Cum a făcut medicul Ioan Lascăr prima operație de schimbare de sex din România. S-a consultat cu tatăl lui preot: „Mi-a spus...”

 Oana Pantazi
.

Cum a făcut medicul Ioan Lascăr prima operație de schimbare de sex din România. Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului Floreasca, a fost primul medic din România care a făcut o operație de schimbare de sex. Iată ce povestește reputatul medic despre această experiență, dar și despre modul în care au evoluat lucrurile între timp!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

Cum a făcut medicul Ioan Lascăr prima operație de schimbare de sex din România. În cadrul podcastului 'ALTCEVA cu Adrian Artene', reputatul medic Ioan Lascăr a rememorat prima operație de schimbare de sex pe care a făcut-o, de altfel prima din România. Medicul a povestit că, între timp, cazurile s-au înmulțit, iar acum pregătirea pre-operatorie durează ani de zile.

Ioan-Lascar-prima-operatie-schimbare-sex-Ioan-Lascar-prima-operatie-schimbare-sex-

Cum a făcut medicul Ioan Lascăr prima operație de schimbare de sex din România

Numele său este legat de sute, poate mii de vieți, oameni pe care i-a salvat și oameni cărora le-a schimbat complet destinul. Medicul Ioan Lascăr a povestit, în cadrul podcastului 'ALTCEVA cu Adrian Artene', despre prima operație de sex din România, pe care a făcut-o chiar el. Era în 1996, iar operația de conversie a fost de la bărbat la femeie.

Citește și: Cum a reacționat Silviu Prigoană, după ce Adriana Bahmuțeanu s-a logodit: „Asta și-a dorit, asta a găsit!'

Citește și: Castelul din Apuseni, incendiat de Sergiu Nicolaescu în filmul „Noi, cei din linia întâi', vândut la un preț derizoriu. Cine l-a cumpărat

Citește și: În ce relații au rămas Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălău, la trei ani de la separare:„Ne mai trimitem și mesaje’

Citește și: Simona Pătruleasa, fascinată de o stațiune de pe litoralul românesc:„Nu-mi venea să cred. A fost fabulos

'Între timp am mai operat și de la bărbat la femeie și de la femeie la bărbat. Am avut 5 cazuri, sigur, lista a fost mult mai lungă, însă, între timp, lucrurile s-au pus la punct, în sensul că au apărut protocoale, au apărut proceduri, care circumscriau aceste cazuri pe o traiectorie foarte clar definită.

Atunci când am operat primul caz era o noutate. Chiar o surpriză pentru sistemul de sănătate din România și pentru a opera în deplină siguranță, pacientul a trebuit să parcurgă niște etape obligatorii, adică evaluări psihiatrice pe parcursul mai multor ani', i-a declarat medicul Ioan Lascăr lui Adrian Artene.

Pregătirea pre-operatorie durează mulți ani

Ioan Lascăr a mai explicat că o operație de sex implică mai multe etape, care presupun nu doar selectarea cazurilor în urma unor filtre foarte riguroase, ci și pregătirea pacienților, care sunt supuși la tratamente hormonale ce se definitivează în ani de zile.

„Acum durează mulți ani pregătirea pre-operatorie, în sensul că, după parcurgerea filtrelor extrem de riguroase de selectare a cazurilor ce pot beneficia de aceste tipuri de intervenții, urmează perioada de încărcare hormonală, care permite, după câțiva ani de tratament, obținerea caracterelor sexuale secundare, iar momentul chirurgical, care este, evident, decisiv și este fără cale de întoarcere – din momentul în care ai efectuat intervenția nu te mai poți întoarce – momentul chirurgical poate fi programat abia după ce pacientul a parcurs aceste etape, inclusiv tratamentul hormonal prevăzut de protocoale, a mai spus Ioan Lascăr.

Ioan Lascăr: „M-am dus la tata să vorbesc cu el”

O astfel de operație are implicații adânci nu doar de natură medicală, ci și psihologică și nu numai, dat fiind că, la începuturi, acest gen de intervenție a iscat multe controverse. Medicul Ioan Lascăr a povestit că, înainte de prima operație de sex, s-a consultat cu tatăl său, care este preot.

'Am avut un moment ușor în care, odată ce a fost lansat în media această idee, am avut foarte multe abordări din partea media, din partea preoților. Și erau întrebări la care chiar dacă formal găseam răspunsurile, totuși rămâneau niște întrebări care reclamau o aprofundare. Și atunci m-am gândit să mă consult cu tatăl meu, care a fost preot, o persoană extrem de erudită, și m-am dus acasă la părinți și i-am explicat tatălui meu cam care sunt termenii problemei și mi-a spus: „Dacă omului acestuia îi face bine acest lucru, dacă îl ajută să se împlinească, să își găsească rostul în existență și dacă Dumnezeu îți dă capacitatea și puterea să faci acest lucru, atunci fă-o dacă e în interesul omului'. Eram în ajunul Crăciunului, urma săptămâna mare și cică: „numai nu face săptămâna asta'„, a încheiat reputatul medic.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton