată trebuie să aibă reședința sau să se afle în mod legal și efectiv pe teritoriul Italiei de cel puțin cinci ani. Atunci când persoana nu este extrădată, instanţele italiene dispun ca pedeapsa să fie executată pe teritoriul acestui stat, în conformitate cu dreptul său intern.
În august anul acesta, în lege a fost introdus un nou alineat, potrivit căruia judecătorii trebuie „să se asigure că executarea pedepsei pe teritoriul Italiei e în mod concret de natură să crească șansele de reintegrare socială ale persoanei în cauză, ținând seama de durata, natura și modul de reşedinţă/domiciliu, de timpul scurs între săvârșirea infracțiunii în baza căreia a fost emis mandatul european de arestare și începutul perioadei de ședere/reședință, de lipsa cazierului și de îndeplinirea cu regularitate, în această perioadă, a obligațiilor contributive și fiscale, de respectarea normelor naționale privind intrarea și șederea străinilor, de legăturile familiale, lingvistice, culturale, sociale, economice sau de altă natură pe care persoana le are pe teritoriul italian și de orice alt element relevant', menționează Libertatea.
În septembrie 2024, Mario Iorgulescu va împlini cinci ani de când locuieşte legal și efectiv pe teritoriul Italiei.